Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αισιοδοξία και πάλι: Σε καλό κλίμα η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα με Ολάντ και Μέρκελ - Σήμερα βλέπει τον Γιούνκερ

Αισιοδοξία και πάλι: Σε καλό κλίμα η κρί...

Η πρόταση των δανειστών για τον ΦΠΑ

07.10 Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, διεξήχθη σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με έναν τέτοιο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούληση τους να συνδράμουν, ακόμα και προσωπικά αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία, ωστόσο όπως επισήμαιναν οι κυβερνητικές πηγές, παραμένει αγκάθι η επιμονή στην ανάγκη να συμφωνήσει και το ΔΝΤ για να κλείσει η συμφωνία Η συζήτηση στράφηκε γύρω από τους όρους της συμφωνίας και την επόμενη μέρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι είμαστε κοντά για συμφωνία όσο και πριν από τη  συνάντηση χθες βράδυ και πως ενδεχομένως πιο κοντά μετά τη συνάντηση. Από εκεί και πέρα, επισήμαιναν ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες συνεχίζεται.

Από την Ελληνική πλευρά στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ουπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στις 14:30 με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

 

 

1:00 Ολοκληρώθηκε, πριν λίγο, μετά από περισσότερες από 2,5 ώρες η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, στη Ρίγα.

23:05 Σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην Ρίγα, η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ.

21:47 Την εκτίμηση ότι βάσει της προόδου που έχει γίνει έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται ώριμο ότι μπορεί υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του μήνα, έκαναν κυβερνητικές πηγές, όπως αναφέρει το newsit.gr, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Την ίδια ώρα ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες εκτιμά πως θα πραγματοποιηθεί ο κ. Ολάντ. Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας και ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει στο περιθώριο της συνεδρίασης με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, 'Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε τα εξής:

«Δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου».

Συνεχίζοντας, ο Φ. Ολάντ ανέφερε πως με τον Α. Τσίπρα θα έχουν μια «φιλική συζήτηση» κατά την οποία θα αναζητηθούν λύσεις που θα χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης και θα επιτρέπουν επίσης την αποδέσμευση των κεφαλαίων που προβλέπονται για την Ελλάδα. Ωστόσο, τόνισε πως δεν είναι η Γαλλία και η Γερμανία αυτές που θα πάρουν τις αποφάσεις εκ μέρους όλης της Ευρώπης, καθώς μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν λάθος.

«Δεν είναι αυτή η δική μου προσέγγιση ούτε της 'Ανγκελα Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά. «Εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε τα πράγματα και παράλληλα να περάσουμε μηνύματα χρήσιμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

 

21:32 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του tvxs.gr, από τη Ρίγα το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει διέξοδο με μια τετράμηνη γέφυρα χρηματοδότησης προς την Αθήνα και τελική λύση τον Σεπτέμβριο.

Το βασικό ζητούμενο της αποψινής συνάντησης, δε, είναι το πώς μπορεί «μονταριστεί» αυτή η συμφωνία ώστε αφ΄ενός να μην ναρκοθετηθεί η ελληνική θέση που αξιώνει «ενιαία λύση» και, αφ' ετέρου, να μην υπάρξει βέτο από τις σκληρές «συνιστώσες» των πιστωτών που αξιώνουν «ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης» μέσω επίσημης παράτασης του ισχύοντος προγράμματος.

20:39 Συμφωνία με τους δανειστές μέσα στις επόμενες 10 ημέρες βλέπουν από την ελληνική κυβέρνηση λίγο πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ρίγας. Όπως και να έχουν τα πράγματα για τις εξελίξεις των επομένων ημερών αναμένεται να είναι καθοριστικές οι αποψινές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Ρίγα, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής και εκεί δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις για συμφωνία με τους δανειστές.

Ενδεικτικό του θρίλερ των διαπραγματεύσεων είναι πως οι δανειστές λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, οι δανειστές επανήλθαν με μία νέα πρόταση βόμβα για τον ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, προτείνουν ο ΦΠΑ να έχει δύο κατηγορίες, με τον χαμηλότερο να είναι στο 11% και ο υψηλότερος στο 23%. Αυτό σημαίνει πως αυτομάτως τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα φάρμακα και τα βιβλία θα φτάσουν στον συντελεστή 11% που σημαίνει πως θα ακριβύνουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να πρότεινε ο ΦΠΑ να είναι ενιαίος για όλα τα προϊόντα και αυτός να φτάνει στο 23%.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το δείπνο των ηγετών ξεκινά από στιγμή σε στιγμή, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά θα ακολουθήσει η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να έχει και άλλες συναντήσεις με ομολόγους του. Ο κ. Τσίπρας έφτασε στην πρωτεύουσα της Λετονίας με αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής αεροπορίας.

Συνοδευόταν από τους υπουργούς Ν. Παππά, Ευκλ. Τσακαλώτο, Ν. Χουντή, τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη, τον Διπλωματικό του σύμβουλο  Β. Καλπαδάκη και τον υπεύθυνο του Γραφείο Τύπου Θ. Μιχόπουλο.

Ο ξένος Τύπος για τετράμηνη παράταση

Δημοσιεύματα του ξένου τύπου επικαλούμενα δηλώσεις ανώτατων στελεχών, υποστηρίζουν πως εξετάζεται σοβαρά σχέδιο τετράμηνης παράτασης με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την γερμανική Sueddeutsche Zeitung και τον βρετανικό Guardian η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει "ανάσα" τεσσάρων μηνών και να προετοιμάσει μια περιεκτική λίστα μέτρων για μια ολοκληρωμένη συμφωνία.

"Ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος μιλώντας με προσεκτικό τρόπο και έχοντας εξετάσει τα πράγματα, το περιέγραψε ως ένα πιθανό αποτέλεσμα που συζητείται πολύ σοβαρά", ανέφερε πηγή στην ανταποκρίτρια του "Guardian", Helena Smith. Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των ηγετών της Γερμανίας και της Ελλάδας, υποστηρίζει το ρεπορτάζ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρέ καρέ η πτήση Τσίπρα με το C130 για την Ρίγα της Λετονίας


Οι 7 άξονες της συμφωνίας που ζητά ο Τσίπρας στη νέα μάχη της Ρίγα

Μέρκελ και Ολάντ θα δει στη Ρίγα ο Τσίπρας- Συμφωνία με την Ελλάδα έως τα τέλη Μαΐου θέλει η γερμανίδα Καγκελάριος

 

Ο Γιούνκερ το πήρε πάνω του- Η πρόταση της Κομισιόν για συμφωνία- Tο πολυσέλιδο «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» που αλλάζει τα δεδομένα- Τι περιλαμβάνει

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:  newsit.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις