Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ορατή και από την Ελλάδα η σπάνια έκλειψη του υπέρλαμπρου άστρου Μπελτεγκέζ

Ορατή και από την Ελλάδα η σπάνια έκλειψ...

Πότε θα τη δούμε στον ουρανό

Θα εξαφανιστεί στιγμιαία από το νυχτερινό ουρανό ένα από τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα άστρα του, το Μπετελγκέζ καθώς, από μπροστά του, θα περάσει ένας αστεροειδής προκαλώντας μία εξαιρετικής σπανιότητας έκλειψη.

Το σύντομο αλλά εντυπωσιακό θέαμα θα είναι ορατό από εκατομμύρια ανθρώπους κατά μήκος της στενής ουράνιας λωρίδας, από το Τατζικιστάν και την Αρμενία της κεντρικής Ασίας, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας, έως το Μαϊάμι και τα Φλόριντα Κις και, τέλος, σε τμήματα του Μεξικού. Αναμένεται να σημειωθεί αργά το βράδυ της Δευτέρας (11/12) προς Τρίτη.

Ερυθρός υπεργίγαντας

Λόγω μεγέθους, ο ερυθρός υπεργίγαντας Μπετελγκέζ, που βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα και απέχει μόλις 640 έτη φωτός από τη Γη, διακρίνεται και με γυμνό μάτι. Ο αστεροειδής που θα τον «κρύψει» φευγαλέα είναι ο Λεόνα, ο αργά περιστρεφόμενος μακρόστενος διαστημικός βράχος που βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία.

Μέσω της έκλειψης, που δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 15 δευτερόλεπτα, οι αστρονόμοι φιλοδοξούν να μάθουν περισσότερα για το Μπετελγκέζ και τον Λεόνα, σύμφωνα με το Associated Press παρότι, ακόμα, δεν είναι σαφές εάν θα σημειωθεί ολική έκλειψη του άστρου – αν, δηλαδή, ο αστεροειδής θα το επισκιάσει ολόκληρο. Είναι πιθανό αυτό που θα δούμε στον νυχτερινό ουρανό να είναι μία έκλειψη «δακτυλίου φωτιάς». Την όψη του Μπελτεγκέζ και την έκλειψής του, θα βελτιώσουν τα κιάλια και τα τηλεσκόπια, παρότι, λόγω απόστασης και μεγέθους, θα είναι ορατή και με γυμνό μάτι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις