Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

«Το φιλί της διαφθοράς»- Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μπαϊρακτάρης μιλάει στο thebest για το νέο του βιβλίο

«Το φιλί της διαφθοράς»- Ο δημοσιογράφος...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

«Οι ήρωες του βιβλίου είναι καθημερινοί άνθρωποι που ζουν δίπλα μας...»

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το φιλί της διαφθοράς» παρουσιάζει ο Πατρινός δημοσιογράφος  Μιχάλης Μπαϊρακτάρης. 

«Η δημοσιογραφία από τη συγγραφή απέχουν χιλιόμετρα» λέει και εξηγεί στο thebest. gr ποια ήταν η «ανάγκη» που τον ώθησε να γράψει ένα μυθιστόρημα αλλά και την πηγή έμπνευσής του. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η ιστορία σε διδάσκει τη διαφθορά από αρχαιοτάτων χρόνων. Η σύγχρονη εποχή, η κάθε σύγχρονη εποχή, συνεχίζει την παράδοση. Πάνω σε αυτό το μοτίβο βρήκα το θέμα. Συνέβη το 2022. Τότε με την απανωτή σκανδαλολογία. Αυτό που με προβλημάτισε ήταν ο συνειδητός παραμερισμός της κοινωνίας. Αυτή ήταν η έμπνευση».

  

Μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο που το φωτίζει μόνο η οθόνη του υπολογιστή βάζεις κάτω τις σημειώσεις σου, τη γλώσσα που γνωρίζεις την φαντασία σου και την αισθητική...

Ποια «ανάγκη» σας ώθησε στη συγγραφή του νέου σας βιβλίου;

Γι' αυτό το θέμα, έτσι όπως το θέτεις, «ποια είναι η ανάγκη», πολλά μπορεί να πει κανείς και ταυτόχρονα να κρύβει την αδυναμία του καλυμμένη με λόγια όμορφα, δηλαδή την έντονη αίσθηση ματαιοδοξίας που ενδεχομένως να είναι η κινητήριος δύναμη. Εκείνο που στηρίζει, ίσως, μια αληθινή απάντηση που να μου ταιριάζει, είναι ότι η πλοκή του πρώτου βιβλίου μου στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα που μέσω της μυθοπλασίας μετατρέπονται σε μια άλλη πραγματικότητα εντός της  κοινωνίας. Κάτι σαν το ψέμα που παράγει μια νέα αλήθεια.

Όταν ένα τέτοιο ζήτημα το συζητάς με τον εσώτερο εαυτό σου που δεν είναι καθόλου δήθεν και καθωσπρέπει αλλά αμείλικτος και τσεκουράτος στις απαντήσεις του, διαπιστώνεις το άτοπο του πράγματος και της ματαιοδοξίας αλλά έχεις ως επιχείρημα τη μεγάλη εμπειρία και τα χιλιάδες διαβάσματα δεν τα ξεπουλάς. Τότε γράφεις. Αυτό έκανα.

Πώς ήταν αυτή η διαδικασία;

Μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο που το φωτίζει μόνο η οθόνη του υπολογιστή βάζεις κάτω τις σημειώσεις σου, τη γλώσσα που γνωρίζεις  την φαντασία σου και την αισθητική.

Πόσο «κοντά» είναι τελικά η δημοσιογραφία με τη συγγραφή;

Απέχουν πολλά χιλιόμετρα. Το γράψιμο, το δημοσιογραφικό, του ρεπορτάζ, πρέπει να είναι απλό, κατανοητό να στηρίζεται πάνω στα στοιχεία και να φτάνει κοντά στην αλήθεια. Το άλλο της λογοτεχνίας έχει απαρνηθεί τα κλισέ και τον «τυφλοσούρτη» , (συγκεκριμένες και πάγιες λέξεις επαναλαμβανόμενες), για να είναι καθαρές οι συνθήκες ανάμεσα στη μυθοπλαστική  διάκριση και την  αφήγηση γεγονότων.

Η ιστορία σε διδάσκει τη διαφθορά από αρχαιοτάτων χρόνων. Η σύγχρονη εποχή, η κάθε σύγχρονη εποχή, συνεχίζει την παράδοση...

Ως αναγνώστης τι επιλέγετε να διαβάζετε;

Πολύ ιστορία, Ιστορικό μυθιστόρημα σαν κι αυτά που έχει γράψει ο Άγγελος Βλάχος , πχ, «Οι τελευταίοι γαληνότατοι» , διαδίκτυο, εδώ «κολλάει» το γρήγορο και ενημερωτικό The Best, τις έξυπνες πένες σαν να λέμε Κωνσταντίνος Μάγνης, και άλλους έξυπνους συγγραφείς που βρίσκουν θέματα για βιβλίο με κουραστική και επίπονη έρευνα σαν το Βασίλη το Χριστόπουλο στον «Κάτοικο Πατρών». Και τη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου με το «Σσμαπάτ».  Έτσι κάτι μαθαίνεις…

Πως εμπνευστήκατε την ιστορία του βιβλίου; Ποια ήταν η αρχική κεντρική ιδέα;

Η ιστορία σε διδάσκει τη διαφθορά από αρχαιοτάτων χρόνων. Η σύγχρονη εποχή, η κάθε σύγχρονη εποχή, συνεχίζει την παράδοση. Πάνω σε αυτό το μοτίβο βρήκα το θέμα. Συνέβη το 2022. Τότε με την απανωτή σκανδαλολογία. Αυτό που με προβλημάτισε ήταν  ο συνειδητός παραμερισμός της κοινωνίας. Αυτή ήταν η έμπνευση.

Η πλοκή ήταν ξεκάθαρη από την αρχή στο μυαλό σας;

Ναι γιατί η διαφθορά είναι δίπλα μας, παντού έτοιμη να μας φιλήσει.

 «Το φιλί της διαφθοράς». Γιατί επιλέξατε αυτό τον τίτλο για το βιβλίο;

Τώρα μισούμε τη διαφθορά  είτε γιατί δεν έχουμε τα κότσια να μπλεχτούμε μαζί της για να βγάλουμε λεφτά, είτε γιατί έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα και έγινε απλησίαστη για τους πολλούς. Ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν από δέκα χρόνια η διαφθορά ήταν αποδεκτή από την Κοινή Γνώμη και όλοι χαρακτηρίζαμε «μάγκα» το κλέφτη του Δημοσίου αυτόν που λάμβανε μίζες για παράδειγμα, για να υποδείξει ένα «καλό» οπλικό σύστημα στην αρμόδια επιτροπή με το αζημίωτο φυσικά. Υπενθυμίζω αμυνόμενος στην κοντή μνήμη.

Οι ήρωες του βιβλίου είναι καθημερινοί άνθρωποι που ζουν δίπλα μας...

Μιλήστε μου για τους ήρωες του βιβλίου, ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν ενδιαφέροντες ;

Είναι καθημερινοί άνθρωποι που ζουν δίπλα μας. Ο Αντώνης από την Αμφιλοχία ήταν λογιστής από φτωχή οικογένεια. Μέσα του το ζιζάνια της πολιτικής για τα προνόμια και τα χρήματα που δίνει, του ριζώθηκε για τα καλά. Όταν τον πλησίασαν οι άνθρωποι του κυκλώματος για να τον προσλάβουν στη «δουλειά» με παράνομο τζόγο, πόρνες και ναρκωτικά, ποντάρισαν στην φιλοδοξία του. Με την υπόσχεση ότι θα τον κάνουν βουλευτή τους έβγαζε όλη τη βρώμικη δουλειά για να συλληφθεί αυτός τελικά και οι μεγάλοι να τη γλυτώσουν. Το ίδιο και η Λουκία που θέλει να ξεσκεπάσει το κύκλωμα γράφοντας ένα βιβλίου μέσα στο βιβλίο τούτο με έντονο το αίσθημα της Δικαιοσύνης. Και βέβαια πάντα σε επιχειρησιακό επίπεδο δράσης ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Δημοσθένης Καρράς.

Η Πάτρα δε λείπει από την πλοκή της ιστορία όμως κι άλλες πόλεις παίζουν το ρόλο τους… Γιατί αυτό το «ταξίδι» σε διάφορα σημεία;

Το ταξίδι γίνεται για να εξυπηρετηθεί το θέμα και να περνούν εικόνες μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη. Όπως και η Ελληνική Μυθολογία κρύβει βαθιά μέσα της ιστορία, έτσι και η πραγματικότητα συναντά την μυθοπλασία για να εξαφανιστεί στη συνέχεια. Η νέα αλήθεια που λέγαμε…

Υπάρχει αγωνία για την ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό;

Ναι. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το αναγνωστικό κοινό είναι ο κριτής. Εκτός κι αν γράφεις για πάρτι σου. Δεν νομίζω ότι ισχύει σε εμένα αλλά και γενικώς. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ήθελε να γίνει βουλευτής. Ήθελε να συνομιλεί με υψηλά πρόσωπα. Ήταν τίμιος λογιστής σε εκδοτικό οίκο. Η φιλοδοξία του ατέρμονη , επίμονη και άτοπη. Δεν γνώριζε πολλά για τους γόνους της πολιτικής, την … πατροπαράδοτη παράδοση. Τον έσπρωξαν στη διαφθορά και στην παρανομία. Πίστευε ότι είχε «πλάτες» για να καταλήξει τελικά στη φυλακή. Ο Αντωνάκης από την Αμφιλοχία ήταν ένας από τους λίγους του κυκλώματος που καταδικάστηκε. Τα μεγάλα «ψάρια» βγήκαν στον αφρό. Ένας ακαδημαϊκός και συγγραφέας, ένας βουλευτής και υπουργός με προστασία κορυφής συνέχισαν τη δουλειά τους. Η δασκάλα Λουκία η πρόσκαιρη ερωμένη του Αντωνάκη στην Αίγινα αποφασίζει να ξεσκεπάσει το κύκλωμα. Βοηθός της ο ιδιωτικός ντετέκτιβ και πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας Δημοσθένης Καρράς, που αποτάχθηκε ατιμωτικά από το Σώμα, ερευνά την υπόθεση για να καταλήξει μέσα σε ένα σκηνικό εμπορίας όπλων, πορνείας και ναρκωτικών. Τα λεφτά είναι πολλά. Η αποκάλυψη θα γίνει με την έκδοση ενός βιβλίου που γράφεται με φόντο το Πήλιο εντός του βιβλίου. Δράση και απειλές με επίκεντρο την Πάτρα. Η κρίση δεν είχε φτάσει ακόμα. Η δήθεν οικονομική ευδαιμονία ωστόσο κατέρρευσε τα σκουπίδια προσφέρουν τροφή στους νεόπτωχους. Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο στόχαστρο των ερευνών. Ο δημοσιογράφος Αργύρης Ελευσινιάδης αναζητεί τρόπους και στοιχεία για να αποδοθεί Δικαιοσύνη πέρα από αυτή που αποδίδουν οι δυνατοί.


Η δύναμη του χρήματος εκτελεί τον ακαδημαϊκό κ. Παρνασσίδη. Κλείνουν στόματα. Η αποκάλυψη θα γίνει. Θα ακολουθήσει η αμφισβήτηση από τη συγγραφέα για την αποδοχή του βιβλίου από την Κοινή Γνώμη. Ο Καρράς ωστόσο θα πολεμήσει μέχρι θανάτου… θα διεισδύσει με τους βοηθούς του βαθιά στο κύκλωμα και στους υπολογιστές τους για να φανεί η δράση τους αλλά και ο εγκέφαλος Ρώσος Σεργκέι με διασυνδέσεις στη Νότια Αφρική. Στον αφρό κι αυτός. Τα πολιτικά στελέχη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα συνεχίσουν τη δουλειά τους επηρεάζοντας την επιτροπή προμήθειας οπλικών συστημάτων με το αζημίωτο. Δεν θα υπάρξει καλό τέλος λες και όλοι οι πρωταγωνιστές βγαίνουν μέσα από ένα ασπρόμαυρο ευρωπαϊκό φιλμ νουάρ….Παιχνίδια στη σκιά και στο «φως» των υπογείων εντευκτηρίων μιας άλλης πραγματικότητας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture