Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με «λουκέτο» απειλείται το «Χαμόγελο του Παιδιού» – Τι λέει στο thebest.gr o Πρόεδρός του για τον νέο νόμο και τα 19 χρόνια λειτουργίας του

Με «λουκέτο» απειλείται το «Χαμόγελο του...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

«Αν ισχύσει ο νόμος θα πρέπει να κλείσουμε»

Πέρασαν 19 χρόνια από τότε που ο μικρός Ανδρέας Γιαννόπουλος έφυγε από τη ζωή και άφησε πίσω του ένα όραμα και μια παρακαταθήκη. Τη δημιουργία ενός Συλλόγου ώστε το χαμόγελο να μη λείπει από κανένα παιδικό πρόσωπο. «Ο Ανδρέας πριν φύγει από κοντά μου έγραψε στο ημερολόγιό του “όλα τα παιδιά αξίζουν ένα χαμόγελο” και στην επιθυμία του παιδιού σου δεν μένεις θεατής. Ξεκινήσαμε το Χαμόγελο του Παιδιού. Στην αρχή ήμασταν λίγοι. Μετά γίναμε πολλοί. Πιο πολλά χέρια, πιο πολλά χαμόγελα. Είκοσι χρόνια τώρα όπου υπάρχουν παιδιά που κινδυνεύουν, που χρειάζονται ένα σπίτι, ιατρική περίθαλψη, φροντίδα δεν μένουμε θεατές χάρης σε εσάς. Και με τη δική σας βοήθεια θα συνεχίσουμε. Μέχρι να χαμογελάσει κάθε παιδί. Σε αυτό το έργο μην μένεις θεατής» λέει ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού  Κώστας Γιαννόπουλος στο τηλεοπτικό βίντεο που δημιουργήθηκε για την συμπλήρωση 19 ετών δράσης του οργανισμού.

Πλέον το Χαμόγελο του Παιδιού απειλείται με λουκέτο όπως δηλώνει στο thebest.  o κ. Γιαννόπουλος, μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας (ΦΕΚ β' 2792/17.10.14)  που ορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φορέων παιδικής προστασίας.

«Βλέπουμε μια απόφαση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει αδέλφια να χωριστούν, καθώς γίνεται ηλικιακός διαχωρισμός των παιδιών.  Επιπλέον δίνεται έμφαση σε ζητήματα όπως π.χ. για τα τετραγωνικά που πρέπει να έχει η αυλή και το κυριότερο είναι ότι τα σπίτια του Οργανισμού που λειτουργούν ήδη θα πρέπει να εναρμονιστούν με αυτή, μέσα σε τρία χρόνια  αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Τα παιδιά όταν ενημερώθηκαν τρελάθηκαν. Εμείς δεν έχουμε χωρίσει τα παιδιά, Δεν πρόκειται να το κάνουμε», εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος.

Ο Σύλλογος του Χαμόγελου του Παιδιού έχει σπίτια και δομές που λειτουργούν και στη Δυτική Ελλάδα. Στο Αίγιο , στην Κυλλήνη, στον Πύργο, το Αγρίνιο.

«Δεν έχουν δικαιολογίες κάποιοι» σχολιάζει ο κ. Γιαννόπουλος προσθέτοντας ότι εδώ και 20 χρόνια έχουν αποδείξει την καλή δουλειά που γίνεται, ενώ επισημαίνει ότι ο κόσμος και οι χορηγοί στηρίζουν οικονομικά την προσπάθεια. «Τα μόνα κρατικά χρήματα είναι 80.000 ευρώ το χρόνο για τη λειτουργία δύο σπιτιών, όταν το κόστος καθενός είναι 250.000. Θα κινηθούμε σε όλα τα μέτωπα».

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια δράσης το Χαμόγελο βρέθηκε δίπλα δίπλα σε 896.990 παιδιά και τις οικογένειές τους.

Βάσει των στατιστικών στοιχείων του οργανισμού (αφορούν στην έναρξη κάθε δράσης έως και τις 30/06/2014):

● Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 2.471.824 τηλεφωνικές κλήσεις και διαχειρίστηκε σοβαρά θέματα που αφορούσαν 500.000 παιδιά.

● Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 4.875 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών και αφορούσαν στο σύνολό τους 12.037 παιδιά.

● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 27.119 τηλεφωνικές κλήσεις.

● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» διαχειρίστηκε 809 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών.

● Αντιμετώπισε 1.170 περιστατικά επιτόπιας παρέμβασης που αφορούσαν 1.607 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο.

● Δέχτηκε 1.271 αιτήματα για φιλοξενία παιδιών σε κίνδυνο από Εισαγγελικές αρχές (670 παιδιά έχουν μεγαλώσει στα Σπίτια του οργανισμού, 283 παιδιά μεγαλώνουν σήμερα στα Σπίτια μας αλλά 1.433 παιδιά δεν έχουν φιλοξενηθεί λόγω έλλειψης χώρου)

● Στα 3 σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στον Μύτικα έμειναν 59 παιδιά και σήμερα 47.

● Υπηρεσίες συμβουλευτικής δέχτηκαν 17.751 παιδιά και γονείς

● Υποστηρίχτηκαν 3.843 παιδιά με προβλήματα υγείας

● Στήριξε πανελλαδικά 36.119 παιδιά και τις οικογένειές τους με προβλήματα διαβίωσης

● Πραγματοποίησε διακομιδές 9.579 νεογνών και παιδιών

● Με τις 3 κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής (πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», Ακουλογική/Οφθαλμολογική μονάδα και Οδοντιατρική μονάδα) εξέτασε 47.651 παιδιά πανελλαδικά.

●  56.303 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά  στον παιδότοπο του οργανισμού στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – Ελευθέριος Βενιζέλος.

● 26.862 παιδιά υποστηρίχθηκαν σε 6 νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

● Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 183.700 παιδιά πανελλαδικά με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.

«. Όταν είδαμε κι εμείς ότι για παράδειγμα έχουμε δεχτεί σχεδόν 2, 5 εκ. κλήσεις και οι 500.000 αφορούσαν σοβαρές περιπτώσεις παιδιών μείναμε έκπληκτοι. Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος γιατί πάντα βλέπουμε το παιδί. Επειδή όμως το έργο μας και τα οικονομικά μας είναι μετρήσιμα συνειδητοποιήσαμε ότι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια», λέει ο κ. Γιαννόπουλος.

Δύο δεκαετίες μετά την απώλεια του γιου του αλλά και τη δημιουργία του Χαμόγελου και την προσφορά ενός σημαντικού κοινωνικού έργου ο Κώστας Γιαννόπουλος όπως επισημαίνει στο thebest.gr έχει ανάμεικτα συναισθήματα. Η προσωπική ιστορία του Ανδρέας και της οικογένειάς του μόνο προσωπική δεν έμεινε. «Το Χαμόγελο δεν είναι ιδιωτικής χρήσης υπόθεση. Ανήκει σε όλους», τονίζει εξηγώντας ότι δεν είναι μια κλίκα που δημιούργησε ένα σύλλογο για άλλους σκοπούς και οφέλη. «Είναι το όραμα ενός παιδιού, του γιου μου, ο οποίος μας έβαλε σε αυτή τη διαδικασία».

Το Χαμόγελο του Παιδιού από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου πραγματοποίησε στο Εκθεσιακό Κέντρο Helexpo μια μεγάλη γιορτή για τα παιδιά και στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη – εκστρατεία ενημέρωσης και στην Πάτρα, στο πλαίσιο ενός οδοιπορικού με κινητές μονάδες, ανά την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος - ΦΩΤΟ:EUROKINISSI

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις