Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ήλιος με...δόντια καθ'οδόν για τα... Χριστούγεννα - Ποια θα είναι η πιο κρύα ημέρα της εβδομάδας;

Πάτρα: Ήλιος με...δόντια καθ'οδόν για τα...

Δείτε τις αναλυτικές προγνώσεις του ερασιτέχνη μετεωρολόγου Νικόλα Σερέτη

Αν και κάπως αποδιοργανωμένος και πιο εξασθενημένος ο Αζορικός Αντικυκλώνας-πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων-θα συνεχίζει να επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης μην επιτρέποντας σε βαρομετρικά χαμηλά να οργανωθούν και να δώσουν αξιόλογες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.

Εξαίρεση τα πολύ δυτικά της τμήματα καθώς και ένα μεγάλο μέρος της Σκανδιναβικής Χερσονήσου .

Εκεί θα εκδηλώνονται κάποια φαινόμενα και μάλιστα στην βόρεια Σκανδιναβία θα έχουμε και ισχυρές χιονοπτώσεις λόγω της παρέλασης πεδίων χαμηλών πιέσεων στην εκεί περιοχή.

Η εικόνα του σχετικά εξασθενημένου Αζορικού Αντικυκλώνα (κίτρινοι και πορτοκαλί χρωματισμοί) και οι πιο χαμηλές πιέσεις στα βόρεια της Σκανδιναβικής χερσονήσου

Η εικόνα του σχετικά εξασθενημένου Αζορι...

Η εικόνα του σχετικά εξασθενημένου Αζορικού Αντικυκλώνα (κίτρινοι και πορτοκαλί χρωματισμοί) και οι πιο χαμηλές πιέσεις στα βόρεια της Σκανδιναβικής χερσονήσου

Η Ελλάδα και γενικότερα η ανατολική Μεσόγειος θα βρίσκεται στα ανατολικά κράσπεδα του Αντικυκλώνα.

Η πρόσκαιρη αυτή χαλάρωση του Αντικυκλώνα θα επιτρέψει σε μια εξασθενημένη τραφ να κινηθεί πρόσκαιρα προς τη περιοχή μας και να δώσει κάποια επίσης πρόσκαιρη συννεφιά στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας από το απόγευμα της Δευτέρας και μέσα στην Τρίτη.

Άνευ σημασίας θα είναι όμως.

Το πολύ να δώσουν κάποια εντελώς ασθενή φαινόμενα στην Δυτική Κρήτη και στην Νοτιοδυτική Πελοπόννησο την Τρίτη.Μικρή,όμως,η πιθανότητα αυτή.

Την Τετάρτη θα επικρατήσει καλοκαιρία σχεδόν,αν όχι σε όλη την χώρα.

Τώρα το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή το πιθανότερο είναι να υπάρξει κάτι σαν επανάληψη της αλλαγής που είχαμε στον καιρό την εβδομάδα που μας πέρασε.

Έτσι,λοιπόν,ψυχρές αέριες μάζες θα κινθούν μέσω της Βορειοανατολικής Ευρώπης πρός τα ανατολικά Βαλκάνια και την Τουρκία.Μέρος αυτών θα επηρεάσουν και την ανατολική και βόρεια Ελλάδα.

Η αναμενόμενη πρόσκαιρη κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από την βορειοανατολική Ευρώπη,μέρος των οποίων θα επηρεάσουν κυρίως την ανατολική και βόρεια χώρα

Σε συνδυασμό με μια ασθενή ψυχρή λίμνη που θα σχηματιστεί ταυτόχρονα με αυτήν την κατάβαση των ψυχρών μαζών θα εκδηλωθούν και κάποια φαινόμενα στην ανατολική και νότια προσήνεμη στο βορειοανατολικό ρεύμα Ελλάδα (ανατολική Μαγνησία-Εύβοια-Αττική-Ανατολική Πελοπόννησο-Κρήτη-Νησιά Αιγαίου) με την μορφή βροχής στα πεδινά-παραθαλάσσια και χιονιού στα πιο ορεινα τμήματα των περιοχών αυτών.

Η τελική θέση αυτής της ψυχρής λίμνης θα καθορίσει την τελική χωροθέτηση των όποιων φαινομένων εκδηλωθούν.

Η Βόρεια χώρα θα αισθανθεί την αλλαγή αυτή με πτώση μόνον του υδραργύρου και χωρίς κάποια φαινόμενα.Βελτίωση του καιρού το ερχόμενο,Σ/Κ,κατά πάσα πιθανότητα,με αποχώρηση της όποιας μικροδιαταραχής θα έχει σχηματιστει.
Όσον αφορά την Δυτική Ελλάδα ,δεν θα υπάρξουν βροχές κατά την διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

Μόνον αυτό που προαναφέρθηκε για την Τριτη με κάποια πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στα πολύ νοτιοδυτικά τμήματα της Πελοποννήσου.

Επίσης κάποια πρόσκαιρη συννεφιά θα την έχουμε αύριο Δευτέρα στα Επτάνησα,ενώ την Τρίτη αυτή θα γίνει κάπως περισσότερη στα περισσότερα δυτικά,κυρίως όμως στην Δυτική-Νοτιοδυτική Πελοπόννησο και στα Επτάνησα.

Οι πρόσκαιρες νεφώσεις της Τρίτης που ίσως δώσουν κάποια ασθενή φαινόμενα στα Νοτιοδυτικά

Οι πρόσκαιρες νεφώσεις της Τρίτης που ίσ...

Οι πρόσκαιρες νεφώσεις της Τρίτης που ίσως δώσουν κάποια ασθενή φαινόμενα στα Νοτιοδυτικά

Την Τετάρτη θα κυριαρχήσει ο αίθριος καιρός,την Πέμπτη ίσως έχουμε ξανά κάποια πρόσκαιρη συννεφιά,κατά κύριο λόγο στα Δυτικά-Νοτιοδυτικά ενώ το πιθανότερο για το ερχόμενο Π-Σ-Κ είναι οτι θα κυριαρχήσει καθαρός καιρός στο σύνολο των δυτικών τμημάτων.

Σχετικά,με την θερμοκρασία αυτή θα παρουσιάσει κάποια πρόσκαιρη άνοδο το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη με τις μέγιστες να αγγίζουν στα πεδινά-παραθαλάσσια τους 15-16oC.

Εκ νέου μικρή πτωση από την Τετάρτη το απόγευμα και ως την Παρασκευή με τις μέγιστες να έχουν ως ταβάνι τους 13-14oC.

Ψυχρότερη ημέρα θα είναι η Πέμπτη.

Το Σ/Κ με την αποχώρηση των όποιων ψυχρών αερίων μαζών οι μέγιστες θα επανέλθουν στα επίπεδα των 15-16oC.Στα ημιορεινά-ορεινά η ψύχρα θα είναι πιο έντονη και οι μέγιστες πιο χαμηλές.

Κάτι αξιοσημειώτο θα είναι οι αρκετά χαμηλές ελάχιστες σε κλειστές ηπειρωτικές,παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές των δυτικών,όπου η άπνοια θα ευνοεί την θερμοκρασιακή αναστροφή-επομένως σε κάποιες περιοχές και τον παγετό ακτινοβολίας- καθώς και τον σχηματισμό ομιχλών.

Τέτοιες περιοχές είναι π.χ. τα Ιωάννινα, τα Καλάβρυτα και η πεδιάδα Αχαΐας-Ηλείας.

Οι άνεμοι στο μεγαλύτερο διάστημα της εβδομάδας θα παραμείνουν ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις με εξαίρεση το δίαστημα από την Τετάρτη το απόγευμα μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης οπότε και θα έχουμε σταθεροποίηση αυτών από Ανατολικές-Βορειοανατολικές διεθύνσεις,πράγμα που θα κάνει και λίγο πιο αισθητή την ψύχρα.

Από πλευράς εντάσεων πέραν του πιθανού 4-5αριου στο πορθμείο του Ρίου-Αντιρρίου το προαναφερθέν διάστημα,δεν θα υπάρξει κάτι το άξιο αναφοράς.

Η Πάτρα,ευρισκόμενη στην δυτική Ελλάδα,δεν θα δεχθεί βροχές καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Τοπικές νεφώσεις μόνον προς αργά το απόγευμα της Δευτέρας, κατά την διάρκεια της Τρίτης, πιθανόν και στο πρωτο μισό της Πέμπτης.Κατά τόπους λίγο πιο πυκνές θα είναι αυτές μέσα στην Τρίτη.

Η θερμοκρασία θα αγγιξει τους 15-16οC την Δευτέρα,την Τρίτη και την Τετάρτη,τους 13-14 την Πέμπτη και την Παρασκευή για να επανέλθει στα επίπεδα των 15-16oC το ερχόμενο Σ/Κ 19-20/12.

Οι άνεμοι θα πνέεουν ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις.

Εξαίρεση το διάστημα που αναφέρθηκε πιο πάνω κυρίως για τα πιο ανατολικά τμήματα της πόλης και την περιοχή του Ρίου.

Την νύχτα και νωρίς το πρωί έντονη θα είναι η ψύχρα αφού οι ελάχιστες θα πέφτουν κοντά στους 6-7 βαθμούς μέσα στην πόλη και λίγο πιο κάτω στα προάστεια αυτής.

*Επιμέλεια πρόγνωσης-Νικόλας Σερέτης (Ρωμανός Πατρών) 
Για το Meteoclub.gr (Nick-Stormlover)

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις