Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

/

Δικαίωση (και) Αχαϊκού συλλόγου για τη χρήση του θαλασσαετού στα ματς της ΑΕΚ

Δικαίωση (και) Αχαϊκού συλλόγου για τη χ...

Ο Οδυσσέας δεν θα ξαναπετάξει στην Αγιασοφιά

Την απόφαση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας για τη χρήση του αετού «Οδυσσέα» στους αγώνες της ΑΕΚ ακύρωσε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πτήσεις του «Οδυσσέα» στην OPAP Arena είχαν ήδη κοπεί από την ΠΑΕ ΑΕΚ από τον Οκτώβριο του 2022 και συγκεκριμένα από την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ.

Με δημοσίευσή της στα social media, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μετέφερε τη σχετική απόφαση, δημοσιεύοντας χαρακτηριστικά: «Μεγάλη νίκη για τον Θαλασσαετό που πέρυσι βρέθηκε να δίνει... παράσταση πριν τους αγώνες της ΑΕΚ!

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάσισε την οριστική απαλλαγή του "Οδυσσέα" όπως και οποιουδήποτε άλλου πουλιού που τυχόν θα τον αντικαταστήσει, από αυτή την αλόγιστη, βάναυση εκμετάλλευση.

Η άδεια λειτουργίας παραστάσεων - εκδηλώσεων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες με τη συμμετοχή του Θαλασσαετού "Οδυσσέα" χορηγήθηκε στην ΠΑΕ ΑΕΚ με απόφαση του Δήμου Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ και πλήθος φορέων και ατόμων, προσέφυγαν στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο, με αίτημα την ακύρωση της απόφασης. Αργότερα την ίδια χρονιά, το δικαστήριο είχε απορρίψει την αίτηση αναστολής κατά της συγκεκριμένης απόφασης, εξέλιξη η οποία είχε φέρει σε μεγάλη ανησυχία τον επιστημονικό κόσμο και το ευρύ κοινό.

Ωστόσο, με την απόφαση 2467/2023 (ημ/νία δημοσίευσης 15.12.2023), το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ την ως άνω απόφαση, ως αντίθετη στη νομοθεσία για την ευζωία των ζώων (ν. 4380/2021, αρ. 23), με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει καμία τοπική ή λαϊκή παράδοση ή έθιμο που να δικαιολογεί τη συμμετοχή του πτηνού (αετού) σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.»

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που αποκαθιστά τη νομιμότητα και αφήνει "στα κρύα του λούτρου" τους θιασώτες παρωχημένων πρακτικών και αντιλήψεων, που αντιμετωπίζουν τα ζώα ως αντικείμενα προς εκμετάλλευση.

Προς μεγάλη του τιμή, ο κόσμος της ΑΕΚ τάχθηκε εξαρχής αντίθετος στην πρακτική αυτή, σε πλήρη σύμπνοια με την κοινή γνώμη.

Εξυπακούεται ότι κάθε παρόμοια μέλλουσα απόφαση του Δήμου Φιλαδέλφειας ή οποιουδήποτε άλλου δήμου που δεν λαμβάνει υπόψιν τα ευρήματα του δικαστηρίου, είτε αφορά τον "Οδυσσέα" είτε άλλο πουλί, είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να ακυρώνεται».

Διαβάστε στο sportin.gr

 

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αποτελεί συνέχεια της ένδικης αίτησης ακύρωσης των παράνομων παραστάσεων, με αριθμό καταχώρησης ΑΚ 1549/20-9-2022 της 20-9-2022, την οποία συνέταξαν και συνυπέγραψαν :
1) H Ομοσπονδία Φιλοζωικών Σωματείων με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ», αποτελούμενης από τα ακόλουθα φιλοζωικά σωματεία νομίμως εκπροσωπουμένων :
α) Το «Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων-STRAY GR».
β) Το Σωματείο με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ Ο ΑΡΓΟΣ».
γ) Το Σωματείο με την επωνυμία «ΖΩΟΦΙΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ».
δ) Το Σωματείο με την επωνυμία «ΑΧΑΪΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ».
ε) Το Σωματείο με την επωνυμία «ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ».
στ) Το Σωματείο με την επωνυμία «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΩΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ».
2) Το Σωματείο με την επωνυμία «Δράση για την Άγρια Ζωή - Σωματείο για τη Μελέτη, Περίθαλψη και Επανένταξη της Άγριας Ζωής και την Διατήρηση της Βιοποικιλότητα»,
3) Το σωματείο με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ - ΑΛΚΥΟΝΗ».
4) Η Ένωση Προσώπων, κατ’ άρθρο 107 του Α.Κ., με την επωνυμία «Save Wild - Δίκτυο για την Προστασία της Άγριας Φύσης».
5) Η Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «ΝΕΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΝΕΟΙ PRASINOI».
6) Το σωματείο με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΝΑΞΟΥ».
7) Το μη κερδοσκοπικό σωματείο με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
Ο Γεώργιος Δημητρίου του Γαβριήλ, περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής, ο οποίος εκπροσωπεί στο περιφερειακό συμβούλιο την παράταξη «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ».

Ειδήσεις τώρα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports