Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Η νομαδική ζωή των μελισσοκόμων- Πόσες είναι οι μέλισσες του νομού και γιατί μειώνονται

Αχαΐα: Η νομαδική ζωή των μελισσοκόμων- ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Δυσοίωνο το μέλλον για το ελληνικό μέλι

 

Δυσοίωνο φαίνεται να είναι το μέλλον της μελισσοκομίας και της παραγωγής ελληνικού μελιού

Στα μητρώα των μελισσοκόμων της Αχαΐας οι ενεργοί μελισσοκόμοι που είναι εγγεγραμμένοι αγγίζουν τους 1.000 τη στιγμή που η άσκηση της μελισσοκομίας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο thebest.gr o γραμματέας του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αχαΐας, Βασίλης Αλιχός «οι μελισσοκόμοι της Αχαΐας έχουν κατά προσέγγιση 200.000 μελίσσια από τα οποία προκύπτουν περίπου 80 εκατομμύρια μέλισσες. Ωστόσο προκειμένου να φτιάξουν το μέλι τους οι μελισσοκόμοι πρέπει να βγαίνουν εκτός των ορίων του νομού. Η μελισσοκομία είναι νομαδική αφού ο μελισσοκόμος που θα πρέπει ως παραγωγός να έχει όλες τις ποικιλίες μελιού πρέπει να μετακινείται κάθε φορά στην περιοχή που μπορεί να του δώσει τα μέλι που θέλει. Ουσιαστικά ο μελισσοκόμος λειτουργεί σαν ντεντέκτιβ, ψάχνει την περιοχή που θα του δώσει αυτό που θέλει. Είναι μονόδρομος να πάρει τα μελίσσια του και να μετακινηθεί σε άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα για να καταφέρει να παράγει την ποικιλία που χρειάζεται. Την ίδια στιγμή τα έξοδα για να πραγματοποιήσει τις μετακινήσεις του έχουν αυξηθεί κατά πολύ».

Δυσοίωνο το μέλλον για το ελληνικό μέλι

Όπως επισημαίνει ο κ. Αλίχος, «το μέλλον του κλάδου είναι δυσοίωνο. Είναι πολλοί οι παράγοντες που δυσκολεύουν το έργο των μελισσοκόμων. Η κλιματική αλλαγή, η οικονομική κρίση αλλά και το γεγονός ότι πολλοί εγκαταλείπουν τον κλάδο είναι από τις πιο βασικές αιτίες. Με τα δεδομένα που υπάρχουν, φαίνεται πως θα έρθει η στιγμή που θα είναι πολύ δύσκολο να αγοράσει κανείς και να προμηθευτεί ελληνικό μέλι»

Όπως εξηγεί ο κ. Αλίχος, «το μέλι που καταναλώνουμε ως χώρα είναι λιγότερο από αυτό που παράγουμε. Μία ελληνική οικογένεια κατά μέσο όρο καταναλώνει ένα κιλό το μήνα ενώ μία οικογένεια στην Αγγλία καταναλώνει την ίδια ποσότητα μέσα σε ένα χρόνο. Λόγω της οικονομικής κρίσης ωστόσο το μέλι επιλέγεται με βάση την τιμή με αποτέλεσμα να κερδίζει για παράδειγμα το μέλι από την Κίνα ή μέλι από άλλες χώρες».

Την ίδια στιγμή, όπως έχει εξηγήσει επανειλημμένα ο κλάδος, μπαίνει κόφτης στο αριθμό των μελισσιών που μπορεί να έχει ένας παραγωγός επιτρέποντας να τα αυξήσει μόνο κατά 10%.

«Έχουμε την αίσθηση ότι το κράτος νομοθετεί για τον κλάδο χωρίς να έχει καταλάβει τι ακριβώς κάνουμε και τι είναι η μελισσοκομία. Θα πρέπει ο μελισσοκόμος να κατοχυρώσει το επαγγελματικό του δικαίωμα. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι ο μελισσοκόμος χρειάζεται ναι είναι πολλά πράγματα, να είναι επαγγελματίας οδηγός, να είναι  ξυλουργός, να ξέρει να βάφει. Είναι μία ενασχόληση με πολλές ιδιαιτερότητες και ανησυχίες.  Μας εξισώσουν με τους κτηνοτρόφους θεωρώντας ότι ο πολλαπλασιασμός γίνεται μία φορά το χρόνο, όμως τα μελίσσια πολλαπλασιάζονται εντελώς διαφορετικά» λέει ο κ. Αλίχος τονίζοντας και το ρόλο της αγροτικής παραγωγής στην μείωση των μελισσιών.

«Παρόλο που η μελισσοκομία παίζει σημαντικό ρόλο στην αγροτική ανάπτυξη, πολλές φορές οι αγρότες επηρεάζουν στην μείωση των μελισσιών με τα ραντίσματα και τους ψεκασμούς. Στην Κάτω Αχαΐα για παράδειγμα θα χαθεί μία ποσότητα μελισσιών γι΄ αυτό το λόγο» εξηγεί ο κ. Αλίχος.

Η θέση της Αχαΐας στην παραγωγή μελιού

Παρά τις δυσκολίες ωστόσο η Αχαΐα είναι αρκετά ψηλά στην παραγωγή μελιού.  «Η Αχαΐα είναι πιο δυνατή σε επίπεδο δυναμικής μελισσιών σε σχέση με άλλες περιοχές, ο νομός είναι από τους ενεργούς στην μελισσοκομία» καταλήγει ο κ. Αλίχος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις