Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

350 νέα περιστατικά ενηλίκων και 84 ανηλίκων στον ΣΟΨΥ Πάτρας το 2023- Αυξάνονται χρόνο με το χρόνο

350 νέα περιστατικά ενηλίκων και 84 ανηλ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Αγχώδεις διαταραχές και κρίσεις πανικού τα περισσότερα περιστατικά

Ανεβασμένος ήταν ο αριθμός των περιστατικών με ψυχικές διαταραχές, που κλήθηκε ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία, Πάτρας να αντιμετωπίσει το 2023.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΣΟΨΥ, που έχουν σταλθεί στο Υπουργείο Υγείας, 1.127 άτομα έλαβαν ψυχιατρικές υπηρεσίες (αξιολόγηση και παρακολούθηση). Από αυτά, το 68% αφορούσε γυναίκες, ενώ το 31% των ατόμων ήταν νέα περιστατικά δηλαδή οι 350 από τους 1.127.

Tο υπόλοιπο ποσοστό αφορά ωφελούμενους από προηγούμενα έτη, που συνεχίζουν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες του ΣΟΨΥ.

Το 27% αφορά άνδρες και οι ηλικίες τους είναι, το 50% από 18 έως 28 χρονών, το 12% από 29 έως 39 ετών, το 20% από 40 έως 49, το 17% από 50 έως 59 και 1% από 60 χρονών και άνω. Οι μικρότερες ηλικίες στις γυναίκες ήταν τα 23 έτη και οι μεγαλύτερες τα 60 έτη.

Σε ό, τι αφορά, τις παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, στον ΣΟΨΥ υπήρξαν 324 περιστατικά με τις νέες περιπτώσεις να είναι 84 παιδιά και έφηβοι, δηλαδή 26% του συνόλου των ατόμων.

Οι θεραπευτικές πράξεις του ΣΟΨΥ το 2023, ήταν 5.082 που αφορούν την πρώτη συνάντηση που γίνεται με κοινωνικό λειτουργό που λαμβάνει το ιστορικό του ατόμου. Ψυχιατρικές υπηρεσίες συνεχείας είναι 127 πράξεις, παιδοψυχιατρικές 403, συνεδρίες ψυχοθεραπείας ήταν 2.581, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική 548, νοσηλευτικές υπηρεσίες έλαβαν 139 άτομα με χρόνιο πρόβλημα, εργασίες εργοθεραπείας έλαβαν 162 άτομα, υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής και επανένταξης χρόνιων ψυχικά ασθενών έλαβαν 122 άτομα, εκ των οποίων μπόρεσαν να ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας 14 άτομα. 

Τα περιστατικά με τους περισσότερους ωφελούμενους, που απευθύνθηκαν στον ΣΟΨΥ από την κοινότητα, δηλαδή το 80% των ενηλίκων ήταν με ψυχικές αγχώδεις διαταραχές και κρίσης πανικού, αριθμός που μεγάλωσε μετά την πανδημία. Στους ανήλικους, τα περισσότερα ήταν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή παιδιά, όχι απαραίτητα τα ίδια, που βίωσαν βία στο περιβάλλον τους.

Μιλώντας στο thebest.gr η πρόεδρος του ΣΟΨΥ Χριστίνα Μπίκου, για τους λόγους που ο κόσμος απευθύνεται στον ΣΟΨΥ, επισημαίνει: «Εμείς δεν διαφημίζουμε την ύπαρξή μας, ωστόσο μέσω κάποιων εκδηλώσεων που κάνουμε, ο κόσμος έρχεται προς τα εμάς, μας ψάχνει και βρίσκει ένα έγκαιρο ραντεβού με τον κοινωνικό λειτουργό και μετά παραπέμπονται στον ψυχίατρο ή στον παιδοψυχίατρο. Δεύτερον, κάνουμε ποιοτική εργασία, δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει ωφελούμενος και να πει ότι δεν πήγα καλά ή δεν ωφελήθηκα. Πώς έρχονται όλοι; Έχοντες και μη έχοντες, έρχονται δωρεάν».

Αναφερόμενη στο κομμάτι των έγκαιρων ραντεβού, ξεκαθάρισε: «Το τελευταίο εξάμηνο δυσκολευτήκαμε λόγω της αποχώρησης της μίας ψυχιάτρου και το να βρούμε νέα ήταν δύσκολο, ωστόσο το ευχάριστο είναι ότι από την προσεχή Δευτέρα ξεκινάμε με νέα ψυχίατρο. Υπήρξε σοβαρό πρόβλημα, είχαμε σταματήσει το ένα οκτάωρο, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια τεράστια αναμονή».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις