Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και μοιράζουν μέλι οι μελισσοκόμοι- Τα θέματα που τους απασχολούν

Πάτρα: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Όπως λένε τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι θέματα πολλών ετών

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι μελισσοκόμοι  της Αχαΐας μοιράζοντας το απόγευμα της Παρασκευής  στις 19:00, 2.000 μερίδες μέλι.

Όπως λένε τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι θέματα πολλών ετών ενώ όπως υποστηρίζουν είναι σαν το κράτος «να μην τους αφήνει να δουλέψουν» μέσω των νομοθεσιών που ισχύουν.

Όπως αναφέρει ο γραμματέας του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αχαΐας, Βασίλης Αλιχός, «ως μελισσοκόμοι και ως Μελισσοκομικός Σύλλογος Αχαΐας υπάρχουν θέματα που έχουμε θέσει ως πρώτα στην ατζέντα μας. Το πρώτο θέμα είναι αυτό των ελληνοποιήσεων και το έχουμε θέσει διαχρονικά σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Δεν είναι τωρινό ζήτημα, μας απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ουσιαστικά έχουμε εισαγωγή μελιών από τρίτες χώρες, ακόμα και από την Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες σε παραγωγή μελιού. Το μέλι έρχεται στην Ελλάδα με 1.80 ή 2 ευρώ το κιλό, βαπτίζεται ελληνικό, ελληνοποιείται γιατί ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον τυποποιητή, στον χονδρέμπορο να δηλώσει την παρτίδα του εντός 15 ημερών και άρα πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να πάρει έναν τόνο ελληνικό και πέντε τόνους ουκρανικό μέλι και πέντε τόνους κινεζικό και να το κάνει ελληνικό. Δε λέμε να μη γίνονται εισαγωγές αλλά να υπάρχει μία διαφοροποίηση, μία σήμανση και να φαίνεται ποιο είναι το ελληνικό και ποιο είναι το ξένο μέλι που υπάρχει στο ράφι. Ο νόμος δίνει στον τυποποιητή τη δυνατότητα να γράφει μείγματα μελιών στη συσκευασία. Αυτόματα αυτό δημιουργεί πρόβλημα ειδικά όταν έρχεται μέλι από τρίτες χώρες που είναι μολυσμένο με φάρμακα, μέταλλα κ.λπ., όπως είναι αυτό από την Κίνα.  Σε αυτό το πλαίσιο ζητήσαμε να υπάρχει τρόπος να ξέρουμε τι παράγουμε και τι πουλάμε. Η Ελλάδα παράγει 10.000 και καταναλώνει 40.000 τόνους. Φανταστείτε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το δικό μας μέλι εξάγεται γιατί είναι υψηλής διατροφικής αξίας».

Όπως επισημαίνει ο κ. Αλίχος, «ένα άλλο ζήτημα είναι η απαγόρευση των μελισσοκόμων στην εργασία. Μας λένε την περίοδο του καλοκαιριού να πάμε στην εργασία μας στις 7 το πρωί και στις 10 να έχουμε σταματήσει. Φτάσαμε να θεωρούμε τους μελισσοκόμους εμπρηστές. Το καπνιστήρι που χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρείται εμπρηστικός μηχανισμός. Το επόμενο θέμα είναι το κυνήγι από το δασαρχείο για την τοποθέτηση  κυψελών μέσα στα δάση. Τέλος ένα θέμα που έχουμε θέσει και στη βουλευτή Αρχαίας Χριστίνα Αλεξοπούλου που είναι και αρμόδια υφυπουργός, είναι το θέμα της κίνησης των μελισσοκομικών φορτηγών στις παράπλευρες οδούς. Η νομοθεσία λέει ότι αν θέλουμε να πάμε στο δάσος πρέπει να το κάνουμε από την εθνική. Πού έχουν δει βουνό να συνδέεται με εθνικό δίκτυο; Εάν συμβεί ένα ατύχημα σε παράπλευρη οδό με μελισσοκομικό όχημα, δε σε καλύπτει καμία ασφάλεια, κανένας. Δεν μας αφήνουνε να δουλέψουμε, λες και είναι σκόπιμες οι ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορεί να μη ξέρουν οι αρμόδιοι ότι η μελισσοκομία ασκείται στο δάσος και όχι στην πλ. Γεωργίου».

Όπως τονίζει, «πήγαμε και στην Περιφέρεια και στην αποκεντρωμένη γι’ αυτά τα θέματα. Είναι θέματα χρόνων. Δεν ζητάμε κάτι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε να δημιουργούν νέες τροπολογίες.  Μπορώ αν θέλω για παράδειγμα να αυξήσω τα μελίσσια μου μπορώ να το κάνω μέχρι 20%. Νομοθετούν άνθρωποι για εμάς χωρίς να υπάρχει προηγουμένως διαβούλευση χωρίς να γνωρίζουν τι σημαίνει μελισσοκομική εκμετάλλευση. Σε αυτό το πλαίσιο η Δημοτική Αρχή μας διέθεσε το χώρο της πλατείας Γεωργίου να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, το καταναλωτικό κοινό. Την Παρασκευή το απόγευμα θα μοιράσουμε 2.000 μερίδες μέλι έτσι ώστε ο κόσμος να καταλάβει τι είναι ελληνικό μέλι και ποια είναι η διαφορά με όλα τα υπόλοιπα που βρίσκει στο ράφι. Οι μελισσοκόμοι δεν έχουμε κάνει καμία αύξηση στις τιμές των προϊόντων μας, είμαστε στα ίδια επίπεδα εδώ και αρκετά χρόνια. Άρα οι αυξήσεις από πού γίνονται; Είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις