Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

/

Οπαδική βία: Με αυξημένη πλειοψηφία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο

Οπαδική βία: Με αυξημένη πλειοψηφία ψηφί...

Τα βασικότερα σημεία του νέου νόμου

Με αυξημένη πλειοψηφία από την Ολομέλεια ψηφίσθηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τα «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

«Υπέρ» του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Νίκη, ενώ με το «παρών» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες

Η υπουργική τροπολογία με τις διατάξεις για το αγροτικό ρεύμα, την εκκίνηση των διαδικασιών για τον κατώτατο μισθό, τις μετεγγραφές αθλητών και για τη διανομή των πνευματικών δικαιωμάτων ψηφίσθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ την καταψήφισαν ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.

Η τροπολογία για την Ημέρα Φιλάθλου υπερψηφίσθηκε από όλα τα κόμματα πλην της Νίκης που την καταψήφισε.

Τα βασικότερα σημεία του νέου νόμου
* Αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων και του πλαισίου λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), καθιστώντας την πιο ευέλικτη, λειτουργική και αποτελεσματική, με έναρξη ισχύος από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

* Διοικητικά μέτρα και ποινές που θα επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ με χρονική αμεσότητα και κατά δέσμια αρμοδιότητα, όταν πρόκειται για τις συχνότερα απαντώμενες συμπεριφορές οπαδικής βίας όπως (ενδεικτικά) ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων, είσοδο θεατών σε αυτούς, ανάρτηση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό κλπ., με έναρξη ισχύος από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

* Πρόβλεψη επιβολής (επιπλέον του διοικητικού προστίμου σε βάρος του παραβάτη – κατόχου εισιτηρίου που δεν ταυτοποιείται με τον πραγματικό δικαιούχο του εισιτηρίου) και ποινής απαγόρευσης χρήσης συγκεκριμένων ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αθλητικής εγκατάστασης ή ακόμη και διεξαγωγής αγώνα χωρίς την παρουσία θεατών, αν η παράβαση ή οι παραβάσεις διαπιστωθούν σε χώρο ευθύνης της γηπεδούχου.

* Νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της, με έναρξη ισχύος από την Τετάρτη 6 Μαρτίου.

* Σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με έναρξη ισχύος από την Τρίτη 9 Απριλίου.

* «Ρήτρα παραβατικότητας» για τις AAE, τα ΤΑΑ και τα Σωματεία που είναι αποδέκτες της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από τη φορολογία των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων, η οποία θα συνεπάγεται από το 2025 την απομείωση της χρηματοδότησης τους σε ποσοστό έως και 50%. Τα παρακρατούμενα ποσά θα διατίθενται αποκλειστικά για τη συντήρηση, τη βελτίωση και τη λειτουργία αθλητικών υποδομών στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.

* Όποιος προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις, καταχωρήσεις κ.λπ., πρόσφορες να υποκινήσουν πράξεις βίας ή απειλής σε βάρος αθλητικών προσώπων και φορέων, θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή.

* Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση «Σεν Ντενί» του Συμβουλίου της Ευρώπης, με σκοπό την ανάπτυξη και υλοποίηση μίας διυπηρεσιακής ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια, την προστασία και τις υπηρεσίες σε αθλητικές συναντήσεις.

* Ύπαρξη μόνο μίας Λέσχης Φιλάθλων ανά έμβλημα ομάδας, η οποία πρέπει να λειτουργεί υποχρεωτικά με τη συναίνεση της ΠΑΕ, εφόσον υφίσταται ΠΑΕ, άλλως με τη συναίνεση του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου.

* Διεύρυνση προσβασιμότητας στο Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, στο οποίο θα καταχωρίζονται τα μέλη των Λεσχών Φιλάθλων, ώστε να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό και οι φίλαθλοι που δηλώνονται από Λέσχη ως μέλη της.

* Θέσπιση του πληροφοριακού συστήματος e-Kouros, ελεύθερα προσβάσιμο σε όλους. Της ψηφιακής πλατφόρμα για την καθολική ψηφιοποίηση του αθλητισμού, τη χαρτογράφηση των αθλητικών φορέων όλων των βαθμίδων και των εγκαταστάσεων ανά την Επικράτεια. Εκσυγχρονίζει και μειώνει τα διοικητικά βάρη λειτουργίας των αθλητικών φορέων, διασφαλίζοντας και τη διασύνδεση με τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα.

Διαβάστε στο sportin.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports