Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι κρίσεις για το ...

Στόχος είναι να τελεσιδικούν οι υποθέσεις σε 650 ημέρες, είπε ο πρωθυπουργός για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη.

Nα δοθεί ώθηση στο κράτος δικαίου φιλοδοξεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, συμπληρώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «οι υποθέσεις να τελεσιδικούν μέσα σε 600 έως 650 μέρες».

«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε, σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο που ψηφίζεται είναι τομή, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις θα εκδίδονται συντομότερα κατά περίπου 30%. 

 «Ερχόμαστε και σε αυτό το θέμα στον 21ο αιώνα», τόνισε, δίνοντας όλη τη διάσταση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει «από την εισαγωγή της ΑΙ μέχρι την κατασκευή δικαστικών μεγάρων».

«Μία απλή και μόνο ανάγνωση του νομοσχεδίου διαψεύδει όσα άκουσα από την αντιπολίτευση περί αντιδράσεων. Θα πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι υποθέσεις θα πάψουν να στοιβάζονται και θα μοιράζονται πρακτικά σε περισσότερους λειτουργούς», σημείωσε. 

Τόνισε ότι «ενισχύονται οι δικαστικοί σχηματισμοί με περισσότερους δικαστές», υπογραμμίζοντας ότι «το θεμέλιο αυτού του νομοσχεδίου είναι η ενοποίηση των δύο βαθμών στο πρώτο επίπεδο».

 «Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες»
Αναφερθείς στο Μάτι, είπε: «Υστερα από 6 χρόνια εν μέσω διαμαρτυριών, καθώς η χρονοτριβή ανοίγει πάντοτε το δρόμο της αμφιβολίας. Θα περιοριστώ σε τρεις επισημάνσεις. Πρώτον, τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αν κρινόντουσαν με τον πλαίσιο το οποίο εμείς ψηφίσαμε, οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες. Δεύτερον, πράγματι υπήρξε μεγάλη αργοπορία. Τρίτον, η εμπιστοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές, ούτε τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον η δικαιοσύνη το κρίνει, να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε με τη σκέψη οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Τα διδάγματα από το Μάτι δεν έχουν μόνο ποινική διάσταση. Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να επανιδρύσει την πολιτική προστασία και να θέσει σε λειτουργία το 112, οργανώνοντας για πρώτη φορά τη θωράκιση και τις εκκενώσεις και προτάσσοντας τη διάσωση ανθρώπινων ζωών», υπογράμμισε. 

«Δεν υπολείπεται δικαστών η Ελλάδα»
Ξεκινώντας την ομιλία του κι αναφερθείς στο χρόνο καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, κάλεσε τους πάντες «να συμφωνήσουμε ως προς τη διάγνωση του προβλήματος» και επικαλέστηκε τον αείμνηστο καθηγητή Σταύρο Τσακυράκη, ο οποίος μιλούσε για «ευρείας έκταση αρνησιδικία».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν υπολείπεται δικαστών, άρα κάτι παράξενο συμβαίνει, έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στη δικαιοσύνη».

«Έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Στον α’ βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίων. Ποια η συνέπεια; Τα 154 ειρηνοδικεία να γίνονται παράγοντας άνισης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται μόλις με το 20% της δικαστικής ύλης. Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν πολύ μικρό αριθμό την ώρα που ο πρωτοδίκης αναλαμβάνει 300 υποθέσεις», συνέχισε. 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δυο βαθμών. «Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960 όταν δικαστήρια ιδρυόντουσαν με βάση οδικές ή ακτοπλοϊκές συνδέσεις ή τις πιέσεις των κομματαρχών. Ερχόμαστε στον 21ο και στην Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε. 

Είπε ότι η μεταρρύθμιση έχει «αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα» και υπηρετεί «τον πολίτη και την χώρα». Και παρατήρησε: «Η Δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη».

«Ο λαϊκισμός οδηγεί τη χώρα σε νέα χρεοκοπία»
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτές οι ρυθμίσεις δίνουν ώθηση στο κράτος δικαίου και σε πολλά επίπεδα. «Μιλώ για 21 ορόσημα τα οποία θέσαμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 11 από τα οποία έχουν επιτευχθεί. Σε πείσμα όλων όσοι εμφανίζουν την Ελλάδα περίπου σαν χούντα, αναγνώρισε πρόσφατα και η αρμόδια επίτροπος κα Γιούροβα. Αυτά δεν αναδείχθηκαν από την αντιπολίτευση που επιμένει να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό», συμπλήρωσε. 

«Διαπιστώνω ξανά την άρνηση της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει παγίως όχι σε όλα, ναι στο τίποτα. Μιλάει για τη δημοκρατία όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού. Εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις. Μόλις τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός σας φρόντισε να φορτώσει τον προϋπολογισμό με καμιά 15 δις το χρόνο. Φανταστείτε που θα φτάσει ο λογαριασμός μέχρι τις εκλογές. Δεν μας λέτε πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά. Κρύβετε ότι αυτός ο απολιτικός λαϊκισμός που λανσάρετε οδηγεί τη χώρα σε νέα χρεοκοπία», συνέχισε. 

Για τον κ. Ανδρουλάκη αναρωτήθηκε «πόσο αγκυλωμένο και οπισθοδρομικό αποδεικνύεται ένα κόμμα που θέλει να είναι προοδευτικό: Τώρα ένα νέο “όχι” σε κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι βασικό ζητούμενο».

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αριθμό των εγγραφών στην επιστολική ψήφο και είπε πως είδε με χαρά τα κόμματα που την καταψήφισαν να κάνουν καμπάνια υπέρ της επιστολικής ψήφου.

«Όταν θα έρθει στην ολομέλεια η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές το 2027, δεν θα είστε αντίθετοι, έτσι δεν είναι;», συμπλήρωσε. 

Για «μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας» είχε κάνει λόγο, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης», ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις