Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ευρωεκλογές 2024: Μέτωπο αντιπολίτευσης κατά Κεραμέως, νέες «φωτιές» για τη διαρροή email

Ευρωεκλογές 2024: Μέτωπο αντιπολίτευσης ...

Η Νίκη Κεραμέως οφείλει να παραιτηθεί, τονίζει το ΠΑΣΟΚ. «Αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχαμε όταν ζητούσαμε την αποπομπή της», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέο γύρο αντιδράσεων για το σκάνδαλο της διαρροής email ομογενών από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου προκαλεί η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης βάζουν εκ νέου στο στόχαστρο τη Νίκη Κεραμέως, ζητώντας την παραίτηση ή την αποπομπή της υπουργού Εσωτερικών.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο ύψους 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, για το σκάνδαλο με τη διαρροή email ομογενών, ενόψει των ευρωεκλογών 2024.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες θα πληρώσουν το πρόστιμο
Αποδεικνύεται ξανά πως τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων έγιναν «μπαλάκι» επί μήνες μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, ΝΔ και μίας τουλάχιστον υποψήφιας ευρωβουλεύτριας, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.

«Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πόσο δίκιο είχαμε όταν ζητούσαμε να αποπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Νίκη Κεραμέως, η οποία φυσικά δεν τόλμησε να εμφανιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δώσει εξηγήσεις πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής», υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το πρόστιμο 400.000 ευρώ που επιβλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών θα το πληρώσουν οι πολίτες.

«H Aρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 27/5/24, την επιβολή προστίμου 40.000€ στην ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, και 400.000€ στο Υπ. Εσωτερικών – που θα τα πληρώσουν οι πολίτες - για το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων εκλογέων εξωτερικού, ενώ ανέβαλε την έκδοση απόφασης για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά από αίτημά της για αναβολή προκειμένου να προσκομίσει επιπλέον στοιχεία», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ξανά το ερώτημα «σε ποιους άλλους (πλην της Μ. Ασημακοπούλου που τα παρέλαβε 20/1/2024) έχει παραδώσει ο γραμματέας αποδήμων της ΝΔ τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων;».

«Δεν περιμένουμε βέβαια απάντηση. Όπως δεν έχουμε λάβει μέχρι τώρα καμία για τις παράνομες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με το Predator. Όπως δεν έχουμε λάβει ούτε και για το έγκλημα των Τεμπών και την επιχείρηση συγκάλυψής του. Και όπως δεν περιμένουμε να μας απαντήσουν γιατί πολύ πρόσφατα βουλευτής και στελέχη της ΝΔ βράβευσαν την επίορκο εφοριακό», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ: Η Κεραμέως οφείλει να παραιτηθεί
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η Νίκη Κεραμέως οφείλει να παραιτηθεί μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.

Η απόφαση «αποτελεί κόλαφο για την προσπάθεια συγκάλυψης, που επιχείρησε η κυβέρνηση και προσωπικά η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Όπως επισημαίνει η Αρχή, δεν προκύπτει ότι έγινε εξαντλητική έρευνα και αναζήτηση πληροφοριών από το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να διευκολυνθεί ο προσδιορισμός του ακριβούς χρόνου και του αντικειμένου της παράνομης διαβίβασης. Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στην ανεξάρτητη αρχή», επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από την απόφαση της Αρχής υπήρχε η δυνατότητα μαζικής εξαγωγής στοιχείων εκλογέων από το υπουργείο χωρίς να καταγράφεται ποιος και γιατί τα παίρνει κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

«Η απόφαση αναδεικνύει την ανικανότητα της “επιτελικής” κυβέρνησης να κάνει το αυτονόητο, κάτι που αποδεικνύεται και από το ύψος του προστίμου στις 400.000 ευρώ. Η υπουργός οφείλει να παραιτηθεί», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

»Δεν είναι αποδεκτό να μετατρέπεται το υπουργείο Εσωτερικών σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά δεδομένα χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού να παραδίδονται στο κυβερνών κόμμα και σε υποψηφίους του, εκθέτοντας τη χώρα και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών. Μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Νέα Αριστερά: Κεραμέως- Βορίδης οφείλουν απαντήσεις, «σουρωτήρι» τα προσωπικά δεδομένα
Η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων αποτελεί πλήρη επιβεβαίωση του σκανδάλου, επισημαίνει η Νέα Αριστέρα, σχολιάζοντας ότι είναι «σουρωτήρι» τα προσωπικά δεδομένα πολιτών.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις λίγο πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών, υπογραμμίζει η Νέα Αριστερά.

«Επιβεβαιώνεται όμως και ότι τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών είναι πλήρως απροστάτευτα. Η κυρία Ασημακοπούλου είναι υπόλογη. Το ίδιο και τα αρμόδια υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν μπορεί να μένει σιωπηλή», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η κ. Κεραμέως και ο προκάτοχος της κ. Βορίδης- που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να υποβαθμίσει το θέμα και να προστατεύσει την κυρία Ασημακοπούλου- οφείλουν απαντήσεις στους πολίτες», υπογραμμίζει η Νέα Αριστερά και θέτει σειρά ερωτημάτων, μεταξύ άλλων ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο των 400.000 που επιβλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Λίγο πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν: Ποιος έδωσε την εντολή και ποιος έκανε την διαρροή; Ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο των 400.000; Οι υπεύθυνοι ή οι Έλληνες φορολογούμενοι; Ήταν η μοναδική περίπτωση ή η παράνομη αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων στο συγκεκριμένο περιστατικό έγινε τόσο απροκάλυπτα που αποκαλύφθηκε; Μπορεί να διαβεβαιώσουν το ΥΠΕΣ και το Μέγαρο Μαξίμου ότι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών είναι ασφαλή;», είναι τα ερωτήματα που θέτει η Νέα Αριστερά.

«Στη συνείδηση των πολιτών τα δυο τελευταία μοιάζουν μάλλον με ρητορικά ερωτήματα. Εξάλλου οι έννοιες “κράτος δικαίου”, “προσωπικά δεδομένα”, “θεσμική λειτουργία” είναι πλήρως ασύμβατες με την έννοια “κυβέρνηση Μητσοτάκη”», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Η απόφαση για τη διαρροή email ομογενών
Σήμερα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων εξέδωσε απόφαση με την οποία επιβάλει πρόστιμα στο υπουργείο Εσωτερικών και την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ σε αυτή περιγράφει το ιστορικό της υπόθεσης με τη διαρροή email ομογενών.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων δέχθηκε πολλές καταγγελίες για αζήτητη πολιτική επικοινωνία μέσω e-mail που εστάλη την 1/3/2024, με τίτλο «100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές», από την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Έπειτα από επιτόπιους ελέγχους και λήψη πειστηρίων και στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι αρχείο με προσωπικά δεδομένα του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων εξωτερικού για τις εκλογές του Ιουνίου 2023- για το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνος επεξεργασίας- και για το οποίο η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει καμία απολύτως περίπτωση διαβίβασής του σε αποδέκτες εκτός υπουργείου, διακινήθηκε εκτός του υπουργείου.

Το αρχείο περιείχε εκτός από τα γνωστά στοιχεία των εκλογικών καταλόγων, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των εκλογέων εξωτερικού, που εξαιρούνται από τη χορήγηση στους δικαιούχους αντιτύπων εκλογικών καταλόγων.

Αυτό το αρχείο δημιουργήθηκε στις 8 Ιουνίου 2023 για εσωτερική χρήση στο υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με σκοπό που αφορά την εκλογική διαδικασία. Συμπεραίνεται ότι η διαρροή του συγκεκριμένου αρχείου συνέβη μεταξύ 8 και 23 Ιουνίου 2023, καθώς αποδείχθηκε ότι στις 23 Ιουνίου 2023 το αρχείο διαβιβάστηκε στον τότε γραμματέα Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Θεοδωρόπουλο, από αποστολέα του οποίου δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι σήμερα η ταυτότητα και η ιδιότητα, προκειμένου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, να το χρησιμοποιήσει για την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Στις 20 Ιανουαρίου 2024 το αρχείο εστάλη στην κ. Ασημακοπούλου από τον κ. Θεοδωρόπουλο. Στη συνέχεια η κ. Ασημακοπούλου το επεξεργάστηκε με σκοπό την αποστολή email σε όλους τους εκλογείς που περιέχονταν σε αυτό. Το ηλεκτρονικό μήνυμα της κ. Ασημακοπούλου δεν περιλάμβανε τις απαιτούμενες από το άρθρο 14 ΓΚΠΔ πληροφορίες προς ενημέρωση των αποδεκτών του, ιδίως για την πηγή προέλευσης των προσωπικών τους δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Εσωτερικών, η διαρροή αρχείου που προορίζεται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση αποτελεί περιστατικό παραβίασης της εμπιστευτικότητας προσωπικών δεδομένων και άρα παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στον έλεγχο που διενήργησε η Αρχή στο υπουργείο Εσωτερικών εντοπίστηκαν ελλείψεις στις διαδικασίες και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές προστασίας των δεδομένων, πλημμέλειες στη διερεύνηση του περιστατικού καθώς και μη τεκμηριωμένες ανακοινώσεις των συνθηκών του περιστατικού. Τέλος, διαπιστώθηκαν ελλείψεις και ανακρίβειες στο περιεχόμενο των σχετικών τηρούμενων αρχείων δραστηριοτήτων.

Αναφορικά με την κ. Ασημακοπούλου, η Αρχή διαπίστωσε ότι η συλλογή προσωπικών δεδομένων αποδήμων ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων ηλεκτρονικής επικοινωνίας και η χρήση τους για την αποστολή μηνύματος πολιτικής επικοινωνίας έγινε κατά παράβαση της βασικής αρχής της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και διαφάνειας της επεξεργασίας, καθώς έγινε κατά παράβαση μιας σειράς διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας και επιπλέον δεν θα μπορούσε να είναι ευλόγως αναμενόμενη για τα υποκείμενα των δεδομένων (εκλογείς εξωτερικού).

Η Αρχή επέβαλε στο υπουργείο Εσωτερικών, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, διοικητικό χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 400.000 ευρώ για παραβάσεις των άρθρων 5, 25, 30, 32 και 33 του ΓΚΠΔ και έδωσε εντολή να προβεί σε ενέργειες που αφορούν τη συμμόρφωση των τηρούμενων μέτρων και διαδικασιών με τον ΓΚΠΔ, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η Αρχή επεσήμανε ότι οι διαπιστωθείσες παραβάσεις δεν σχετίζονται με τη διαδικασία διενέργειας της ψηφοφορίας.

Παράλληλα, η Αρχή επέβαλε στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, διοικητικό χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 40.000 ευρώ για παραβάσεις των άρθρων 5, 6 και 14 του ΓΚΠΔ και έδωσε εντολή διαγραφής των εν λόγω δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Θεοδωρόπουλο, η Αρχή ανέβαλε την έκδοση απόφασης, δεδομένου ότι ο τελευταίος μετά την ακρόαση και την υποβολή υπομνημάτων, προσκόμισε ένορκη βεβαίωσή του ως προς τον τρόπο περιέλευσης σε αυτόν των εκλογικών καταλόγων, ως νεότερο κρίσιμο στοιχείο, από το περιεχόμενο του οποίου προκύπτει η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των εκεί προβαλλόμενων ισχυρισμών.

dnews.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις