Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

/

Οι ερυθρόλευκοι Μικρασιάτες της Πάτρας και τα 98α γενέθλιά τους

Οι ερυθρόλευκοι Μικρασιάτες της Πάτρας κ...

Μια αξιοσημείωτη διαδρομή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα

Όλο και πλησιάζει η εκατοστή επέτειος από τότε που ιδρύθηκε (Δεκέμβριος 1925) ο Ολυμπιακός Πατρών από Μικρασιάτες πρόσφυγες στην περιοχή των Προσφυγικών της Πάτρας. Τιμώντας τα 98α γενέθλιά του γράφουμε για άλλη μία φορά, καθώς η πλούσια ιστορία του μας «βγάζει» συνεχώς πρόσθετη ύλη, για την αξιοσημείωτη διαδρομή του που συνεχίζεται μέχρι σήμερα στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αχαΐας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε για τους ερυθρόλευκους της Αχαΐας, αλλά η μεγάλη τους ιστορία μας τροφοδοτεί συνεχώς με ύλη (αυτή τη φορά αναφερόμαστε στο 1932). Μιλάμε για την ομάδα που έφτιαξαν Μικρασιάτες πρόσφυγες και το σύλλογο και το γήπεδο με προσωπική εργασία, που πήγε περιοδεία στην Τουρκία τη δεκαετία του 1930, που έπαιξε αγώνα κοινωνικής αλληλεγγύης με την Παναχαϊκή το 1932, που φόρεσε τη φανέλα της ο επιθετικός και μεγάλος μπαλαδόρος Νίκος Πολυκράτης και μετέπειτα αντάρτης Καπετάν Νικήτας, η ομάδα που οργάνωσε συσσίτια στα χρόνια των μνημονίων.

Στο γήπεδο των Προσφυγικών ο Ολυμπιακός Πατρών στις 10-4-1932 υποδέχτηκε τον Ηρακλή Πύργου (την ομάδα που είχε παίξει λίγα χρόνια μετά και ο Μίκης Θεοδωράκης). Όπως αναφέρει την επόμενη ημέρα 11-4-1932 η εφημερίδα «Αθλητικά Χρονικά» για τον αγώνα: «Την συνάντησιν παρηκολούθησαν περί τας 3.000 θεατών, μεταξύ των οποίων παρ΄ελπιδα και αρκεταί σπορτσγούμεν». Και συνεχίζει: «Ο αγών ήρχισεν εις τας 3.30 υπό την διαιτησίαν του κ. Βαλερίου. Κατά το α' ημιχρόνιον η υπεροχή έκλεινε μάλλον προς τους Ηρακλειδείς, οίτινες δεν ηδυνήθησαν να παραβιάσουν την αντίπαλον εστίαν ένεκα του σταθερού παιξίματος της αμύνης. Σημειωτέον ότι ούτοι απώλεσαν και πέναλτυ κτυπηθέντος υπό του Αρμακόλα έξω. Πλήρης αντιγραφή του πρώτου ημιχρονίου, υπήρξε το δεύτερον, αλλά με αντίστροφους όρους, διότι την γενικήν υπεροχήν είχεν η ομάς του Ολυμπιακού όπου οι μικροκοπικοί παίκται του εν αντιθέσει προς τους σωματώδεις Ηρακλειδείς ηπείλησαν επανειλημμένως την εστίαν των, απωλέσαντες προσέτι και δύο πέναλτυ, αλλά φαίνεται ότι η τύχη ηυνόησε την ομάδα του Ηρακλέους, διότι έπρεπε εκ της συναντήεως ταύτης να εξέλθη ηττημένη με πολλά τέρματα».

Περισσότερα στο sportin.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports