Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Για τις Ευρωεκλογές προετοιμάζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Για τις Ευρωεκλογές προετοιμάζεται η Περ...

Ισχύει η επιστολική ψήφος

Σε ανακοίνωσή της ενόψειι των Ευρωεκλογών η Περιφέρεια τονίζει:

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως οφείλει βάση του νόμου, εκτελεί μία σειρά ενεργειών και συντονισμού των διαδικασιών των εκλογών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους διασφαλίζοντας την άρτια διεξαγωγή των εκλογών. Αυτή τη φορά όμως θα υπάρχει η δυνατότητα για επιστολική ψήφο που αποτελεί μία σημαντική καινοτομία για την διευκόλυνση των Ελλήνων πολιτών», δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης, για την ετοιμότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 και υπενθυμίζει στους εκλογείς ότι για πρώτη φορά ισχύει η «Επιστολική Ψήφος», ως μέσο διευκόλυνσης του εκλογικού δικαιώματος.

Η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους Έλληνες Πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας και είτε διαμένουν στην Ελλάδα είτε σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού. Με την εν λόγω διαδικασία Απόδημοι Έλληνες και Ελληνίδες, μπορούν να ψηφίζουν χωρίς να μετακινούνται.

Επίσης εκλογείς εντός της χώρας, οι οποίοι δυσκολεύονται να μετακινηθούν σε εκλογικό τμήμα, για οποιοδήποτε λόγο, μπορούν να συμμετέχουν και αυτοί στην εκλογική διαδικασία με την επιστολική ψήφο. Πρόκειται για μία ασφαλή και αξιόπιστη διαδικασία, η οποία καλύπτει τις βασικές συνταγματικές αρχές και ωφελεί κατηγορίες πολιτών (όπως πχ άτομα με αναπηρία, εποχικά εργαζόμενους, φοιτητές κτλ).

Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο απαιτείται εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου, που πραγματοποιείται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών στον σύνδεσμο https://epistoliki.ypes.gov.gr μέχρι την 29η Απριλίου 2024 και ώρα Ελλάδας 23:59.

Να προσθέσουμε ότι όσοι εκλογείς αδυνατούν να υποβάλλουν την αίτηση εγγραφής από τον υπολογιστή τους, μπορούν να απευθύνονται, εντός της Ελλάδας στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών) της Ελλάδας στο εξωτερικό για την εγγραφή τους, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου.

Τονίζεται ότι οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν μόνο μέσω επιστολικής ψήφου διότι δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον ν.5083/2024.

Για την υποβοήθηση των εκλογέων υπάρχει διαθέσιμο αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης μέσω της σελίδας εισόδου στην εφαρμογή καθώς και 24ωρη υπηρεσία τηλεφωνικής υποστήριξης στο 2106266222.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις