Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CAR

/

Η μέρα που ο Έντσο απείλησε με την αποχώρηση της Ferrari από τη F1

Η μέρα που ο Έντσο απείλησε με την αποχώ...

Η Ferrari είναι η μοναδική ομάδα της F1 που έχει συμμετάσχει σε όλες τις σεζόν από το ξεκίνημα της επαγγελματικής εποχής του σπορ, το 1950

Το 1986 είναι μια χρονιά ιδιαίτερης πολιτικής έντασης στη F1.

Ένας "πόλεμος χαρακωμάτων" βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της αρχής του σπορ, FISA (σημερινή FIA) και του συνδέσμου των ομάδων FOCA (Formula One Constructors Association) που είχε ιδρύσει ο Μπέρνι Έκλεστοουν.
Βάσει του Συμφώνου Concorde που είχε υπογραφεί μεταξύ της FISA και των ομάδων το 1981, η πρώτη έχει την εξουσία επί των τεχνικών και αγωνιστικών κανονισμών και η FOCA διαχειρίζεται το εμπορικό κομμάτι της Formula 1 - ενώ παράλληλα διεκδικεί και μεγαλύτερο ποσοστό επί των κερδών του σπορ.
Ενόψει του 1987, όμως, η FIA λαμβάνει νωρίς το 1986 μια δραστική και αμφιλεγόμενη απόφαση: την κατάργηση των κινητήρων Turbo των μονοθεσίων, που είχαν εμφανιστεί στο σπορ για πρώτη φορά μία δεκαετία νωρίτερα.

H υπόθεση γρήγορα κλιμακώνεται: οι FISA και FOCA απειλούν ότι θα διαχωρίσουν τους δρόμους τους, και καθεμία θα διοργανώσει το δικό της, χωριστό πρωτάθλημα. Την ίδια στιγμή, ο Έντσο Φεράρι λαμβάνει την απόφαση να εξελίξει τη Ferrari 637, το μονοθέσιο με το οποίο απειλεί ότι θα κάνει τη μετάβαση στο αμερικανικό πρωτάθλημα CART, και στέλνει τον αγωνιστικό διευθυντή της ομάδας Μάρκο Πιτσινίνι στις ΗΠΑ για να προγραμματίσει το μέλλον της Scuderia στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Το ερώτημα φαντάζει βασανιστικό για τη FISA: είναι αυτή μια μπλόφα του Έντσο Φεράρι, ή είναι όντως αποφασισμένος να πάρει αυτή την αδιανόητη απόφαση που θα συγκλόνιζε συθέμελα όχι μόνο τη F1 αλλά και όλη την Ιταλία; Οι κινήσεις του Πιτσινίνι στις ΗΠΑ δείχνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι το δεύτερο.

Περισσότερα στο sportin.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports