Προς τον Υφυπουργό Μιχάλης Μπεκίρης από τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
Την προστασία των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας, ζητά ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης από τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Συγκεκριμένα ο Αχαιός πολιτικός με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή επισημαίνει ότι, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο Νομό Αχαΐας, βρίσκονται σε δυσμενή θέση από πλευράς ανταγωνιστικότητας, σε σχέση με άλλες μεταποιητικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε άλλες περιοχές, όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης του φυσικού αερίου από την περιοχή μας.
Ο κ. Μπεκίρης στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και συντασσόμενος με το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου όπως διατυπώθηκε σε σχετική επιστολή του προέδρου του Επιμελητήριου Αχαΐας κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό την επιδότηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να έχουν την δυνατότητα οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, να παραμείνουν ανταγωνιστικές;
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Είναι σε όλους γνωστά τα προβλήματα λειτουργίας και επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, της περιφέρειας. Λόγοι όπως, η μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών, η ανύπαρκτη ρευστότητα από τις τράπεζες και οι μακροχρόνιες πιστώσεις της αγοράς, έχουν προκαλέσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που απειλεί την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών
Είναι γεγονός ότι, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους είναι ενεργοβόρες, με αποτέλεσμα το ενεργειακό κόστος να κατέχει σημαντικό ποσοστό στο συνολικό κόστος παραγωγής. Δυστυχώς όμως, με την αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 9,2 % της τιμής του ρεύματος, η κατάσταση των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων θα επιδεινωθεί περισσότερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο Νομό Αχαΐας, βρίσκονται σε δυσμενή θέση από πλευράς ανταγωνιστικότητας, σε σχέση με άλλες μεταποιητικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε άλλες περιοχές, όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης του φυσικού αερίου. Πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών της περιοχής μας, ήταν η επιδότηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να ισορροπούν την άνιση μεταχείριση που υφίστανται, λόγω της έλλειψης των υποδομών και έως σήμερα δεν έχει γίνει εφικτό.
Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι την εποχή αυτή, είναι περισσότερο από αναγκαίο η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος και κατά συνέπεια ο νομός Αχαΐας να εξαιρεθεί από την αύξηση αυτή, λόγω ακριβώς της έλλειψης του Φυσικού αερίου, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός: 1. Είναι διατεθειμένος να προβεί στην επιδότηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να έχουν την δυνατότητα οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, να παραμείνουν ανταγωνιστικές; 2. Υπάρχει προγραμματισμός και μελέτη για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος; 3. Εάν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; 4. Ποιοι είναι οι λόγοι που ενώ η περιοχή μας έχει επιλεγεί ως απολύτου προτεραιότητας δεν έχει γίνει ακόμα η έλευση του φυσικού αερίου;»
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










