Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συγκλονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος από την Ηλεία, που αρνείται να φύγει από τη Γάζα: «Αν πεθάνω θα έχω έναν αξιοπρεπή θάνατο»

Συγκλονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος α...

Σε καταφύγιο αμάχων έχει μετατραπεί η Μονή του Αγίου Πορφυρίου με την καθημερινή φροντίδα του Σεβασμιώτατου

Εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται η Μονή του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα στην οποία έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο αλλά και η Ελληνική Πολιτεία.

 Με τη φροντίδα του Ηλείου (με καταγωγή από τα Λεχαινά) Καθηγουμένου, Αρχιεπισκόπου Τιβεριάδος κ. Αλεξίου, η Μονή έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής.

Σε δήλωσή του, μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος κ. Αλέξιος, Πατριαρχικός Επιτρόπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Γάζα. οποίος βρίσκεται στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου συγκλόνισε, αναφέροντας:

«Μέχρι να υπάρχει τουλάχιστον ένας Χριστιανός στην επικράτεια της Γάζας, δεν θα πάω πουθενά, γιατί μπορώ να είμαι μια ελπίδα για αυτούς, οπότε θα μείνω στην επαρχία που πιστεύει σε μένα. Αν πεθάνω θα έχω έναν αξιοπρεπή θάνατο ως μερίδιο μου!»

O ναός χτίστηκε μεταξύ 1150 και 1160 μ.Χ. από τους Σταυροφόρους και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Πορφύριο, που διετέλεσε Επίσκοπος Γάζης τον 5ο αιώνα. Σύμφωνα με αναφορές από το 15ο αιώνα ο ναός ήταν αφιερωμένος και στην Παρθένο Μαρία.

Ανακαινίστηκε το 1856 και μολονότι έχουν διατηρηθεί κάποια γείσα και βάσεις κολόνων από την εποχή των Σταυροφόρων, τα περισσότερα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία καθώς και οι αγιογραφίες είναι μεταγενέστερα.

 

Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου έχει αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές ομοιότητες με τον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που σήμερα είναι το Μεγάλο Τζαμί της Γάζας. Είναι ορθογώνιος, έχει μήκος 22,9 μ. και πλάτος 8,9 μ. και το πάτωμά του βρίσκεται χαμηλότερα από το έδαφος και ειδικότερα 1,8 μ. στο νότιο τμήμα και τρία μέτρα στο βόρειο τμήμα. Στην είσοδο του ναού στη δυτική πλευρά υπάρχει ημιυπαίθριος στεγασμένος χώρος με τρεις μαρμάρινους κίονες, οι βάσεις των οποίων χρονολογούνται από την εποχή των Σταυροφόρων. Υπάρχουν επίσης άλλες δύο είσοδοι στο ναό. Στη βορειοανατολική γωνία του ναού βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Πορφυρίου.
Ποιος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος κατά κόσμον Αλέξιος Μοσχονάς γεννήθηκε στα Λεχαινά Ηλείας το 1954. Το 1967 μετέβη στα Ιεροσόλυμα. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1978.
Ἐκάρη Μοναχός καί ἐχειροτονήθη Διάκονος το έτος 1972, το 1975 Πρεσβύτερος καί ἔλαβε τό ὀφφίκιον τοῦ Ἀρχιμανδρίτου το 1978.

Ὑπηρέτησεν ὡς Γραμματεύς στα Πατριαρχικά Γραφεία, το 1979 διωρίσθη Τελετάρχης τῶν Πατριαρχείων, Διευθυντής τοῦ Πατριαρχικοῦ Μουσείου καί της Πατριαρχικῆς Πινακοθήκης.

Τόν Μάρτιον τοῦ 1991 διωρίσθη Μέλος τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου καί τήν 1ην Νοεμβρίου 1991 ἐξελέγη Ἐπίσκοπος Πορφυρουπόλεως. Τόν Ἰούνιον τοῦ 1996 ἐξελέγη Ἀρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος καί διωρίσθη Πρόεδρος τῆς Ἐπιτροπῆς Ἐκπαιδεύσεως. Το 2001 διωρίσθη Πατριαρχικός Ἐπίτροπος ἐν Γάζῃ.

Συνόδευσε τον Πατριάρχη Διόδωρο σε πολλά ταξίδια του ανά τον κόσμο. 

πηγή patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις