Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Το σπιράλ για την «Οδό Άλκη Στέα», 25 χρόνια από τον θάνατό του

Το σπιράλ για την «Οδό Άλκη Στέα», 25 χρ...

Ζητά υλοποίηση παλιάς απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου

Την ονοματοδότηση ενός δρόμου (ή πλατείας) της Πάτρας στη μνήμη του Άλκη Στέα, εμβληματικής προσωπικότητας του Πατρινού Καρναβαλιού, ζητά η δημοτική παράταξη σπιράλ, με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατό του.

Η πρόταση κατατέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης «Πατρινό Καρναβάλι» από την Άκια Σταμάτη, μέλος του ΔΣ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του σπιράλ.

«Θεωρούμε τη συμπλήρωση ενός τετάρτου του αιώνα από τον θάνατό του ως την ιδανική ευκαιρία για να προχωρήσει η πόλη των Πατρών στην έκφραση αυτής της τιμής» αναφέρεται χαρακτηριστικά σχετική εισήγηση.

Ακολουθεί το πλήρες σκεπτικό, όπως κατατέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΗΠ Πατρινό Καρναβάλι, στη συνεδρίαση της 27ης Φεβρουαρίου 2024: 

«Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από το θάνατο του αείμνηστου Άλκη Στέα, που υπήρξε η «φωνή» του Πατρινού Καρναβαλιού και του Κρυμμένου Θησαυρού του, επί σειρά ετών (από το 1967 έως το 1999 αδιαλείπτως). Ο Άλκης Στέας υπήρξε μία προσωπικότητα που ταυτίστηκε όσο κανένας με το Πατρινό Καρναβάλι και μέσω αυτού με την πόλη μας, παρότι δεν υπήρξε Πατρινός, η δε παρακαταθήκη που άφησε στο θεσμό είναι τεράστια, κατά γενική ομολογία.

Η Πάτρα τον τίμησε δύο φορές, μία εν ζωή το 1996 όταν τον ανακήρυξε σε «επίτιμο δημότη, για τη συνολική προσφορά του στο Πατρινό Καρναβάλι» και μία το 2009 όταν ενέκρινε την πρόταση για την καθιέρωση της «Ημέρας Άλκη Στέα» στις 9 Μαρτίου (ημέρα που συμπίπτει με την εκδημία του), εορτασμό που αποδέχτηκε επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού και έκτοτε εορτάζεται, κυρίως στην πόλη μας.

Η 9η Μαρτίου 2024 συμπίπτει με το προτελευταίο Σάββατο της φετινής αποκριάς, ημέρα με ειδική σημασία τόσο για το Καρναβάλι μας όσο και για τον 59ο Κρυμμένο Θησαυρό που εκείνο το Σαββατοκύριακο θα κορυφώνεται στην πόλη. Σημειώνεται, εξάλλου, πως η 9η Μαρτίου δεν εντάσσεται συνήθως στην καρναβαλική περίοδο, όπως αισίως συμβαίνει φέτος.

Θεωρούμε, επομένως, τη συμπλήρωση ενός τετάρτου του αιώνα από τον θάνατό του ως την ιδανική ευκαιρία για να προχωρήσει η πόλη των Πατρών στην τρίτη και μεγαλύτερη έκφραση τιμής, με την ονοματοδότηση πλατείας στη μνήμη του. Η προτεινόμενη πλατεία βρίσκεται στην απόληξη της οδού Κιλκίς, σε σημείο συμβολικό για το Πατρινό Καρναβάλι, εκεί ακριβώς που καταλήγουν πληρώματα και άρματα μετά τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής. 

Καταθέτουμε σήμερα τη συγκεκριμένη πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων «Πατρινό Καρναβάλι» να φροντίσει να υλοποιηθεί. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά απλό, καθώς δεν χρειάζεται παρά να υλοποιηθεί μία ήδη –από δεκαετίας- ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων.

Σας επισυνάπτω έγγραφο που αποδεικνύει πως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων έχει αποφασίσει ΟΜΟΦΩΝΑ «την μετονομασία της κυκλικής πλατείας που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Κιλκίς και Κωνσταντινουπόλεως και αποτελεί τμήμα της Πλατείας Βορείου Ηπείρου σε ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΚΗ ΣΤΕΑ», κατόπιν σχετικής εισήγησης της «Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ονοματοθεσίας» (θέμα 12 της Ημερήσιας Διάταξης της 2ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, της 29ης Ιανουαρίου 2014).

Παρακαλώ, λοιπόν, όπως λάβουμε άμεσα τη σχετική απόφαση ως Διοικητικό Συμβούλιο ώστε η Πρόεδρος να ενεργήσει τα δέοντα μέχρι την 9η Μαρτίου 2024 και το σήμα «ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΚΗ ΣΤΕΑ» να αναρτηθεί στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης.

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την έγκριση της πρότασης και παραμένω στη διάθεσή σας για όποια περαιτέρω διευκρίνιση επί του θέματος».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις