Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MORE SPORTS

/

Η Πάτρα έχει όλο το…πακέτο!

Η Πάτρα έχει όλο το…πακέτο!
Σωτήρης Γεωργίου

Γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου

Ο Σωτήρης Γεωργίου μας ταξιδεύει στην Πάτρα εκφράζοντας ταυτόχρονα και τις απορίες του για πολλές απόψεις που ακούγονται σχετικά με την όμορφη πόλη της Αχαΐας.


Η Πάτρα είναι ο τόπος καταγωγής μου, των γονιών μου για να είμαι ακριβής. Λόγω των επαγγελματικών μου ενασχολήσεων, σπανίως προλάβαινα να πάω μια βόλτα σε αυτήν, να τη χαρώ που λένε. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχω τον χρόνο για να την ανακαλύψω καλύτερα και δεν σας κρύβω ότι πλέον είναι από τους αγαπημένους μου προορισμούς.

Αφορμή για το άρθρο (θα επανέλθω άλλωστε με πιο.. επαγγελματικό άρθρο σ.σ για το τι πρέπει να γίνει για να γίνει καλύτερη ), ήταν η απορία πολλών πατρινών αλλά και κάποιων τοπικών Μέσων όταν μια φοιτήτρια, αν δεν κάνω λάθος, έκανε ένα ποστ ότι η Πάτρα είναι από τις πιο ωραίες πόλεις να ζεις. Ε λοιπόν το λέω κι εγώ. Το λέω εγώ που όλοι γνωρίζουν, πως έχω γυρίσει όλο τον κόσμο, έχω φίλους σε παντού και στην Αθήνα έχω πρόσβαση στα στα καλύτερα μέρη, όταν και όποτε θέλω. Κι όμως περνάω πολύ καλύτερα στη Πάτρα! Απορώ λοιπόν με όλους όσους “κράζουν” την Πάτρα. Πως το κάνουν; Να “κράζεις” την πόλη σου; Δε λέω να μη θίγεις και τα κακώς κείμενα, που σαφώς υπάρχουν. Αλλά γιατί κράζετε την πόλη σας, ειδικά όταν δεν την έχετε ζήσει;

 
Πραγματικά, είναι τρελό αυτό. Πας στην Πάτρα και σε 5 λεπτά με το αυτοκίνητο είσαι όπου θέλεις. Σε 10 ‘ με το αυτοκίνητο ή σε 20 με τρενάκι (ναι, έστω κι αυτό το αργό ακόμα) είσαι στο Ρίο και πίνεις το καφέ σου με το αεράκι το θαλασσινό να σου χαϊδεύει το πρόσωπο, ενώ βρίσκεσαι δίπλα στην πανέμορφη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Εσείς που τα ξέρετε και όλα για πείτε μου για παράδειγμα τι καλύτερο έχει η γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, που μυρίζει άσχημα κιόλας σε πολλά σημεία; Για πείτε μου ,γιατί εγώ ήμουν θαμώνας και στο Reina και στο Sortie, εκεί ,τι καλύτερο είχαν πχ από μαγαζιά στο Ρίο; Επίσης από την Πάτρα ακόμα και με τον παλιό – και κακό πλέον δρόμο προς Πύργο – είσαι σε μισή ωρίτσα στις μαγευτικές παραλίες της Καλογριάς και πέριξ αυτής που θυμίζουν Καλιφόρνια. Στην Αθήνα δεν έχουμε αντίστοιχα μέρη και αν πας προς Σούνιο θες 1,5 ωρίτσα χαλαρά κι άλλο τόσο και παραπάνω στην επιστροφή. Στην Αθήνα για να πας για ένα καφέ στην παραλία από το κέντρο ή την Κηφισιά, θέλεις 1,5 ώρα και άλλο τόσο! Στην Πάτρα σε δύο ώρες έχεις δει τους πάντες, έχοντας κλείσει ραντεβού μισή ώρα πριν, όταν στην Αθήνα το κάνουμε μια εβδομάδα πριν!

Στην Πάτρα πολλές αξιόλογες επιλογές για έξοδο και φαγητό. Έχεις εξαιρετική διασκέδαση  με πολύ καλή μουσική, καθώς οι περισσότεροι Dj ακόμα και στην Μύκονο, από την Πάτρα ξεκίνησαν! Επίσης θα βρεις πολύ ωραία μαγαζιά. Είναι μια πόλη που έχει συνέχεια ζωή και κινείται σε έντονους ρυθμούς με 60000 φοιτητές να βγαίνουν σχεδόν καθημερινά, την ίδια στιγμή που η Αθήνα τη νύχτα…φυτοζωεί. Στην Πάτρα η νύχτα είναι πιο χαρούμενη και πιο “υγιής” από την στημένη της Αθήνας. που όλοι νομίζουν ότι είναι σαν προέκταση της Μυκόνου. Περπατάς στην Ρήγα Φεραίου που είναι πεζόδρομος και βλέπεις όλα τα καφέ και τα μαγαζιά μαζεμένα, να εκτείνονται για ένα χιλιόμετρο!

Στην Αθήνα δεν έχουμε τέτοιους πεζόδρομους κι όπου έχεις, εισπνέεις και ανάλογο καυσαέριο! Όλα αυτά τα έχεις μέσα στα πόδια σου με χαρούμενα πρόσωπα γύρω σου και σε καλές τιμές. Ακόμα και στο βουνό να θες να πας σε μια ώρα είσαι στα Καλάβρυτα. Θες να πας να φας το ψάρι σου; Ο γραφικός Ψαθόπυργος – γνωστός και από παλιές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου – είναι μισή ώρα απόσταση. Έχεις τα πάντα λοιπόν. Παρόλα αυτά πολλοί πατρινοί “κράζουν” την Πάτρα και κάποιοι με ένα στιλ λες και είναι απόγονοι τίποτα κροίσων. Λες και θα τους δω στο Μονακό, στο οποίο εμείς τουλάχιστον πηγαίναμε κάποτε, αλλά δεν τους βλέπαμε!

Αυτό βέβαια είναι και το πρόβλημα της Πάτρας. Δεν την εκτιμούν πολλοί από τους κατοίκους της. Προφανώς δεν έχουν ζήσει καν στην Αθήνα ή βλέπουν την Αθήνα για Λας Βέγκας. Εμείς που έχουμε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, λέμε τι ωραία πόλη είναι η Πάτρα για να ζεις σαν άνθρωπος και πιο χαρούμενα, πιο απλά , πιο ποιοτικά. Βέβαια άλλοι θεωρούν ποιότητα την πραγματική ποιότητα ζωής, ενώ άλλοι την ψευτοποιότητα μιας πλαστής εικόνας, με δήθεν περιτύλιγμα, που την πληρώνουν μάλιστα και ακριβά.

Όπως και να έχει, σαφώς η Πάτρα έχει αλλάξει. Πριν από κάποιες δεκαετίες ήταν η βασίλισσα της Δυτικής Ελλάδος και πόρτα με την Ιταλία. Τότε είχε τόσο λαμπερή και έντονη νυχτερινή ζωή, που κατέβαιναν από την Αθήνα τα μεγάλα ονόματα. Τώρα είναι αλήθεια πως έχει πολλά θέματα και έχει μείνει πίσω. Σε νοοτροπία αλλά και υποδομές. Κι ενώ έχει και το πάρκο της και το παλιό λιμάνι για να περπατήσεις, οι συνθήκες δεν είναι οι πρέπουσες. Έχει όμως όλο το πακέτο που λέμε, έχει προοπτική το πρότζεκτ “Πάτρα”. Όταν το διαθέτεις αυτό, όλα τα άλλα φτιάχνονται. Είναι θέμα βούλησης, νοοτροπίας για να πας ένα βήμα μπροστά, να γίνεις καλύτερος ώστε να προσελκύσεις και τον τουρίστα.

Θα επανέλθω σύντομα, καθώς η Πάτρα έπρεπε να ζει από τον τουρισμό (πχ θρησκευτικός, βάση των γιοτ το καλοκαίρι κ.τ.λ.) όχι μόνο ως τουριστικός προορισμός, αλλά κι ως βάση εξορμήσεων και διάφορων καλλιτεχνικών και αθλητικών δράσεων. Αυτά για αρχή!

 

 

πηγή https://ecogreennet.gr/blogs/

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports