Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Η Χαρά Πεφάνη φέρνει «άνεμο αλλαγής στις γειτονιές του κόσμου» με το βιβλίο της για το μπούλινγκ και τον εκφοβισμό

Πάτρα: Η Χαρά Πεφάνη φέρνει «άνεμο αλλαγ...

Παρουσιάζεται τη Δευτέρα 13 Μάϊου στη Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς»

Ένα βιβλίο για το μπούλινγκ και τον εκφοβισμό παρουσιάζει η πατρινή εκπαιδευτικός Χαρά Πεφάνη που απασχολείται στον Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτρας.

Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 13 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» και έχει τίτλο «Άνεμος αλλαγής στις γειτονιές του κόσμου» είναι ένα ταξίδι μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων του ενώ στην παρουσίαση του βιβλίου θα ζωντανέψει μία από τις ιστορίες μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο.

Όπως εξηγεί η κα Πεφάνη μιλώντας στο thebest.gr είναι ιδιαίτερα σημαντικό, «να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση. Το βιβλίο προέκυψε μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία και την ενασχόληση μου με παιδιά με ειδικές ανάγκες. Έχει πλούσια εικονογράφηση που έχω κάνει εγώ  αλλά και χιούμορ ενώ μας βοηθά να καταλάβουμε, με προτάσεις και συμβουλές, πώς μπορούμε να συμπράττουμε κάτω από ένα ομαδικό πνεύμα, με σεβασμό.

Οι περιπέτειες των ηρώων του βιβλίου μας ταξιδεύουν στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Μιλάνο ενώ τη Δευτέρα, στην παρουσίαση θα δούμε να ζωντανεύει το ημέρολόγιο του Ευτύχη, μία από τις ιστορίες του βιβλίου». 

Όπως αναφέρει η κα Πεφάνη, «η ιδέα της συγγραφής ξεκίνησε μέσα από μια παρέα εκπαιδευτικών γεμάτοι ανησυχίες, προβληματισμούς από την καθημερινή αλληλεπίδραση με τους μαθητές μας που με ενέπνευσαν και με οδήγησαν σε δημιουργικές στιγμές για να αποφεύγουν τη σκληρότητα ως πομποί αλλά και ως δέκτες, να επικοινωνούν και να ζουν σε αυτό τον πολύπλοκο, διαφορετικό και απαιτητικό κόσμο με ασφάλεια και η επικοινωνία να είναι ουσιαστική και να μην εξισώνεται με τον εκφοβισμό και τη  βία. Επίσης να  αντιδρούν κατασταλτικά σε κάθε βίαιη και σκληρή συμπεριφορά, με σεβασμό στον  εαυτού τους  και τους άλλους.  Να κατανοήσουν, μέσα από τις ιστορίες καθώς ξεπηδούν μέσα από σελίδες του παραμυθιού το πόσο σημαντικό είναι να νιώθουν μαζί με τον άλλον, να μοιράζονται ένα συναίσθημά του, να νοιάζονται αν πονάει, να ενδιαφέρονται αν υποφέρει. Φροντίζω και φροντίζομαι.

Σκοπός είναι μέσα από τα  παραδείγματα των ηρώων του συγκεκριμένου βιβλίου να προστεθεί και ένα ακόμη ερέθισμα στη  διαμόρφωση συμπονετικών παιδιών και αργότερα στην εξέλιξη τους σε συναισθηματικά ευφυείς ενήλικες, για τον σχηματισμό υγιών σχέσεων, οικογενειών, κοινωνικών συστημάτων.

Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι  και το παιδί που εκφοβίζει, δεν θέλουμε  να το τιμωρήσουμε και να το διώξουμε μακριά. Θέλουμε  να το ακούσουμε, να το καταλάβουμε και να το βοηθήσουμε, να του δώσουμε ευκαιρίες να επανορθώσει, να αλλάξει (δες γυμναστής, ο μικρός Ευτύχης απέναντι  στον πειρατή, ο γονιός-πατέρας). Πρέπει να κατανοήσει, να εμπιστευτεί ότι θα είμαστε εδώ, δίπλα του, μέχρι να βρούμε τη λύση. Στο έργο προσπάθεια σύνδεσης του θύτη με τον κοινωνικό ιστό  και επανόρθωσης συμπεριφοράς του θα έχουμε συμμάχους τους ψυχολόγους στα σχολεία, τους γονείς και εκπαιδευτικούς στην, γιατί αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας συνδεδεμένος κόσμος που αγκαλιάζει και φροντίζει, ξεριζώνοντας κάθε σπόρο φόβου και βίας.

«Ο Άνεμος Αλλαγής στις γειτονιές του κόσμου» θα σας χαρίσει στιγμές ευχαρίστησης καθώς θα σας ταξιδέψει, θα σας γεμίσει εικόνες μέσα από την πλούσια εικονογράφησή του και θα σας εξάρει το ενδιαφέρον μέσα από την πλούσια πλοκή του και το έντονο χιούμορ του, ενώ προσφέρει έντονη εναλλαγή συναισθημάτων. Επίσης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου δίνονται προτάσεις αντιμετώπισης φαινομένων βίας και εκφοβισμού για ένα καλύτερο κόσμο που θα δημιουργεί και θα πράττει κάτω από την ομπρέλα της συνεργασίας και της ομαδικότητας σεβόμενοι ο ένας τον άλλο, με την αποδοχή της διαφορετικότητας και των δυνατοτήτων του καθενός μας ως βασικό συστατικό  για ένα κοινωνικό ιστό ισορροπημένης συνύπαρξης και εξέλιξης όπου δεν περισσεύει κανείς μας».

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Η μάγισσα Μπούρδου Μπούρδου εξαιτίας της μεγάλης της επιθυμίας για «Προσωπική Αλλαγή» προκειμένου να βρει φίλους, αποφασίζει να δεχτεί την πρόσκληση της μάγισσας ΣουΜουΤου για ένα μεγάλο ταξίδι… Αλήθειες ντυμένες με φαντασία μπλέκουν το πραγματικό με το μαγικό, και η περιπέτεια της αναζήτησης της «Αλλαγής» αρχίζει… Η γνωριμία της μάγισσας Μπούρδου Μπούρδου με τον έφηβο Ευτύχη θα δράσει καταλυτικά στην «Αλλαγή της»; Ο ίδιος ο Ευτύχης θα δώσει στον εαυτό του την ευκαιρία της δικής του «Αλλαγής», αντιδρώντας απέναντι στη βία και τον εκφοβισμό που δέχεται; Γιατί όταν η επικοινωνία εξισώνεται με τον εκφοβισμό, υπάρχουν μαγικά συναπαντήματα που βοηθούν τους ήρωές μας να ανακαλύψουν τον τρόπο αντιμετώπισης της βίαιης συμπεριφοράς.

Info

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ και η ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» σας προσκαλούν στο Φιλολογικό Βραδινό, της Δευτέρας 13ης Μαΐου 2024 και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» στο οποίο θα γίνει η παρουσίαση του νέου Βιβλίου της εκπαιδευτικού Χαράς Β. Πεφάνη με τίτλο: «Άνεμος Αλλαγής στις Γειτονιές του Κόσμου » από τις εκδόσεις ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ. 

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
Ξένια Αλίχου- φιλόλογος
Ανδριάνα Κολλύρου- φιλόλογος
Κατερίνα Καρυτινού- Λογοθεραπεύτρια και
Καικυλία Κατσιβαρδά- Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπεύτρια

Στα πλαίσια της παρουσίασης του βιβλίου θα υπάρξει σχετικό θεατρικό δρώμενο, από μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Πάτρας. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λεωνίδας Μαργαρίτης

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture