Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Όλα τελειώνουν την Κυριακή- Δανειστές: ή επώδυνα μέτρα ή γεια σας...- Αισιόδοξος πάντως ο Αλέξης Τσίπρας- Στα χέρια του Ντράγκι το εξηντάρι των ATM΄ς

Όλα τελειώνουν την Κυριακή- Δανειστές: ή...
Νασόπουλος Νάσος

Τι έγινε χθες, τι θα γίνει τις επόμενες 4 ημέρες

Μακάρι ο Πρωθυπουργός να ξέρει κάτι που δεν μάθαμε ή δεν καταλάβαμε οι αναγνώστες και τηλεθεατές των δηλώσεων που έκαναν οι Μέρκελ, ο Γιουνκέρ, ο Τουσκ και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Μακάρι να ξέρει κάτι και γι αυτό να δήλωσε «χαρούμενος και αισιόδοξος» (διαβάστε εδώ τις δηλώσεις και τις χθεσινές εξελίξεις όπως τις κατέγραψε το thebest.gr, λεπτό προς λεπτό)

Γιατί, αναλύοντας τις χθεσινές δηλώσεις των δανειστών προκύπτει ότι ζητούν πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά που απορρίψαμε στο δημοψήφισμα και δίνουν χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα να τα προτείνει (όχι να τα αποδεχθεί, αλλά να τα προτείνει η ίδια), μέχρι την Κυριακή, αλλιώς μας οδηγούν και σε τυπική χρεοκοπία (σε ουσιαστική, είμαστε ήδη), με άμεσο επακόλουθο ένα GREXIT.

Η σύγκλιση την Κυριακή Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «28» και όχι της Ευρωζώνης των «19», μάλλον αποτελεί το πιο απόλυτο τελεσίγραφο από όσα έστειλαν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Πολύ απλά οι δανειστές λένε: αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την  Κυριακή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να αποφανθεί για τα επόμενα βήματά της, θεωρώντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης χρεοκοπίας.

Όσο κι αν προσπαθούμε να βρούμε σημάδια αισιοδοξίας στο χαμόγελο του Αλέξη Τσίπρα, ή σε κάποια παράγραφο των δηλώσεων του Φρανσουά Ολάντ ή του Ματέο Ρέντζι, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα χρονικά περιθώρια στενά. Και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς μετά το δημοψήφισμα, ο Πρωθυπουργός δεσμεύεται πολιτικά και ηθικά απέναντι στον Ελληνικό λαό, να φέρει μέτρα πολύ πιο ήπια από αυτά που πρότειναν οι δανειστές στις 25 Ιουνίου, αλλά πλέον αυτοί ζητούν πολύ πιο σκληρά μέτρα.

Η επιλογή της Ελληνικής κυβέρνησης να πάει χθες στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς γραπτές προτάσεις, αλλά να τις αναπτύξει προφορικά, φαίνεται ότι δεν ενθουσίασε τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι μέχρι την Παρασκευή στις 8:30 περιμένουν τα αιτήματα της Ελληνικής πλευράς.

Το Σάββατο θα γίνει Eurogroup και την Κυριακή, Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν κι δύο tweets του Αυστριακού Καγκελάριου και του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου αναφέρουν ότι θα ήταν καλό "να μην γίνει Σύνοδος την Κυριακή", εννοώντας ότι αν υπάρξει συμφωνία το Σάββατο στο Eurogroup, η Σύνοδος της Κυριακής είναι περιττή. Όπερ σημαίνει, ότι αν γίνει Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή, τότε μάλλον οδηγούμαστε στο κακό σενάριο για την Ελλάδα.

Και εκεί όλα τελειώνουν, ή με ύπαρξη (επώδυνης, όπως όλα δείχνουν) συμφωνίας, ή με (επώδυνους) αποχαιρετισμούς...

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη αναμένονται με ενδιαφέρον οι σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) οι οποίες θα καθορίσουν για πόσες ακόμα ημέρες τα ATM’s θα συνεχίσουν να δίνουν το εξηντάρι ή το πενηντάρι.

«Για να έναν αριθμό ημερών της τρέχουσας εβδομάδας, τα ATM’s θα δίνουν τα 60 ευρώ» είπε χθες ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης, αλλά δεν διευκρίνισε ποιος είναι αυτός ο αριθμός: έξι, πέντε, τέσσερα ή μήπως μικρότερος;

Πάντως ο Μάριο Ντράγκι φέρεται να διαβεβαίωσε χθες τους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι έως την Κυριακή, η ΕΚΤ θα κρατήσει ζωντανές τις Ελληνικές Τράπεζες, όπερ ερμηνεύεται ότι η χορήγηση του 60ευρου, δεν θα διακοπεί έως την Κυριακή.

Ο Ντράγκι θα κρατήσει ζωντανές τις Ελληνικές Τράπεζες έως την Κυριακή

Σύνοδος Κορυφής: Πέμπτη και Κυριακή οι μέρες που θα κρίνουν τα ΠΑΝΤΑ- Τελεσίγραφο για συμφωνία αλλιώς… Grexit- Αισιόδοξος ο Αλ. Τσίπρας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις