Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη κατέθεσε η Σία Αναγνωστοπούλου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας Κ. Πιε...

Με θέμα: "Ορισμός Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος κατά παρέκκλιση του ν. 5062/2023"

Η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου που ανήκει στη Νέα Αριστερά, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη με θέμα: "Ορισμός Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος κατά παρέκκλιση του ν. 5062/2023".

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση της η κ. Αναγνωστοπούλου, ο ν. 5062/2023  για το «Νέο Σύστημα επιλογής Διοικήσεων Φορέων του Δημόσιου Τομέα και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους» ψηφίστηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο και ορίζει τις προϋποθέσεις  "αξιοκρατικής" επιλογής των διοικήσεων των νομικών προσώπων του δημοσίου. Ενδεικτικές διατάξεις: άρθρο 5 παρ.1,2, και 15 παρ.3.

Ο εν λόγω νόμος κατηγοριοποιεί τα νομικά πρόσωπα και σύμφωνα με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ΦΕΚ 199 Α΄/2023, ορίστηκε, ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (εφεξής, ΕΒΕ) ανήκει στην ομάδα Α του εν λόγω νόμου.

Επιπλέον, ο ν.4452/2017 προβλέπει ότι «ο Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ είναι δημόσιος λειτουργός και διορίζεται για τετραετή θητεία, ανανεώσιμη μόνο μία (1) φορά», καθώς και ότι «ως Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ επιλέγεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ένας από τους τρεις (3) πρώτους υποψηφίους που περιλαμβάνονται στον ανωτέρω πίνακα της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης».

Είναι, δηλαδή, απολύτως σαφές ότι ο Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, αλλά δημόσιος λειτουργός και ο διορισμός του γίνεται από την Κυβέρνηση. Ασκεί, δηλαδή, ο ΓΔ της ΕΒΕ καθήκοντα Διευθύνοντα Συμβούλου, που περιγράφει ειδικά ο ν.4452/2017. Ο νόμος δεν προβλέπει τη θέση Διευθύνοντα Συμβούλου στην ΕΒΕ, αλλά προβλέπει αντ’ αυτού τη θέση Γενικού Διευθυντή με αρμοδιότητες και καθήκοντα ανάλογα ή ίδια μ’ αυτά του Διευθύνοντα Συμβούλου. Ο ΓΔ της ΕΒΕ ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Στις 2 Νοεμβρίου 2023, λίγες ώρες προτού ψηφιστεί στη Βουλή ο ν. 5062, δημοσιεύτηκε η 126092/Γ4 «Προκήρυξη πλήρωσης θέσης Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος  (ΕΒΕ)». Η προκήρυξη αυτή προβλέπει τα προσόντα διορισμού που ορίζει ο ν.4452/2017, και όχι αυτά του ν.5062/2023.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Είναι ενήμερο το Υπουργείο Εσωτερικών για την προκήρυξη που αφορά την επιλογή του Γενικού Διευθυντή της ΕΒΕ, η οποία ακυρώνει και αναιρεί τον ν.5062/2023;  Αν ναι, συμφωνεί το Υπουργείο Εσωτερικών για τη συνέχιση της διαδικασίας επιλογής ΓΔ στην ΕΒΕ, παρά τη δημοσίευση του ν.5062/2023;

Θα εφαρμοστεί ο ν. 5062/2023 που πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε από τη Βουλή ή θα εφαρμόσετε αυτόν à la carte, με την ΕΒΕ να αποτελεί παράδειγμα αναίρεσής του

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις