Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πύργος: Σε τροχιά υλοποίησης το Αστεροσκοπείο – Πλανητάριο «Διονύσης Σιμόπουλος»

Πύργος: Σε τροχιά υλοποίησης το Αστεροσκ...

Ήδη χθες, συνεργεία του Δήμου Πύργου παρέλαβαν το θόλο του Αστεροσκοπείου – Πλανηταρίου

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το Αστεροσκοπείο – Πλανητάριο «Διονύσης Σιμόπουλος» στον Πύργο, η κατασκευή του οποίου εντάσσεται στο συνολικό έργο αναβάθμισης και λειτουργικών παρεμβάσεων στο χώρο του «Κούβελου», στην ανατολική πλευρά της ηλειακής πρωτεύουσας.

Ήδη χθες, συνεργεία του Δήμου Πύργου παρέλαβαν το θόλο του Αστεροσκοπείου – Πλανηταρίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σταδιακά θα παραλαμβάνεται και ο υπόλοιπος εξοπλισμός.

Η δημοτική αρχή του Στάθη Καννή κατάφερε να σώσει την τελευταία στιγμή από την απένταξη την κατασκευή – δημιουργία Αστεροσκοπείου-Πλανηταρίου, που θα στεγαστεί στον 1ο όροφο του πολιτιστικού κέντρου στον «Κούβελο» και θα λάβει το όνομα του μεγάλου Ηλείου αστροφυσικού, Διονύση Σιμόπουλου.
Οι τεχνικές υπηρεσίες και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παναγόπουλος, πρόλαβαν τις σχετικές προθεσμίες και δημοπράτησαν το συνολικό έργο (ανάπλαση «Κούβελου» και Αστεροσκοπείο), για το οποίο έχουν ήδη ανοιχτεί οι προσφορές και η ανάδειξη του ανάδοχου είναι πλέον θέμα χρόνου.

Το Αστεροσκοπείο – Πλανητάριο είναι έργο προϋπολογισμού 198.400 ευρώ και αποτελεί αντικείμενο προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει ο Δήμος Πύργου από το 2022 με το Εργαστήριο Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων, με διακριτικό τίτλο «HEROB LAB», του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατασκευή και τοποθέτηση θόλου στο κτίριο του «Κούβελου», καθώς και την προμήθεια τηλεσκόπιου. Ως Διευθυντής-Επιστημονικός υπεύθυνος του Αστεροσκοπείου-Πλανηταρίου «Διονύσης Σιμόπουλος» έχει οριστεί ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας Δρ. Γεώργιος Βελντές, με καταγωγή από την Ηλεία.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, μέσω του εγχειρήματος θα καταστεί δυνατή η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους μαθητών όλων των βαθμίδων στην Ηλεία και στην Ελλάδα με θέματα που θα έχουν αντικείμενο την Αστρονομία και τις τεχνολογίες του διαστήματος.

Το Αστεροσκοπείο θα λειτουργήσει με την επιστημονική ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του κ. Βελντέ, ενώ παράλληλα θα μπορούν τα παιδιά από το Νομό, την Περιφέρεια και όλη τη χώρα να το επισκέπτονται.

Επίσης, η βελτίωση και αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών Πολιτιστικού Πάρκου «Κούβελου», συνολικού προϋπολογισμού 1.310.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ανήκει στο έργο των αστικών παρεμβάσεων στην ανατολική πλευρά του Πύργου και σύμφωνα με την τεχνική έκθεση περιλαμβάνει επισκευαστικές και κατασκευαστικές εργασίες επί του κτιρίου, καθώς και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με την κατασκευή γηπέδων μπάσκετ και τένις, υπαίθριου θεάτρου, την αναβάθμιση του χώρου περιπάτου με την τοποθέτηση πλαστικού τάπητα, την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων καθώς και πρασίνου.

*εφημερίδα "Πατρις"

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις