Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον 90χρονο ηθοποιό David McCallum

Αντίο στον 90χρονο ηθοποιό David McCallum

Στην τηλεόραση καθιερώθηκε τη δεκαετία του '60 μέσα από τη σειρά «Ο άνθρωπος της U.N.C.L.E.» ενώ στο σινεμά από τις καλύτερες του στιγμές ήταν η ταινία "Η Μεγάλη απόδραση"

Στα 90 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο γεννημένος το 1933 στη Γλασκώβη, ηθοποιός David McCallum, ο τηλεοπτικός θρύλος της γνωστής σειράς «Ο άνθρωπος της U.N.C.L.E.».

Έσβησε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, λίγες μόλις ημέρες μετά τα γενέθλιά του που ήταν στις 19 Σεπτεμβρίου. Όπως έγινε γνωστό ο Ντέιβιντ ΜακΚάλουμ άφησε την τελευταία πνοή του στη Νέα Υόρκη. Είχε γίνει ευρύτερα γνωστός & μεγάλο αστέρι της τηλεόρασης στην δεκαετία του 1960 χάρη στην σειρά κατασκοπείας «Ο άνθρωπος της U.N.C.L.E.» (1964- 1968) που αργότερα έγινε και ταινία από τον Γκάι Ρίτσι το 2015 με τίτλο "Κωδικό όνομα U.N.C.L.E." με πρωταγωνιστές τους Χένρι Καβίλ και Άρμι Χάμερ.

Στην εν λόγω σειρά ο αξέχαστος ηθοποιός υποδύθηκε τον Ρώσο κατάσκοπο Ίλια Κουριάκιν που συνεργάζεται με τον Αμερικανό Ναπολέων Σόλο (τον ρόλο είχε κάνει ο Ρόμπερτ Βον).

Η σειρά που δημιουργήθηκε χάρη στην επιτυχία των ψυχροπολεμικών περιπετειών κατασκοπείας Τζέιμς Μποντ στον κινηματογράφο, υπήρξε δημοφιλέστατη στα 60ς.

Σε άρθρο του στο tovima.gr, ο Γιάννης Ζουμπουλάκης γράφει για το ποιος ήταν ο Μακ Κάλουμ.

Ο Ντέιβιντ Μακ Κάλουμ γεννήθηκε το 1933 στην Γλασκώβη και ήταν γιός μουσικών. Ο πατέρας του Ντέιβιντ Μακ Κάλουμ ο πρεσβύτερος είχε διετελέσει πρώτο βιολί στην Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και η μητέρα του έπαιζε τσέλο.

Ο Μακ Κάλουμ θα ακολουθούσε επίσης καριέρα μουσικού καθότι έπαιζε όμποε. Σπούδασε άλλωστε μουσική στην Βρετανική Ακαδημία Μουσικής αν και τελικά τον παρέσυρε η ηθοποιία οπότε γράφτηκε στην περίφημη σχολή Actor’s Equity το 1946.

Όπως πολλοί ηθοποιοί της γενιάς του, ο Μακ Κάλουμ ξεκίνησε από το ραδιόφωνο και σύντομα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο παίζοντας σε αρκετές ταινίες β’ διαλογής μέχρι να γευτεί την αναγνώριση στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960.

Κέρδισε την κριτική αναγνώριση μέσα από την συμμετοχή του στην ταινία «Billy Budd» (1962) του Πίτερ Ουστίνοφ, μια ναυτική περιπέτεια εποχής βασισμένη στο μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ, αλλά η εμφάνισή του στην θρυλική πολεμική περιπέτεια «Η μεγάλη απόδραση» (The great escape, 1963) του Τζον Στέρτζες ήταν εκείνη που του άνοιξε τις πόρτες. Στην ταινία αυτή, από τις πιο γνωστές της δεκαετίας του '60 έπαιζαν και οι Στιβ ΜακΚουίν, Τζέιμς Γκάρνερ, Τσαρλς Μπρόνσον, κ.α.

Λίγο αργότερα ακολούθησε ο «Άνθρωπος της U.N.C.L.E.» και ο Μακ Κάλουμ όπως προείπαμε, έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα ηθοποιών της εποχής σε παγκόσμια κλίμακα εκείνη την περίοδο.

Ωστόσο παρά την επιτυχία της σειράς «Άνθρωπος της U.N.C.L.E.», ο Ντέιβιντ Μακ Κάλουμ δεν κατάφερε ποτέ ένα προσωπικό εκτόπισμα στον κινηματογράφο. Για παράδειγμα η ταινία του «Sol Madrid» (1968) πέρασε απαρατήρητη παρότι ο ίδιος πρωταγωνίστησε στον βασικό ρόλο του.

Συνεπώς, όπως γράφει το tovima.gr, ο ηθοποιός περιορίστηκε στην τηλεόραση όπως και άλλοι συνάδελφοι του, όπου πάντως δεν σταμάτησε ποτέ να είναι ενεργός, κάνοντας ενίοτε κάποια κινηματογραφικά διαλείμματα. Μια επιτυχία του στην δεκαετία του 1970 ήταν η σειρά «Ο αόρατος άνθρωπος» (1975- 1976) μία εκμοντερνισμενη εκδοχή του μυθιστορήματος του Χ. Γ. Γουέλς.

Τελευταία του μεγάλη επιτυχία είναι η σειρά «Ν.Π.Δ.Υ: Ναυτικές ποινικές διερευνητικές υπηρεσίες» που ξεκίνησε το 2003 και ακόμη συνεχίζεται. Ο Μακ Κάλουμ έπαιξε σε 457 επεισόδιά της!

Μοιάζει κάπως ειρωνικό που η μεγαλύτερη ίσως κινηματογραφική επιτυχία της καριέρας του Μακ Κάλουμ, η «Μεγάλη απόδραση» συνδέθηκε με μια πικρή ιστορία της ιδιωτικής ζωής του. Στα γυρίσματα της ταινίας, η σύζυγος του Μακ Κάλουμ, η ηθοποιός Τζιλ Άιρλαντ, τον άφησε για τα μάτια του συμπρωταγωνιστή του, Τσαρλς Μπρόνσον, στον οποίο ο ίδιος την είχε συστήσει.

Με την Άιρλαντ ο Ντ. Μακ Κάλουμε είχε αποκτήσει δύο παιδιά και είχε υιοθετήσει ένα, τον Τζέισον που αργότερα πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Το 1967 ο Ντέιβιντ Μακ Κάλουμ παντρεύτηκε για 2η φορά, την Κάθριν Κάρπεντερ με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Αφήνει πίσω του και έξι εγγόνια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture