Την Κυριακή 16-3-2025 στις 11 το πρωί στο "Σπίτι του Ηπειρώτη" στην οδό Μουρούζη 14-16
Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών και ο πατριωτικός σύνδεσμος Καλαρρυτών «Η Πίνδος» προσκαλούν το κοινό στην ξεχωριστή όπως αναμένεται, εκδήλωση με τίτλο «Καλαρρύτες από Ασήμι και Νήμα» που θα λάβει χώρα αυτή την Κυριακή 16 Μαρτίου 2025, και ώρα 11:00 π.μ. στον χώρο πολιτιστικών λειτουργιών «Το Σπίτι του Ηπειρώτη» στην οδό Μουρούζη 14-16, 1ος όροφος στην Πάτρα.
Πρόγραμμα εκδήλωσης:
Σύντομοι χαιρετισμοί:
- Νατάσσα Παζαΐτη, Φιλόλογος, Πρόεδρος Πατριωτικού Συνδέσμου Καλλαρυτών "Η Πίνδος"
- Γκογκάκη Μαργαρίτα, Περιφερειακή σύμβουλος Κοινωνικής Πρόνοιας και Συνοχής Ηπείρου, Αντιπρόεδρος Πατριωτικού Συνδέσμου Καλλαρυτών "Η Πίνδος".
Παρουσίαση καλαρρυτινής αργυροτεχνίας:
· «H καλαρρυτινή αργυροτεχνία και οι περιώνυμοι τεχνίτες του ασημιού» Κατσίκης Απόστολος, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Παρουσίαση βλάχικων παραδοσιακών καλαρρυτινών φορεσιών (επίσημης & καθημερινής):
· «Η γυναικεία καλαρρυτινή φορεσιά» Παζαΐτη Νατάσσα
Συντονίζει ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, Δρ. Χάιδας Αλέξανδρος.
Στον χώρο θα εκτεθούν δημιουργίες καλαρρυτινής αργυροτεχνίας.
"Οι Καλαρρύτες, κυρίως από τις αρχές του 19ου αιώνα και ακόλουθα, υπήρξαν σπουδαίο κέντρο ασημουργικής τέχνης, τα έργα της οποίας τους κατέστησαν διάσημους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εκτός από το εμπόριο οι καλαρρυτινοί καλλιεργούν και την τέχνη της επεξεργασίας του ασημιού, τομέας στον οποίο κυριολεκτικά θαυματούργησαν, φτάνοντας σε σημείο τελειότητας και ακμής, ώστε μπορεί να λεχθεί ότι σε καλαρρυτινά εργαστήρια κι από καλαρρυτινούς "χρυσικούς" έγιναν τα διασημότερα αργυροχοΐκα έργα της νεότερης Ελλάδας" (αποσπάσματα από την έκδοση "Η Καλαρρυτινή Αργυροτεχνία" Απόστολος Ν. Κατσίκης, Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρυτών "Η Πίνδος" Ιωάννινα, 2022).
Όντας κύρια κτηνοτροφικός πληθυσμός οι Καλαρρυτινοί ανέπτυξαν σε μεγάλο βαθμό και την εριουργία. Το μαλλί ως πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκε για να υφάνουν επιδέξια οι Καλαρρυτινές στον αργαλειό τα πάντα: από τα κλινοσκεπάσματα και τα κάθε είδους υφαντά και τάπητα ως τα καθημερινά τους ρούχα. Καλαρρυτινοί ραφτάδες, καποτάδες και χρυσοκεντητάδες άφησαν το αποτύπωμά τους, προάγοντας τους Καλαρρύτες (σε συνδυασμό με την αργυροτεχνία και το εμπόριο) όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτιστικά, κάτι που συνέβη σε ελάχιστες κωμοπόλεις κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας (Νατάσσα Παζαΐτη, Φιλόλογος, Πρόεδρος Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών 'Η Πίνδος".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr