Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CAR

/

Τι απογίνονται τα μονοθέσια της Formula 1 στο τέλος κάθε χρονιάς

Τι απογίνονται τα μονοθέσια της Formula ...

Δημιουργίες εκατομμυρίων ευρώ -για την έρευνα, το σχεδιασμό, την κατασκευή και την εξέλιξή τους-, τα πρωτότυπα της F1 κάθε χρονιάς καταλήγουν συνήθως σε ένα σκοτεινό μουσείο ή σε κάποια ιδιωτική συλλογή

Κάθε ομάδα έχει διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των αυτοκινήτων που μένουν στο ράφι κάθε Δεκέμβριο, όπως τα φετινά που κάλυψαν τους 22 αγώνες του προγράμματος.

Οι περισσότερες έχουν το δικό τους μουσείο, όπως η McLaren στο Technology Centre του Ουόκινγκ που φιλοξενεί 50 έως 75 από τα μονοθέσια που έχουν οδηγήσει θρύλοι όπως ο Αλέν Προστ, ο Νίκι Λάουντα, ο Άιρτον Σένα, ο Φερνάντο Αλόνσο και ο Λιούις Χάμιλτον.
Άλλα μονοθέσια βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, όπως του Πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό, και άλλα σε εκθέσεις νέων αυτοκινήτων είτε των εργοστασίων που συμμετέχουν στο σπορ είτε των χορηγών τους.

Ανάμεσα στους συλλέκτες, που πολλές φορές προσβλέπουν σε πολλαπλάσια τιμή πώλησης θρυλικών μονοθεσίων στο μέλλον, ανήκουν και οι πρώην πρωταθλητές της F1 Φερνάντο Αλόνσο, Λιούις Χάμιλτον και Σεμπάστιαν Φέτελ. Στη συλλογή του Φέτελ, για παράδειγμα, ανήκει η μυθική Williams FW14B-Renault με την οποία ο Νάιτζελ Μάνσελ διέλυσε τον ανταγωνισμό στο πρωτάθλημα της F1 το 1992.

Πάντως, λιγότερο εύποροι συλλέκτες μπορούν κατά καιρούς να αγοράσουν και επιμέρους εξαρτήματα των μονοθεσίων, ακόμα και από το e-store της επίσημης ιστοσελίδας της Formula 1. Εξάλλου, κάθε μονοθέσιο αποτελείται από περισσότερα από 80.000 εξαρτήματα, και πολλά εξ αυτών δεν χρησιμοποιούνται καν στη διάρκεια της χρονιάς - ταξιδεύουν από αγώνα σε αγώνα ως εφεδρικά, που δεν χρειάστηκαν ποτέ. Έτσι είναι καινούρια και άρτια.

Αρκετά από τα μονοθέσια του παρελθόντος, επίσης, παραμένουν ακόμα σε λειτουργική κατάσταση από τις ομάδες, για τα περιβόητα demo runs -διάφορες επιδείξεις ανά τον κόσμο για τις ανάγκες των χορηγών- είτε για τις δοκιμές νέων οδηγών, όταν και όπου επιτρέπεται, στις οποίες απαγορεύεται η χρήση σύγχρονων μονοθεσίων.

Περισσότερα στο sportin.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports