Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Βαρτζόπουλος για γυναικοκτονίες: «Είναι στη φύση του αρσενικού να είναι επιθετικό» - Την άμεση αποπομπή του ζητάει ο Στ. Κασσελάκης

Βαρτζόπουλος για γυναικοκτονίες: «Είναι ...

Ο υφυπουργός Υγείας αναπαρήγαγε σε συνέντευξή του ότι οι γυναικοκτονίες έχουν βιολογική αιτιολόγηση - «Το θηλυκό είναι για να τίκτει»

Σάλο και έντονες πολιτικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας και υπεύθυνου για την Ψυχική Υγεία, Δημήτρη Βαρτζόπουλου

Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος σε συνέντευξή του, πριν από μερικές εβδομάδες, υποστήριξε πως η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες έχουν μία βιολογική αιτιολόγηση σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό» προσθέτοντας πως «κυνηγάει την τροφή» και πως «οι γυναικοκτονίες έχουν μια βιολογική βάση».

Μιλώντας στο Livemedia ο ψυχίατρος ανέφερε πως «σε όλη την πανίδα, το σε κάθε μορφή εμβρίου όντος το αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση». 

Δείτε όσα είπε μετά το 12:50 του βίντεο

Ο υφυπουργός Υγείας συνέχισε να αναπαράγει την άποψη περί βιολογικής βάσης της ενδοοικογενειακής βίας αναφέροντας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό κατά συνέπεια η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση».

«Όταν κάποιος είναι επιθετικός, είναι επιθετικός επειδή είναι γεννημένος επιθετικός και επειδή ο τρόπος με τον οποίο έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει αυτή την επιθετικότητα», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης και πρόσθεσε: «εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια, (…) δηλαδή να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας. Αλλά όταν κάποιος εκδηλώνει πλέον μια οργανωμένη τέτοια αντικοινωνική, επιθετική, εγκληματική συμπεριφορά, ο σωστός τρόπος είναι η έγκαιρος ανίχνευση και η καταστολή, ο περιορισμός του. Αν μέσω αυτής της αντιμετώπισης βάλει μυαλό… αυτό δεν είναι τόσο σύνηθες».

ΣΥΡΙΖΑ: Υπερβαίνει τα όρια της ανοχής
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και αιτήματα να παρέμβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και να αποπέμψει τον υφυπουργό. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του σημειώνει πως η τοποθέτηση υπερβαίνει τα όρια της ανοχής: «Η ανατριχιαστική και χυδαία τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας, ψυχιάτρου στο επάγγελμα, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για τις γυναικοκτονίες, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση του από την κυβέρνηση και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει η Κουμουνδούρου ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη.

ΠΑΣΟΚ: Αναχρονιστικές και επικίνδυνες απόψεις
Δριμεία κριτική άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας εναντίον του κ Βαρτζόπουλου, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του υφυπουργού «δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες».

«Οι θέσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου ότι “η γυναικοτονία έχει μια βιολογική βάση και ότι η επιθετική συμπεριφορά των ανδρών έχει βιολογικά χαρακτηριστικά”, δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες, εφόσον δικαιολογούν τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες και οπλίζουν το χέρι πιθανών μελλοντικών γυναικοκτόνων. Λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής στους Αγ. Αναργύρους, καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να αποδοκιμάσει άμεσα τις απόψεις του Υφυπουργού της» έγραψε.

Νέα Αριστερά: Να τον διώξει ο Μητσοτάκης
Την τοποθέτηση σχολίασε και η Νέα Αριστερά ζητώντας από τον πρωθυπουργό να διώξει άμεσα τον υφυπουργό. «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον διώξει άμεσα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τον βασικό χορηγό της ακροδεξιάς"

Ο κ. Βαρτζόπουλος εκτός από υφυπουργός Υγείας είναι και ψυχίατρος. Οι ανατριχιαστικές δηλώσεις του που αναπαράχθηκαν σήμερα στο διαδίκτυο δεν μπορεί να του ξέφυγαν, να συνιστούν μια επιπόλαιη διατύπωση.

Ο κ. Βαρτζόπουλος ξεδιπλώνει ένα ανατριχιαστικό θεωρητικό κατασκεύασμα βασισμένο στον βιολογισμό. Αναγνωρίζει βιολογικά αίτια στην επιθετικότητα, στην κατανομή των ρόλων μεταξύ των φύλων – ο άνδρας είναι εκ φύσεως επιθετικός, η γυναίκα είναι προορισμένη να τίκτει. Κατά τον υφυπουργό, η γυναικοκτονία έχει μια βάση βιολογική. Ενώ η εφηβική βία, κι αυτή με βιολογικά αίτια, πρέπει να ελεγχθεί και να διοχετευτεί προς τον εχθρό της πατρίδας, αλλά και τον εχθρό της κοινωνίας (sic!).

Με λίγα λόγια ο κ. Βαρτζόπουλος ξεπλένει δολοφόνους και υποστηρίζει απόψεις τις οποίες σήμερα δέχεται μόνο η πιο ακραία εκδοχή της ακροδεξιάς και οι νεοναζί.

Μπορεί τέτοιες απόψεις να είναι αποδεκτές σήμερα, σε μια ευρωπαϊκή χώρα; Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον διώξει άμεσα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τον βασικό χορηγό της ακροδεξιάς».

Τι απαντά ο Βαρτζόπουλος μετά τον σάλο
 Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook προσπάθησε να δικαιολογήσει τα όσα είπε για τη θέση της γυναίκας και τη γυναικοκτονία. Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος υπερασπίζεται τις δηλώσεις του και κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

«Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής. Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών.

Άρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διακριτά και αποτελεσματικά. Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες και προβοκατόρικες ερμηνείες».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις