Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένα μεγάλο έργο για την Πάτρα παίρνει σάρκα και οστά! 8 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του παλιού Κολυμβητηρίου Αγυιάς από την Περιφέρεια

Ένα μεγάλο έργο για την Πάτρα παίρνει σά...

Η εξέλιξη επιτρέπει να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το κολυμβητήριο της Αγυιάς αποτελούσε επί χρόνια πηγή μόλυνσης και ...κακοποίησης της εικόνας εισόδου της Πάτρας. Η αναβάθμισή του μάλιστα ήταν μια διαδικασία ευχολογίων και αδιέξοδων συζητήσεων που ανακυκλώνονταν στο πέρας των χρόνων.

Αυτή η υστέρηση η οποία αφορούσε όλο τον περιβάλλοντα χώρο του κολυμβητηρίου και φυσικά και της ευρύτερης περιοχής, λαμβάνει τέλος καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατάφερε να ανάψει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του έργου αναβάθμισης του κολυμβητηρίου, με ποσό ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας τις προυποθέσεις για τις ασφαλιστικές δικλείδες για το μεγαλύτερο έργο που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Δήμου Πατρέων. Ένα έργο το οποίο θα αλλάξει άρδην την εικόνα στην περιοχή και θα δημιουργήσει σύγχρονες αναπτυξιακές συνθήγκες. 

Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναφέρει: "Στο σύγχρονο και εμβληματικό έργο του Κολυμβητηρίου της Αγυιάς προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς ήρθε ώρα να αξιοποιηθούν οι εγκαταλελειμμένες για χρόνια εγκαταστάσεις. Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-27» με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 8 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που επιτρέπει να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες". 

Όπως επισημαίνεται, επίσης, στην ανακοίνωση: "με μεθοδικότητα, συνέπεια κι εντατική δουλειά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φέρει εις πέρας την πρωτοβουλία που ανέλαβε το 2020 να προχωρήσει σε ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου  αλλά και αναμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και της ευρύτερης περιοχής.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επίσπευσε μια σειρά διαδικασιών:  Παρείχε τεχνική συνδρομή προκειμένου να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι απαραίτητες μελέτες, προχώρησε σε προγραμματικές συμβάσεις με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το αρμόδιο υπουργείου, εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου, φρόντισε για τις απαραίτητες περιβαλλοντικές εγκρίσεις, ανέλαβε να υποστηρίξει το εγχείρημα έως τη χρηματοδότηση, διασφαλίζοντας το σύνολο των ενεργειών με εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ωριμότητα και ο πλήρης φάκελος του έργου αποτέλεσαν τη βάση για την τεκμηρίωση, ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση του από το Ε.Π «Δυτική Ελλάδα 2021-27», προκειμένου το έργο σύντομα να μπει και σε φάση υλοποίησης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας".

Διαβάστε στο sportin.gr

Το εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο μετατρέπεται σε  μια σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, φιλική και προσβάσιμη από Α.Μ.Ε.Α., που θα περιλαμβάνει τις δυο αρχικές πισίνες (μία αγωνιστική πισίνα 21m x 50m και μία ρηχή εκμάθησης 10,5m x 12,5m).  Η αγωνιστική πισίνα θα είναι κατάλληλη για αγώνες Διασυλλογικούς – Διαδημοτικούς Αγώνες, Πανελληνίους, Πανευρωπαϊκούς, κλασικής κολύμβησης,  υδατοσφαίρισης και αγώνες επίδειξης, ενώ θα παρέχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα παρακολούθησης από κατάλληλες κερκίδες. Η ρηχή πισίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκμάθηση, γυμναστική, ψυχαγωγία κ.λ.π. Επιπλέον οι εγκαταστάσεις που θα συντηρηθούν θα διαθέτουν μεγάλο αριθμό αποδυτηρίων και άλλων βοηθητικών χώρων, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών πληθώρας επισκεπτών, αθλητών και αθλητικών συλλόγων

Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση του κολυμβητήριου και την στέγασή του με μεταλλική κατασκευή, όπως επίσης τη διαμόρφωση χώρου πρασίνου ανατολικά του χώρου, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο που θα χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς  για χώρους άθλησης, πρασίνου και αναψυχής.  Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έχει σχεδιαστεί με πράσινο, φυτεύσεις και κατασκευές φιλικές για τα παιδιά, όπως παιδική χαρά, skatepark, χώρους μπάσκετ, βόλεϊ, τένις.

Με την ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα υλοποιηθεί θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι υπάρχοντες χώροι, πρόκειται να δημιουργηθούν νέοι χώροι κοινωφελών δραστηριοτήτων και αναψυχής, αλλά και να αναβαθμιστεί το ευρύτερο τοπίο.

Η ολοκληρωμένη παρέμβαση θα έχει βιοκλιματικά χαρακτηριστικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών και υλικών, καθώς γίνεται η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και των φυσικών φαινομένων του κλίματος της περιοχής.

«Ένα ακόμη στοίχημα που κερδήθηκε. Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι,  γιατί αναλάβαμε ένα έργο από το μηδέν και πλέον μπορούμε να μιλάμε όχι για σχέδια ή οράματα, αλλά για υλοποίηση. Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ολοκληρωμένες μελέτες και σωστή προετοιμασία σε επίπεδο εγκρίσεων  το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η δημοπράτηση μιας εμβληματικής παρέμβασης που ακούμπα στον πυρήνα της Πάτρας, αλλά  και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το κομβικό στάδιο φθάσαμε όλοι μαζί, με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την συμβολή των υπηρεσιών μας, την πολύτιμη συνεισφορά των συνεργατών μας και φυσικά τη διαρκή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τη στήριξη της Κυβέρνησης.  Σπάμε το ρεκόρ του χρόνου για να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε σημαντικές παρεμβάσεις  ανάπλασης και στη διαμόρφωση ενός χώρου αθλητισμού, χώρου ζωής και ανάπτυξης»  δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης με αφορμή την ένταξη του έργου στο Ε.Π «Δυτική Ελλάδα 2021-27».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις