Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MORE SPORTS

/

Η Ολυμπιακή Φλόγα «φώτισε» τα γενέθλια της Γέφυρας- Η συγκινητική εκδήλωση– Τι είπαν στο thebest.gr Χρήστος Σταϊκούρας και Nicolas Notebeart

Η Ολυμπιακή Φλόγα «φώτισε» τα γενέθλια τ...
Κωνσταντίνα Τσίχλα

Η μεγάλη στιγμή της διέλευσης από το κατάστρωμα της Γέφυρας, είκοσι χρόνια μετά…

Με μία συγκινητική εκδήλωση και με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας (δείτε εδώ) η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Ο Πάνος Λούκας, Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. καλωσόρισε το κοινό  στο κτίριο της λειτουργίας της Γέφυρας, το οποίο στεγάζει και το Εκθεσιακό της Κέντρο, ενώ το "παρών", μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση έδωσαν, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Nicolas Notebaert, CEO της Vinci Concessions, ο Παναγιώτης Παπανικόλας, διευθυντής Ελλάδας Vinci, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων της Πάτρας.

«Είναι χαρά και τιμή μας να σας υποδεχόμαστε σήμερα, τη μέρα που η Ολυμπιακή φλόγα θα διασχίσει τη Γέφυρά μας, στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας της. Βρισκόμαστε στο Εκθεσιακό της Κέντρο που από το 2004 έχει υποδεχθεί πάνω από 200.000 επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων είναι μαθητές, οι οποίοι θεωρούν δεδομένο ότι πάντα εδώ υπήρχε μία Γέφυρα, και αυτό για εμάς είναι η ευκαιρία και η αφορμή να μιλήσουμε για την ιστορία της Γέφυρας, για το όραμα, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη λειτουργία» ανέφερε στην έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Λούκας.

Στην συνέχεια υποδέχθηκε τον Παναγιώτη Παπανικόλα που χαρακτήρισε «ζωντανή ιστορία της Γέφυρας». «Πριν από 27 χρόνια είχα την τιμή με την εμπιστοσύνη που μου χάρισε ο όμιλος Vinci να συμμετάσχω ως μηχανικός στην κατασκευή της Γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης, ένα τεχνολογικό επίτευγμα που αποτελεί παγκόσμια αναφορά στη γεφυροποιία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι προκλήσεις μίας ιδιαίτερα σεισμογενούς περιοχής που είχε δυσκολίες. Τον Αύγουστο του 2004 το έργο ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς κάποιο σοβαρό ατύχημα. Τότε το έργο εγκαινιάστηκε με το πέρασμα της φλόγας για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Σήμερα γιορτάζουμε τα 20 χρόνια λειτουργίας της Γέφυρας που συμπίπτουν με το πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Είκοσι χρόνια ζωής, 20 χρόνια λειτουργίας προσφέροντας ασφαλή και άνετη διέλευση των χρηστών 24 ώρες το 24ωρο, συντήρηση και συνεχή αναβάθμιση  της υποδομής, μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και συμπόρευση με τις τοπικές κοινωνίες και φορείς που δείχνει τη δύναμη της συνεργασίας» ανέφερε ο κ. Παπανικόλας καλωσορίζοντας το κοινό «με τον ενθουσιασμό εκείνου του μηχανικού που στάθηκε απέναντι στις προκλήσεις αυτού του μεγάλου έργου» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο, μιλώντας για την Γέφυρα, για ένα καλό παράδειγμα συμβίωσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

«Είμαστε εδώ για μία διπλή γιορτή, για τα 20 χρόνια από την παράδοση ενός από τα πιο εμβληματικά έργα που έχουν κατασκευαστεί στη χώρα μας, αλλά και για το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας στο ταξίδι της για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι. Η ιστορία της Γέφυρας άλλωστε είναι συνυφασμένη με τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Το όραμα για την κατασκευή της χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς διατύπωσε δημόσια αυτή την ιδέα, ορμώμενος βέβαια και από τα δικά του βιώματα. Όπως αναφέρεται σε μία από τις εγκυρότερες βιογραφίες του, το 1973 σε μία επιστολή στην οικογένειά του όπου ανήγγειλε την επιστροφή του από την Αθήνα στο Μεσολόγγι, αναφέρει ότι το ταξίδι θα διαρκούσε 54 ώρες και μάλιστα ακτοπλοϊκώς. Σήμερα η ίδια διαδρομή γίνεται σε δύο ώρες και 40 λεπτά γιατί υπάρχει η Γέφυρα, η Εγνατία και η Ιόνια Οδός. Και αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Σήμερα ισχυροποιεί η Γέφυρα, μεταξύ άλλων, την εικόνα της πατρίδας μας, αποτελώντας ένα σημαντικό επίτευγμα της μηχανικής, σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, «η Γέφυρα έχει δυναμικό και συμβολικό χαρακτήρα, είναι σύμβολο του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας στο μεταίχμιο του 20ου αιώνα. Έχει μοναδικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, μία τεχνογνωσία που ήταν πρωτόγνωρη για την εποχή της. Ζηλεύω αυτούς που βγαίνουν στην παραλία της Πάτρας και βλέπουν αυτό το δημιούργημα που ήταν η αναμέτρηση του ανθρώπου με τους θεούς, των ανθρώπων με τη φύση. Είναι ένα μοναδικό σύμβολο.  Είναι σημαντικό ότι γι΄ αυτή τη Γέφυρα υπήρξε η συνεργασία των Ελλήνων και των Γάλλων μηχανικών, υπήρξε μία διεθνής συνεργασία που προσέδωσε τεχνογνωσία στη χώρα μας. Η ώσμωση μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας και ομίλων όπως η Vinci είναι μία πρόκληση που πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει». 

Όπως επεσήμανε, ιδιαίτερα συγκινημένη, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, «είχα τη μοναδική ευκαιρία στα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα ως μηχανικός πεδίου να δουλέψω σε αυτό το έργο, σε αυτό το εργοτάξιο. Τότε δεν ήταν ορατό στους πολλούς ότι ήταν το πρώτο κομμάτι για ένα παζλ που θα άλλαζε σημαντικά τις οδικές μεταφορές στη χώρα μας. Η Γέφυρα διευκόλυνε τη ζωή των κατοίκων της περιοχής μας, συνέβαλε στην ανάπτυξη της οικονομίας και σήμερα δίνει το παράδειγμα συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με πολλούς τρόπους που συνθέτουν την εικόνα ενός σύγχρονου φορέα που λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του το ενεργειακό αποτύπωμα.

Πέρασαν 20 χρόνια από εκείνο το καλοκαίρι που η Ολυμπιακή φλόγα διέσχισε τη Γέφυρα, σβήνοντας νοητά αυτά τα 20 κεράκια. Εύχομαι περισσότερες ασφαλείς διελεύσεις και επιτυχίες».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης έκανε λόγο για ένα ορόσημο για τη Δυτική Ελλάδα.

«Ήμουν 24 ετών όταν εγκαινιάστηκε η Γέφυρα, πέρασαν 20 χρόνια, και υπάρχει μία γενιά παιδιών που δε μπορεί να φανταστεί ότι εδώ δεν υπήρχε κάποτε μία Γέφυρα» ανέφερε και μίλησε για έναν κύκλο γεωγραφικής σύνδεσης στην οποία σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η Γέφυρα.

«Η Γέφυρα, ένα έργο που έγινε κατορθωτό χάρη σε μία μεγάλη εταιρεία με έδρα τη Γαλλία, συνέβαλε το 2004 καθοριστικά στο να δοθεί περισσότερο φως στην επιστροφή των Ολυμπιακών αγώνων στον τόπο που τους γέννησε. Σήμερα η φλόγα περνάει από τη Γέφυρα για να φτάσει στο Παρίσι. Ένα έργο που θα θυμίζει πάντα την ικανότητα του ανθρώπου να προκόβει και ανοίγει νέους δρόμους στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης.

Το παρών έδωσε και εκπρόσωπος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Christian Fatras ενώ ο Nicolas Notebaert, CEO της Vinci Concessions, που χαιρέτησε στα ελληνικά, τόνισε τη συνεργασία των Ελλήνων και των Γάλλων μηχανικών για να γίνει πραγματικότητα το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη. «Είναι καλύτερα να είμαστε ενωμένοι. Μαζί συνεχίζουμε, χτίζουμε γέφυρες για το μέλλον, καινοτομώντας και προστατεύοντας το περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι τα επόμενα είκοσι χρόνια είναι η αρχή μίας νέας ιστορίας.

 

Τι είπαν στο thebest.gr Χρήστος Σταϊκούρας και Nicolas Notebaert

Λίγο πριν την  αφή της Ολυμπιακής φλόγας Χρήστος Σταϊκούρας και Nicolas Notebeart μίλησαν στο thebest.gr για τη Γέφυρα και τις προκλήσεις του μέλλοντος. «Είμαστε περήφανοι που 20 χρόνια μετά η Ολυμπιακή Φλόγα περνά πάλι τη Γέφυρα που τόσα χρόνια μετά είναι χρήσιμη και κομμάτι της Ελλάδας και σύμβολο της φιλίας μεταξύ των Ελλήνων και των Γάλλων. Είκοσι χρόνια μετά παραμένουμε συνεργάτες των Ελλήνων. Το μέλλον είναι πράσινο και σχετίζεται την πράσινη κινητικότητα στον πλανήτη και την ηλεκτρική ενέργεια» ανέφερε ο κ. Notebaert.

«Για να είναι κανείς αισιόδοξος και σίγουρος για το μέλλον θα πρέπει να πατάει στέρεα στο έδαφος και να έχει δείξει αποτελέσματα. Η Γέφυρα κλείνει 20 χρόνια ζωής. Εστιάζοντας στα επιτεύγματα των τελευταίων 20 ετών στη Γέφυρα, δρομολογούμε πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, την αποδοτικότητα της Γέφυρας στην κοινωνία και ταυτόχρονα με ρεαλισμό προσπαθούμε να υλοποιήσουμε έργα τα οποία έχουμε σε όλη την επικράτεια μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει.  Ήδη στη Γέφυρα υπάρχουν σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, έχουμε ενισχύσει την ηλεκτροκίνηση έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν με χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικά οχήματα τα οποία ήδη πολλαπλασιαστεί» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports