Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κλιματική αλλαγή: Από το «Super El Nino» στο φαινόμενο «La Nina»

Κλιματική αλλαγή: Από το «Super El Nino»...

Τι μας επιφυλάσσει τους επόμενους μήνες η κλιματική κρίση

Το τρέχον Ελ Νίνιο είναι τώρα ένα από τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με νέα δεδομένα, μετατρέποντάς το σε ένα σπάνιο «σούπερ Ελ Νίνιο», αλλά οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι η Λα Νίνια είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες.

Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι επιστήμονες προσδιορίζουν εάν υπάρχει το Ελ Νίνιο, και ένας βασικός δείκτης της δύναμής του, είναι μέσω της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών.

Η Μεσόγειος, hotspot της Κλιματικής Αλλαγής- Οι μεγαλύτερες απειλές

Από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο, η θερμοκρασία του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού από όπου προέρχεται το Ελ Νίνιο ήταν 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από την κανονική, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος της NOAA – ένα όριο που έχει ξεπεραστεί μόνο έξι φορές. Σημαίνει ότι ένα πολύ δυνατό Ελ Νίνιο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αλλά αυτή η λεγόμενη δύναμη του σούπερ Ελ Νίνιο δεν θα διαρκέσει πολύ – έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και οδεύει προς μια πτωτική τάση, δήλωσε η Michelle L’Heureux, κλιματολόγος στο Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος.

«Έχουμε ξεπεράσει ελαφρώς το ζενίθ σε αυτό το σημείο», είπε ο L’Heureux στο CNN.

Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι ο διακόπτης θα μπορούσε να γυρίσει εντελώς στη Λα Νίνια – πιο δροσερές από τις μέσες συνθήκες στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό – μόλις το καλοκαίρι, αλλά πιο πιθανό από το φθινόπωρο, και εξέδωσαν ένα «ρολόι» για την Λα Νίνια την Πέμπτη.

Όσο πιο έντονα είναι ένα φαινόμενο Ελ Νίνιο, τόσο πιο πιθανό είναι να επηρεάσει τον παγκόσμιο καιρό με την πάροδο του χρόνου. Αλλά ο αντίκτυπός του μετριέται σε εποχιακή χρονική κλίμακα, και όχι ως προς τα μεμονωμένα καιρικά φαινόμενα, εξήγησε η L’Heureux.

Το Ελ Νίνιο έχει εποχιακά σημάδια, ιδιαίτερα τον χειμώνα στις ΗΠΑ.

Μετράει αντίστροφα το La Nina
Το φαινόμενο Λα Νίνια φαίνεται να εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς που σημαίνει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να σχηματιστεί ένα Λα Νίνια μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με μια πρόβλεψη που κυκλοφόρησε από το CPC την Πέμπτη.

Το κέντρο εκτιμά ότι το φαινόμενο θα τεθεί σε ισχύ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις συνθήκες Λα Νίνια να είναι όλο και πιο πιθανό να ισχύουν μέχρι το φθινόπωρο.

Αυτή η απότομη ανατροπή του μοτίβου δεν είναι πρωτόγνωρη. Ιστορικά, τα ισχυρά Ελ Νίνιο ακολουθούνται από συνθήκες Λα Νίνια περίπου στο 60% του χρόνου, είπε ο L’Heureux.

Ανάλογα με το πότε – ή ακόμα και αν – συμβεί το Λα Νίνια, αυτή η μεγάλης κλίμακας αναστροφή μοτίβων θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί ο καιρός τον υπόλοιπο χρόνο.

Ο Λα Νίνια παράγει συχνά τα αντίθετα καιρικά μοτίβα όπως το Ελ Νίνιο, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο ενεργής εποχής τυφώνων στον Ατλαντικό. Οι συνθήκες Λα Νίνια ίσχυαν για ένα μέρος της πιο δραστήριας εποχής τυφώνων στον Ατλαντικό που έχει καταγραφεί: το 2020.

Μια γρηγορότερη μετάβαση στο Λα Νίνια θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επερχόμενη περίοδο των τυφώνων, η οποία ξεκινά τον Ιούνιο και συνήθως κορυφώνεται τον Σεπτέμβριο – ιδιαίτερα εάν οι ωκεανοί παραμένουν εξαιρετικά ζεστοί.

Η περσινή περίοδος των τυφώνων στον Ατλαντικό ήταν ασυνήθιστα ενεργή εν μέσω ρεκόρ θερμών ωκεανών, παρά τις προσπάθειες του Ελ Νίνιο να περιορίσει τη δραστηριότητα.

Τα χαρακτηριστικά του Λα Νίνια
Σφοδρότερες και περισσότερο μακροχρόνιες βροχοπτώσεις της περιόδου των μουσώνων στην Νοτιοανατολική Ασία συνδέονται με το φαινόμενο Λα Νίνια, και κυρίως στο Πακιστάν που γνώρισε καταστροφικές πλημμύρες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Το φαινόμενο Λα Νίνια προκαλεί την ψύξη μέρους των υδάτων στην επιφάνεια του Ειρηνικού, επηρεάζοντας την κύκλο των βροχοπτώσεων και το κλίμα σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.

Σύμφωνα με την προσωρινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος 2022, οι κύκλοι των βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές φέτος φέρουν την σφραγίδα του Λα Νίνια.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις