Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Παραίτηση - "βόμβα" του Τάκη Γκίκα από το Σκαγιοπούλειο - Καταγγελίες με "ονοματεπώνυμα" για την κατάσταση στο Ίδρυμα

Πάτρα: Παραίτηση - "βόμβα" του...

Ποιούς κατονομάζει ως υπευθύνους για το γεγονός ότι κάθε προσπάθεια αξιοποίησης έπεσε στο κενό

Παραίτηση – «βόμβα» από την προεδρία του Σκαγιοπουλείου από τον Τάκη Γκίκα ο οποίος, στην επιστολή που επέδωσε σήμερα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, μιλά με ονοματεπώνυμα για τους κύριους συντελεστές της μη αξιοποίησης του χώρου. «Όσο θα βρίσκονται ο κ. Μαστρογιαννόπουλος Ευστάθιος και η κ. Γεωργοπούλου Ζωή στη Διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας δεν υπάρχει πιθανότητα οποιασδήποτε θετικής εξέλιξης», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γκίκας, ο οποίος αναλυτικά παραθέτει όλες τις προσπάθειες που προηγήθηκαν για την αξιοποίηση του Σκαγιοπουλείου και οι οποίες έπεσαν στο κενό.

Η επιστολή του κ. Γκίκα την οποία εξασφάλισε απόψε το thebest.gr είναι εξόχως αποκαλυπτική και ανοίγει στην ουσία μια σειρά από ζητήματα επί των οποίων απαιτούνται απαντήσεις:

Γράφει ο κ. Γκίκας:

«Στις αρχές του 2011 ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς μου ζήτησε να εκπροσωπήσω τον Δήμο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σκαγιοπουλείου Ορφανοτροφείου Ιδρύματος, σύμφωνα με το καταστατικό του. Γνωρίζοντας την μεγάλη Ιστορία του Ιδρύματος, την μοναδικότητα του νεοκλασικού κτηρίου των 2.500 τετραγωνικών μέτρων, την έκταση των 35 στρεμμάτων υψηλού πρασίνου, του μοναδικού μέσα στην καρδιά της πόλης, την έως τόσα χρόνια απαξίωση του χώρου και του κτηρίου καθώς και τις προσπάθειες αξιοποίησής τους χωρίς επιτυχία επί δημαρχίας κ.κ. Καράβολα, Φλωράτου, Καράβολα, Φούρα, δέχτηκα την πρόταση και εκλέχτηκα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πρόεδρος του Ιδρύματος. Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά με αρκετή όρεξη για την ανάπλαση των εγκαταλελειμμένων χώρων και διάθεση συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ήτοι το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας (ανήκει στο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας) και τον Σύλλογο των αποφοίτων του Ιδρύματος.

Από την πρώτη στιγμή αναζήτησα, μελετώντας, τους λόγους που το κεντρικό –αρχιτεκτόνημα– κτήριο παραμένει αναξιοποίητο ανακαινισμένο και επί 13 χρόνια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα να καταρρέει και ο κήπος των 35 στρεμμάτων εγκαταλελειμμένος και μια μεγάλη περιοχή της πόλης μας σε υποβάθμιση.

Γιατί απέτυχε η προσπάθεια αξιοποίησης του Κεντρικού Κτηρίου έως Δημαρχίας κ. Καράβολα με τον κ. Κώστα Δημητριάδη ο οποίος δαπάνησε τότε 1 δις σε δραχμές (3.000.000 €) με σκοπό την Δημιουργία «Εστίας Επιστημών» του 2000; Γιατί απέτυχε η πρόταση για ενοικίαση του χώρου το 2001 από το ΠΕΣΥ του ποσού των 50.000.000 δρχ. το χρόνο; Γιατί απέτυχε η πρόταση της Νομαρχίας, επί Δημήτρη Κατσικόπουλου το 2008 για ενοικίαση του κτηρίου έναντι 17.000 € το μήνα; Δεν θα ήταν σωστή η επιλογή σήμερα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος να ενοικιάσει αυτόν το χώρο και όχι άλλον; Ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την εξέλιξη;

Οποιαδήποτε χρήση του Κεντρικού κτηρίου από οποιονδήποτε στα πλαίσια των σκοπών του δωρητή και προς όφελος των τροφίμων χρειάζεται με βάση τους νόμους που διέπουν τα κληροδοτήματα θετικές εφετειακές αποφάσεις από την Αθήνα. Δεν υπάρχει ποτέ πρόβλημα στις αποφάσεις του Εφετείου όταν υπάρχει ομοφωνία από το Δ.Σ. του Ιδρύματος το Δ.Σ. του κέντρου Παιδικής μέριμνας και τον Σύλλογο των αποφοίτων.

Γιατί δεν ευόδωσαν προσπάθειες για ανάπλαση και εκμετάλλευση επί προεδρίας των κ. Σιαμπλή, Παπασπυρόπουλου, Φλωράτου, Φούρα και εμένα; Ποιοι παρενέβαιναν τελευταία στιγμή ενώπιον του Εφετείου και μπλόκαραν οποιαδήποτε εξέλιξη; Ποιοι έχουν συμφέρον εν τέλει από τέτοιου είδους εξελίξεις; Έχω ανακοινώσει πρόσφατα πως το καθεστώς στο «Κέντρο Παιδικής Μέριμνας» (χρηματοδοτείται από το Κράτος) είναι 18 παιδιά Τρόφιμοι, απασχολεί 14 μόνιμους εργαζόμενους και επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός συνολικά με 650.000 € το χρόνο (δηλαδή 36.000 € το χρόνο περίπου για κάθε παιδί) την σημερινή εποχή και δεν έχει ιδρώσει μέχρι τώρα κανενός το αυτί, όταν τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον Τύπο. Σημειωτέον πως σήμερα δεν υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας.

Κύριος διαχειριστής όλης αυτής της κατάστασης είναι α) Ο ισόβιος πρόεδρος του Συλλόγου των αποφοίτων κ. Μαστρογιαννόπουλος Ευστάθιος και που τυγχάνει να είναι μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας, διαχειριστής των οικονομικών του Ιδρύματος της Μέριμνας έχοντας εγκατεστημένο το Σύλλογο εντός του Δημοσίου Κτηρίου και επί χρόνια με απόσπαση στο κέντρο την σύζυγό του Νοσηλεύτρια από το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» και β) Η διευθύντρια των Υπηρεσιών του Ιδρύματος κ. Γεωργοπούλου Ζωή και οι δύο με ιδιοκτησιακή νοοτροπία και με προσχηματικό συμφέρον των παιδιών (18 τροφίμων) διαχειρίζονται οικονομικά και λειτουργικά το Ίδρυμα, είναι δε και οι μόνοι που κρατούν τα κλειδιά του Κεντρικού Κτηρίου.

Κάθε φορά που κατατίθεται ενώπιον του Εφετείου πρόταση για αλλαγή χρήσης του Κεντρικού Κτηρίου παρεμβαίνει ο Σύλλογος των Αποφοίτων και απορρίπτεται η πρόταση. Ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ; Ποιοι εξυπηρετούνται από αυτή την εξέλιξη; Τα οικονομικά για την επιβίωση του κτηρίου και των στοιχείων του κληροδοτήματος του Σκαγιοπουλείου βρίσκονται σε δεινή θέση. Τα μόνιμα λειτουργικά έξοδα υπερβαίνουν σήμερα κατά πολύ τα έξοδα και η πορεία του κληροδοτήματος είναι πλέον θνησιγενής. Κινδυνεύει άμεσα να περιέλθει το κληροδότημα στο Κράτος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες κάθε θετική εξέλιξη είναι αδύνατη. Σε ότι με αφορά σαν πρόεδρος του Ιδρύματος του Σκαγιοπουλείου επειδή δεν ανέλαβα για να κάνω το λογιστή-διαχειριστή μιας περιουσίας που καταρρέει στις 12 Σεπτεμβρίου, συγκαλώ Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου  να ενημερώσω τα μέλη και να καταθέσω την παραίτησή μου από πρόεδρος του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος παραμένοντας σαν εκπρόσωπος του Δήμου Πατρέων στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Εύχομαι αυτή τη φορά κάποιοι υπεύθυνοι να ευαισθητοποιηθούν, να εξετάσουν το όλον ζήτημα, είμαι στη διάθεσή τους. Γιατί αξίζει και το Κεντρικό Κτήριο – Αρχιτεκτόνημα και ο Κήπος πρασίνου των 35 στρεμμάτων και η γύρω περιοχή καλύτερης τύχης, πιστεύοντας πως όσο θα βρίσκονται ο κ. Μαστρογιαννόπουλος Ευστάθιος και η κ. Γεωργοπούλου Ζωή στη Διοίκηση και λειτουργία του «Κέντρου Παιδικής Μέριμνας» δεν υπάρχει πιθανότητα οποιασδήποτε θετικής εξέλιξης».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις