Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Πάτρα: Σπεύσατε να προλάβετε για αρνί- Σε ποια τιμή πωλείται

Πάτρα: Σπεύσατε να προλάβετε για αρνί- Σ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει στα κρεοπωλεία

Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τα πασχαλινά τραπέζια.

Οι τιμές για το αρνί και το κατσίκι είναι φέτος ανεβασμένες, σε σχέση με το 2023. Ωστόσο, οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει στα κρεοπωλεία καθώς οι καταναλωτές θέλουν να τηρήσουν το έθιμο.

Αυτή τη χρονική στιγμή, η τιμή του αρνιού στην Πάτρα, κυμαίνεται  από 14 μέχρι 15 ευρώ το κιλό και του κατσικιού από 14 μέχρι 16 ευρώ το κιλό, δηλαδή είναι περίπου ένα ευρώ ακριβότερο από πέρυσι.

Στο κοκορέτσι, που έχει επίσης την τιμητική του, την ημέρα του Πάσχα, η τιμή κυμαίνεται από 13.50 έως 14 ευρώ το κιλό. Να σημειωθεί, ότι το ολόκληρο αρνί πουλιέται μαζί με το κεφάλι και τη συκωταριά αλλά χωρίς τα έντερα, καθώς απαγορεύεται βάση νόμου.

«Οι περισσότεροι καταναλωτές, έστω και αν υπάρχει αύξηση, προτιμούν το αρνί και το κατσίκι αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό που λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, στρέφονται στην αγορά άλλου είδους κρέατος, όπως χοιρινό και κοτόπουλο.  Επίσης, υπάρχουν και αυτοί που για να μην χάσουν το έθιμο παίρνουν λιγότερα κιλά ή μισό αρνί» επισημαίνει στο thebest.gr o ιδιοκτήτης κρεοπωλείου Ηλίας Χατούπης.

Σε ό, τι αφορά, τις ελλείψεις σε αρνιά, ο κ. Χατούπης διευκρινίζει, ότι δεν υπάρχει επάρκεια ωστόσο πιστεύει ότι δεν θα ξεμείνουν «εκτός και αν συμβεί κάτι την τελευταία στιγμή. Ίσως όποιος δεν έχει φροντίσει από νωρίς να έχει πρόβλημα. Τα σούπερ μάρκετ έχουν δηλώσει τιμή 10 ευρώ/κιλό και είναι σίγουρο ότι δεν θα έχουν να δώσουν τα αρνιά που τάζουν. Έτσι, μετά, το βάρος, θα πέσει όλο στα κρεοπωλεία που τελευταία στιγμή, δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν, γιατί έχουν ήδη κάνει τον προγραμματισμό τους, σύμφωνα με τις παραγγελίες τους». Που οφείλονται οι ελλείψεις; «Στην οικονομική πίεση που δέχονται οι κτηνοτρόφοι, δηλαδή να παλεύουν, να μεγαλώσουν και να πουλήσουν τα ζώα τους και στο τέλος να κινδυνεύουν να πάνε φυλακή ή να χάσουν τα χωράφια τους, επειδή χρωστούν στις τράπεζες. Επίσης, το νερό για να ποτίσουν τα κοπάδια τους, δεν υπάρχει πια σε επάρκεια. Για τους λόγους αυτούς, τα βοσκοτόπια περιορίζονται και δεν υπάρχει παραγωγή». 

Για δυο μέτρα και δυο σταθμά, μιλάει σχετικά με τις ελληνοποιήσεις ο Ηλίας Χατούπης, εξηγώντας, ότι όποιο ζώο μπαίνει με εισαγωγή, έχει μια ταυτότητα που το συνοδεύει αρά υποχρεωτικά θα περάσει στο σφαγείο και αυτό με τη σειρά του, το διανείμει με τον κωδικό που μπήκε, άρα έχει το χαρτάκι που αναγράφει από πια χώρα ήρθε και πουλιέται ως ξένο. Από την άλλη, το πρόβλημα, όπως λέει είναι με τα αρνιά που σφάζονται στο χωράφι που δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. «Οι αρχές ελέγχουν αυτά που έρχονται από ξένες χώρες που όμως έχουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά από τα επίσημα σφαγεία και όσους κάνουν παράνομες σφαγές, δεν τους κυνηγάει κανένας. Ο κάθε ένας, μπορεί να πάρει 10 αρνιά, να τα σφάξει, να κάνει διανομή με το αγροτικό. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός. Η σφαγή στο χωράφι απαγορεύεται και το πρόστιμο είναι μεγάλο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις