Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2026
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πανελλήνια συγκίνηση για τον θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου – Θλίψη στον πολιτικό κόσμο

Πανελλήνια συγκίνηση για τον θάνατο του ...

Η κηδεία του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς θα γίνει την Τετάρτη δημοσία δαπάνη και θα είναι πολιτική

Συγκίνηση στο πανελλήνιο έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου. Ο πολιτικός κόσμος με ανακοινώσεις του με δηλώσεις του εκφράζει τη θλίψη του για το γεγονός.

Ο Λεωνίδας Κύρκος απεβίωσε το πρωί, σε ηλικία 87 ετών, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα τελεστεί δημοσία δαπάνη την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Παράκληση της οικογένειας είναι να μην αποσταλούν στεφάνια και αντ΄ αυτού να ενισχυθούν η Διεθνής Αμνηστία και το Χαμόγελο του Παιδιού.

K. Παπούλιας: Iστορική πολιτική προσωπικότητα

«Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε μια ιστορική πολιτική προσωπικότητα της χώρας που αφιέρωσε τη ζωή του στην εμπέδωση των δημοκρατικών ιδεωδών και της σταθερότητας του κοινοβουλευτισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

«Ο Λεωνίδας Κύρκος οραματίστηκε μια ευρωπαϊκή Αριστερά και αγωνίστηκε για μια Δημοκρατία με κέντρο τον άνθρωπο. Θα τον θυμόμαστε για το ανανεωτικό του πνεύμα και για την ακρίβεια του λόγου του σε μια πορεία που χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και γνήσιο πολιτικό πάθος. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Ευ. Βενιζέλος: Eμβληματική μορφή του ανανεωτικού αριστερού λόγου ο Λ. Κύρκος

«Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε η εμβληματική φυσιογνωμία του ανανεωτικού αριστερού λόγου, βασική παράμετρος του οποίου ήταν πάντα η στρατηγική της εθνικής ενότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Στην τελευταία φάση της ζωής του, έδειξε με τη στάση του, εν μέσω της κρίσης, τι σημαίνει να είναι κανείς πραγματικά προοδευτικός, ριζοσπάστης και ενωτικός ταυτόχρονα. Με την προσωπική του πορεία, ο Λεωνίδας Κύρκος είχε γραφτεί εδώ και πολύ καιρό στην Ιστορία. Η φυσιογνωμία του θα είναι πάντα παρούσα, μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον φτωχό δυστυχώς σε γενναιόδωρες και συναινετικές πολιτικές προτάσεις».

Αντ. Σαμαράς: O Λεωνίδας Κύρκος σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου

«Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν ο ηγέτης της Αριστεράς, που σημάδεψε με τη ζωή του, τη δράση του και τις ιδέες του, όχι μόνο την Παράταξή του, αλλά και ολόκληρη την Ελληνική πολιτική σκηνή για πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς:

«Πρωτοπόρος στο κίνημα για την ανανέωση της Αριστεράς, ευτύχισε να τιμηθεί εν ζωή από πολλούς αντιπάλους του και να αγαπηθεί από πολυάριθμους φίλους του, απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Ακούραστος σε όλη του τη ζωή, πεισματικά αφοσιωμένος στις ιδέες του, αλλά και ασυνήθιστα ειλικρινής στην αυτοκριτική του, άφησε πλούσια πολιτική κληρονομιά σε όλους, φίλους και αντιπάλους του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ΛΑΟΣ: O Λεωνίδας Κύρκος δίδαξε ευπρέπεια

«Ο Λεωνίδας Κύρκος δίδαξε ευπρέπεια. Πάντα συνετός, συμβούλευε το σωστό, δεν εισακούετο πάντα όπως και τελευταία. Όμως η καρτερικότητα του και η ευρύτητα του θα τον καταγράψουν στους καταλόγους των σημαντικών ανθρώπων της γενιάς του», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου.

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα αδειάζει σιγά - σιγά από τη δρακογενιά της

«Η Ελλάδα σιγά - σιγά αδειάζει από τη δρακογενιά της. Τη γενιά που δεν λύγισε μπροστά στις θανατικές καταδίκες και έδωσε την μεγάλη μάχη για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας .

«Ο Λεωνίδας Κύρκος εκπροσώπησε επάξια αυτή τη γενιά, περπάτησε μαζί της στον πολυτάραχο 20ο αιώνα, δίνοντας όλο του το είναι για τη προκοπή αυτού του τόπου, τη κοινωνική δικαιοσύνη, το δημοκρατικό σοσιαλισμό».

Φώτης Κουβέλης: «Αντίο ακριβέ μας σύντροφε»

«Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύντροφος Λεωνίδας Κύρκος. Ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς, σπουδαίος Έλληνας, ξεχωριστός άνθρωπος. Με την πολιτική του δράση, την αγωνιστική του διαδρομή, την τολμηρή πολιτική του σκέψη και το προσωπικό παράδειγμα ζωής, σημάδεψε για δεκαετίες την ελληνική πολιτική σκηνή και την ιστορία της Αριστεράς στην πατρίδα μας».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, για το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου, και πρόσθεσε:

«Το πάθος του για την ανανέωση του Αριστερού κινήματος υπήρξε για όλους μας ένα μόνιμο και συνεχές μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Αντίο ακριβέ μας σύντροφε».

Nτ. Μπακογιάννη: Παράδειγμα προς μίμηση

«Ο Λεωνίδας Κύρκος ως ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς στην Ελλάδα έγραψε ιστορία στον τόπο. Οικοδόμησε μια Αριστερά πιο σύγχρονη, πιο δημοκρατική, πιο ανοικτή στα νέα ρεύματα και μπόρεσε να την οδηγήσει να παρακολουθήσει τις αλλαγές στην Ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.«Ήταν άνθρωπος δημιουργικός και ανεξάρτητος, πνεύμα ελεύθερο και γνήσια δημοκρατικό. Ο Λεωνίδας Κύρκος με την εντιμότητα και το ήθος που τον διέκρινε, την ανθρωπιά και την καλοσύνη του, τη μαχητικότητα και την πίστη στις ιδέες του, είναι ένα παράδειγμα πολιτικού προς μίμηση όχι μόνο από την Αριστερά, αλλά απ όλον τον πολιτικό κόσμο. Για μένα υπήρξε πολύτιμη η προσωπική σχέση που είχαμε, τον αποχαιρετώ με αγάπη και εκφράζω στην οικογένεια του, στους οικείους και φίλους του θερμά συλλυπητήρια».

Κ. Μητσοτάκης: Mεγάλη απώλεια για το δημόσιο βίο

«Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν από τους τελευταίους εναπομείναντες της ηρωϊκής και άτυχης γενιάς που έζησε όλες τις περιπέτειες και τις δυσκολίες του λαού μας από τη μεταξική δικτατορία μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν πάντοτε μαχητής στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο καθώς και ότι τον χαρακτήριζε δημοκρατικό ήθος, απόλυτη εντιμότητα, σταθερότητα στις απόψεις και πολιτικό θάρρος το οποίο εκδήλωσε από την εποχή της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής αλλά και όλη την πολιτικού του πορεία.

Βιογραφικό

Ο Λεωνίδας Κύρκος γεννήθηκε το 1924 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ήταν γιος του Μιχαήλ Κύρκου που μαζί με τον Ι. Πασαλίδη και άλλες προσωπικότητες της Αριστεράς ίδρυσαν την ΕΔΑ. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή την οποία δεν τελείωσε ποτέ λόγω των πολιτικών διώξεων που υφίστατο.

Φυλακίστηκε κατ' επανάληψη την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Το 1946 έμεινε στη φυλακή για οκτώ μήνες ενώ δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε ξανά στη φυλακή και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1949.

Λόγω της διεθνούς αντίδρασης η απόφαση του Στρατοδικείου δεν εκτελέστηκε, καθώς μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν και ο γνωστός για τον αγώνα του κατά των Γερμανών, Μανώλης Γλέζος. Αποφυλακίστηκε το 1953.

Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην "Αυγή" αρχικά ως ρεπόρτερ και αργότερα (1958-1961) ως διευθυντής.
Εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ στις εκλογές του 1961, του 1963 και του 1964. Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ πήρε το μέρος των ανανεωτικών δυνάμεων και τάχθηκε με το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Με τη δικτατορία συνελήφθη και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια.

Με τη Μεταπολίτευση εκλέχτηκε βουλευτής το 1974 και το 1977. Εκλεχτηκε ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985. Υπήρξε πρόεδρος του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι τον Απρίλιο του 1987, οπότε εντάχθηκε στην ΕΑΡ, στην οποία εκλέχτηκε πρόεδρος.
Ίδρυσε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου με τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Από το 1989 ως το 1993 υπήρξε βουλευτής του Συνασπισμού. Επικρίθηκε για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ.

Το 2000 προτάθηκε από τον Συνασπισμό για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο εξελέγη ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την ενεργή πολιτική εξέφραζε όμως πάντα με διορατικότητα και παρρησία τις θέσεις του. Ήταν χήρος και είχε δύο γιους.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις