Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - Δύο βραβεία στην Ελληνική ταινία "Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα"

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 36ο Πανόραμα...

Η τελετή απονομής φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Έλλη της οδού Ακαδημίας στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα παρουσία σκηνοθετών, ηθοποιών, φίλων του σινεμά, κ.α.

Την περασμένη εβδομάδα & πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 5/12 απονεμήθηκαν τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης του 36ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Το σινεφίλ Φεστιβάλ έριξε αυλαία με την τελετή να φιλοξενείται στον κινηματογράφο ΕΛΛΗ, στην οδό Ακαδημίας, στην Αθήνα ενώ οι προβολές ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 6/12/2023 στους κινηματογράφους ΕΛΛΗ & ΑΝΔΟΡΑ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η λήξη του Φεστιβάλ σήμανε με μια πρεμιέρα, αυτή τη φορά παγκόσμια, της ταινίας "Sparrow's Call", για την οποία βρέθηκαν στην Αθήνα ο σκηνοθέτης Tim Kent, η σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια της ταινίας, Βασιλική Βλάχου (Billie Vee) καθώς και ο παραγωγός Alessio Bergamo.

Οι τρεις τους απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού και αμέσως μετά συνάντησαν τους φίλους και συνεργάτες του Πανοράματος, στο πάρτυ λήξης που ακολούθησε, στη σχολή Κινηματογράφου - Τηλεόρασης "Λ. Σταυράκου".

Η βραδιά ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία-καλωσόρισμα του Καλλιτεχνικού Δ/ντή του Πανοράματος και γνωστού σινε-κριτικού, Νίνου Μικελίδη, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στις ταινίες που συμμετείχαν στο φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, τονίζοντας τα ποικίλα κοινωνικοπολιτικά θέματα που αυτές θίγουν, στο πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς και στην παρουσία και συμβολή στη φετινή διοργάνωση των Emir Kusturica, Paul Laverty, Elia Suleiman και του Περικλή Χούρσογλου.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά όλους τους φορείς, χορηγούς και συνεργάτες που στήριξαν το 36ο Πανόραμα.

Όσον αφορά στα φετινά βραβεία, αρχικά το πρόγραμμα περιελάμβανε την απονομή των βραβείων στα τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης και μετά έγινε η ανακοίνωση και απονομή των Βραβείων του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, από 4 διαφορετικές Επιτροπές.

Το βραβείο της Δ/ντριας Φωτογραφίας Ολυμπίας Μυτιληναίου παρέλαβε, λόγω ασθένειας της ίδιας, η συνεργάτιδά της, Αύρα Γεωργίου.

Βραβεύτηκαν οι σκηνοθέτες Περικλής Χούρσογλου και Δημήτρης Μακρής.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

Μέλη Επιτροπής:

Τζώρτζης Γρηγοράκης (σκηνοθέτης, σεναριογράφος)

Μαργαρίτα Μαντά (σκηνοθέτις, σεναριογράφος)

Πέτρος Σεβαστίκογλου (σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Το συγκεκριμένο Βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 1500 ευρώ, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δόθηκε στην ταινία "Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα" του Κύρου Παπαβασιλείου. Το Βραβείο απένειμε στον σκηνοθέτη της ταινίας, Κύρο Παπαβασιλείου, εκ μέρους του Ε.Κ.Κ. ο Πρόεδρος του Δ.Σ., σκηνοθέτης Μάρκος Χολέβας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (FIPRESCI)

"ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ"

Μέλη Επιτροπής:

Toni Junyent – Ισπανία

Diana Martirosyan – Αρμενία

Ασπασία Λυκουργιώτη – Ελλάδα.

Το βραβείο FIPRESCI "ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ" απονεμήθηκε στην ταινία "O Παράδεισος Φλέγεται" της Mika Gustafson & το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της σκηνοθέτιδος η Αναπληρωτής Επικεφαλής της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα, Amanda Gudmundsson.

Το βραβείο απένειμε το μέλος της επιτροπής της Fipresci, Diana Martirosyan.

Το σκεπτικό της Επιτροπής για τη βράβευση

"Με την αυθόρμητη και ζωντανή ερμηνεία των τριών ηρωίδων του, που υποδύονται μη επαγγελματίες ηθοποιοί, πραγματεύεται γλυκόπικρα τους πόνους και τις συγκρούσεις του να μεγαλώνεις αλλά και να μεγαλώνεις ως γυναίκα. Υποστηρίζει επίσης μια ζωή έξω από τις κοινωνικές νόρμες χλευάζοντας την ιδιωτική ιδιοκτησία και απεικονίζοντας δεσμούς στοργής και αλληλεγγύης μεταξύ γυναικών μια εποχή που οι πυρηνικές οικογένειες καταρρέουν. Στο πλαίσιο ενός μικρόκοσμου που αποτελεί αντανάκλαση ολόκληρου του κόσμου ο ανοιχτός ειλικρινείς διάλογος  των προσώπων που βασίζεται στην εμπιστοσύνη κάνει το θεατή να βιώσει ολόκληρη την γκάμα των συναισθημάτων σε σχεδόν δύο ώρες."

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΠΕΚΚ)

Μέλη Επιτροπής:

Δημήτρης Καλαντίδης

Άγγελος Πολύδωρος

Γιάννης Ραουζαίος.

Το βραβείο της Επιτροπής της ΠΕΚΚ απονεμήθηκε στην ταινία με τίτλο "Οι Πραγματικοί Ήπειροι Είναι Οι Ωκεανοί" του Tommaso Santambrogio.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Το βραβείο της 3μελούς Επιτροπής απένειμε ο πρόεδρός της, Ανδρέας Ανδρεάδης, στην ταινία "Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα" του Κύρου Παπαβασιλείου. Η ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου ξεχώρισε για την πρωτότυπη ιδέα και την ενδιαφέρουσα δραματουργική προσπάθεια του αφηγηματικού παιχνιδιού με την έννοια του Χρόνου.

* Στην τελετή λήξης παραβρέθηκαν διάφοροι άνθρωποι από το χώρο του κινηματογράφου και γενικά του θεάματος, όπως οι Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Μανούσος Μανουσάκης, Άλκης Παναγιωτίδης, Γιάννης Λάτσιος, Δήμητρα Χατούπη, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Γιώργος Κοψιδάς, Ζήνος Παναγιωτίδης, Σάκης Τσιτομενέας κ.α.

*Απευθύνθηκαν θερμές ευχαριστίες του καλλιτεχνικού διευθυντή Νίνου Μικελίδη & όλη την ομάδα του Φεστιβάλ προς:

- το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

- το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου,

- το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος,

- το Σπίτι της Κύπρου,

- την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ),

- τους κινηματογράφους Έλλη και Ανδόρα για τη φιλοξενία των προβολών και τους κινηματογράφους Στούντιο, Άστορ και Τριανόν για τη φιλοξενία των παράλληλων εκδηλώσεων,

- τη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης "Λ. Σταυράκου", για την άψογη φιλοξενία της ομάδας παραγωγής,

- τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σκηνοθέτες που φιλοξενούνται στο φετινό πρόγραμμα,

- τη Horme Pictures, το New York College και τη Σχολή Σταυράκου για την παραχώρηση των ταινιών μικρού μήκους,

- την Aegean Airlines

- τα ξενοδοχεία Athens Capital Hotel και Melia Athens

- τους Χορηγούς Επικοινωνίας και τους δημοσιογράφους που προέβαλαν το φεστιβάλ

- τους Εθελοντές μας, που για άλλη μια χρονιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία το φεστιβάλ,

- και τέλος όλες και όλους εσάς, που εδώ και 36 χρόνια στηρίζετε το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Ραντεβού το 2024, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

photo credit: Bonelli Arte.

Οι φωτ. εστάλησαν από τους διοργανωτές.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Κύρος Παπαβασιλείου παίρνει το βραβείο...

Ο Κύρος Παπαβασιλείου παίρνει το βραβείο από τον Μάρκο Χολέβα.

Παρών και ο Γιάννης Λάτσιος στην απονομή...

Παρών και ο Γιάννης Λάτσιος στην απονομή των βραβείων.

Ο Περικλής Χούρσογλου.

Ο Περικλής Χούρσογλου.

Η Βασιλική Βλάχου (Billie Vee) και ο Γιώ...

Η Βασιλική Βλάχου (Billie Vee) και ο Γιώργος Κοψιδάς.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μακρής.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μακρής.

"Οι Πραγματικοί Ήπειροι Είναι Οι Ωκ...

"Οι Πραγματικοί Ήπειροι Είναι Οι Ωκεανοί" του Tommaso Santambrogio. Το βραβείο απένειμε ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαζωμένος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture