Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς μια αποθήκη 35 τ.μ. του 1920 μετατράπηκε σε μια μοντέρνα κατοικία

Πώς μια αποθήκη 35 τ.μ. του 1920 μετατρά...

Μια διπλοκατοικία στην περιοχή του Θησείου που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και λειτουργούσε σαν φαρμακαποθήκη ανακαινίστηκε από το γραφείο Theta Τris architecture

Το πετρόκτιστο οίκημα βρίσκεται στο Θησείο, στα όρια με τα Άνω Πετράλωνα, δίπλα ακριβώς στο λόφο Φιλοπάππου.

Αρχικά χρησίμευε ως αποθήκη ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων και οι τότε ιδιοκτήτες του κτιρίου ήταν γνωστοί για το μεγάλο φιλανθρωπικό τους έργο.

Η ιστορικότητα αυτού του κτιρίου σε συνδυασμό με την τοποθεσία του ήταν οι βασικοί λόγοι που κέντρισαν το ενδιαφέρον των σημερινών ιδιοκτητών.

Παρόλο που διαμένουν στο εξωτερικό, αποφάσισαν πως η συγκεκριμένη κατοικία θα ήταν το ιδανικό μέρος διαμονής τους για όποτε επισκέπτονται την Ελλάδα.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο περιγράφει: “Το κτίριο φιλοξενεί δύο κατοικίες, οι οποίες ενώνονται με εσωτερική αυλή. Η πρώτη κατοικία (κατοικία Α) είναι γωνιακή ισόγεια με εσωτερικό πατάρι, καθαρού εμβαδού 35 τ. μ. ενώ η δεύτερη είναι διώροφη με εσωτερική σκάλα και εμβαδόν 65 τ.μ. Ζητούμενο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αποτέλεσε η αποκατάστασή τους καθώς και η ανακαίνιση των εσωτερικών τους χώρων. Στην παρούσα φάση ολοκληρώθηκε και παρουσιάζεται η κατοικία Α καθώς η κατοικία Β βρίσκεται υπό κατασκευή”.

Η επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου, Φαίη Θεοδοσίου, μίλησε για το έργο στο newmoney

Ποιες είναι οι αρχές που τηρείτε ως γραφείο όταν κάνετε ανακαίνιση κατοικίας όπως αυτή στο Θησείο; 

Όταν καλούμαστε να ανακαινίσουμε μία κατοικία, αρχικά προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις προοπτικές του εκάστοτε χώρου σε συνδυασμό με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών, Ταυτόχρονα, εστιάζουμε στη λειτουργικότητα συνδυαστικά με την αισθητική στοχεύοντας πάντα σε μία ισορροπία μεταξύ τους. Ειδικά στην συγκεκριμένη κατοικία, μαζί με τα παραπάνω, επιθυμία μας ήταν να προβάλλουμε τον ιστορικό χαρακτήρα του κτιρίου με σύγχρονα στοιχεία, υλικά και λεπτομέρειες, ώστε να αναδείξουμε τη σύγχρονη διαβίωση με αναφορές στο παρελθόν. Επιπλέον, επιδιώξαμε τη μέγιστη εκμετάλλευση του χώρου δεδομένου ότι το εμβαδόν της κατοικίας ήταν μόνο 35 τ.μ..

Τι θέλατε να κρατήσετε και τι αλλάξατε και γιατί; 

Η πρόθεσή μας ήταν να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από την αισθητική ποιότητα της παλιάς κατοικίας. Πλακάκια με γεωμετρικά σχέδια που προϋπήρχαν επαναχρησιμοποιήθηκαν και συνδυάστηκαν με ασβεστοκονία στα δάπεδα και στους τοίχους. Επίσης, εμφανείς πέτρινοι τοίχοι αποκαταστάθηκαν, ενώ η παλιά ξύλινη στέγη αντικαταστάθηκε με καινούρια. Ο αρχιτεκτονικός μας σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από καθαρές γραμμές και λιτές γεωμετρικές φόρμες ώστε να αντισταθμίσει την ιδιαίτερη αισθητική των προγενέστερων στοιχείων της κατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουμε μια αρμονική συνύπαρξη μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος.

 

*Το γραφείο Theta Tris Architecture ιδρύθηκε το 2007 από τους Φαίη και Άκη Θεοδοσίου και ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών, συγκροτημάτων κατοικιών και εμπορικών κτιρίων.
www.thetatris.gr
Photography by Giorgos Sfakianakis

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις