Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι - "Θερίζει" ο καταρροϊκός πυρετός - Τι λέει στο thebest.gr η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη

Δυτική Ελλάδα: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφο...

207.000 καταγεγραμμένα κρούσματα σε όλη την χώρα

Με ανησυχητικούς ρυθμούς εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα ο καταρροϊκός πυρετός των μηρυκαστικών, μια ασθένεια με καταστροφικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία. Από τον Μάιο, οπότε και εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού επί ελληνικού εδάφους στον νομό Λακωνίας, η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα (με αναρίθμητα κρούσματα στην Δυτική Ελλάδα) και έχει προσβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ζώα, γεγονός στο οποίο έχει συντελέσει και η αδράνεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

"Το πρόβλημα είναι οξύ και απαιτείται μεγαλύτερη ενεργοποίηση από όλους", λέει στο thebest.gr η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη.

Το υπουργείο έχει περιορίσει τη δράση του για την αντιμετώπιση της ασθένειας στον μαζικό εντομοκτόνο ψεκασμό των στάβλων, στην αναμονή μέχρι να αποδειχθεί το ποσοστό φυσικής ανοσίας και στην πίστωση αποζημίωσης για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από τις απώλειες των ζώων.

Η προσέγγιση αυτή, ωστόσο, όπως καταγγέλλει στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ), βάσει επιστημονικής βιβλιογραφίας αλλά και όπως αποδεικνύεται στην πράξη, μπορεί να αποβεί καταστροφική, καθώς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αποτελεσματικά.

Τουναντίον, υπάρχει η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού των μηρυκαστικών ώστε να παρεμποδιστεί άμεσα η εξάπλωση του ιού, λύση που επιδοτείται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ενδείκνυται από την επιστημονική κοινότητα. Κι ενώ το υπουργείο δηλώνει άγνοια για τη δυνατότητα επιδοτούμενου εμβολιασμού και κομπάζει για την έγκριση πίστωσης 6,5 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για τα έξοδα ψεκασμού και τις απώλειες ζώων, οι συνέπειες από τη ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας σπέρνουν ανησυχία και πανικό στους κτηνοτρόφους όλης της επικράτειας, όπως αναφέρει η "Εφημερίδα των Συντακτών".

Εχουν προσβληθεί 207.000 ζώα

Τα επίσημα στοιχεία του κράτους αναφέρουν ότι έχουν προσβληθεί 207.000 μηρυκαστικά, από τα οποία έχει πεθάνει λόγω της ασθένειας περίπου το 10%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, όμως, στην πραγματικότητα έχουν προσβληθεί και πεθάνει πολύ περισσότερα ζώα, γεγονός που αποκρύπτουν από τις αρχές πολλοί κτηνοτρόφοι υπό τον φόβο της καραντίνας. Η ευρεία εξάπλωση του ιού, που εξασθενεί ή και σκοτώνει τα μηρυκαστικά, αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στη φετινή παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, βασικού και αναπόσπαστου κομματιού της ελληνικής οικονομίας.

Το μοναδικό ίσως καθησυχαστικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο ιός δεν ευδοκιμεί κατά τη χειμερινή περίοδο, κάτι που δεν είναι όμως αρκετό από μόνο του για να εξαλειφθεί το πρόβλημα.

Οπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΠΚΣ, «είναι προφανές ότι οι παραλείψεις των ιθυνόντων είναι εγκληματικές. Ηδη έχουν αποβιώσει πολλά ζώα σε κτηνοτροφικές μονάδες με ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή για τους κτηνοτρόφους, χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε την περιβαλλοντική επιβάρυνση και τις δραματικές συνέπειες στην τροφική αλυσίδα εμάς των ιδίων. Απευθύνουμε έκκληση προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, το σύνολο του πολιτικού κόσμου να αντιμετωπίσουν το θέμα και να φροντίσουν για την επίλυσή του άμεσα, ακριβώς επειδή αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για τη Δημόσια Υγεία και την Εθνική Οικονομία».

Η Πατρινή πρόεδρος του συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, από τη μεριά της, διαβεβαιώνει ότι «το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η προάσπιση της υγείας και της ευζωίας των ζώων και η προστασία του πολύπαθου κλάδου των κτηνοτρόφων».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις