Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης η έναρξη του Φεστιβάλ Animasyros 2023

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στο εμβληματικ...

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη

Με ένα πρόγραμμα πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά, το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη, στήνεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη της Σύρου για 16η συνεχή χρονιά.

Το Animasyros 2023, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, συγκεντρώνει περισσότερες από 270 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 53 διαφορετικές χώρες, περιλαμβάνει 8 διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, AnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films, Ταινιών Μεγάλου Μήκους & #thisisEU - Ευρωπαϊκές Αξίες), ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, παράλληλες δράσεις, διεθνείς συνεργασίες και την Αγορά που αποτελεί πλέον κέντρο αναφοράς για ολόκληρη τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη με την πανελλαδική πρεμιέρα της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Nayola» του José Miguel Ribeiro, βραβευμένη σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο. Την ίδια μέρα λίγο νωρίτερα, θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Ενενήντα δεύτερα για τον Μάνο Λοΐζο». Ένα animated biopic αφιερωμένο στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη που χαρτογραφεί με χρήση μικτών τεχνικών ανιμέισον τις σημαντικές στιγμές της ζωής και του έργου του μέσα από το αξέχαστο τραγούδι "Όλα σε θυμίζουν" και την τρυφερά επιβλητική απαγγελία της Χάρις Αλεξίου.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί στην Αυλή του Θεάτρου με ένα θεματικό πάρτι που αντλεί έμπνευση από το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στην Ιβηρική χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική. Τη μουσική θα επιλέξει ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Kosmos 93.6, Λεωνίδας Αντωνόπουλος.

Οι εκδηλώσεις του Animasyros θα λάβουν χώρα σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Σύρου, όπως το Θέατρο Απόλλων, ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς, το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, η έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, η Μονή Πατέρων Καπουκίνων στην ;Aνω Σύρο, η πλατεία Μιαούλη και η πλατεία Φοίνικα, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης. Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής 1 Οκτωβρίου στις 20.00 στο Θέατρο Απόλλων με την καθιερωμένη τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων.

Αφιερώματα

-Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα

Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στο «Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα», με τίτλο Anima Ancients, διατρέχει όλους τους πυλώνες του φεστιβάλ και παρουσιάζει ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα 20 ταινιών για μικρούς και μεγάλους, μέσα από τις οποίες θα απολαύσουμε αρχαίους μύθους στη μεγάλη οθόνη και θα μάθουμε πώς ήταν πραγματικά η ζωή στην Αρχαία Ελλάδα.

 -La Animaciόn Iberoamericana

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική θέση της δημιουργικής βιομηχανίας ανιμέισον στην Ιβηρική χερσόνησο και της άνθησης που παρατηρείται, τα τελευταία χρόνια, και στη Λατινική Αμερική, η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει ένα ευρύ αφιέρωμα στις χώρες αυτές, με τίτλο La Animaciόn Iberoamericana / Animação Iberoamericana, με 5 ταινίες μεγάλου μήκους και προγράμματα ταινιών μικρού μήκους που επιμελούνται τα συνεργαζόμενα φεστιβάλ Animac Lleida από την Ισπανία και Cinanima από την Πορτογαλία.

-Polish School of Animation: Male Eye, Female Heart

Το Animasyros παρουσιάζει, ακόμη, ένα αφιέρωμα στην πολωνική σκηνή ανιμέισον, στο οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις 17 καλύτερες σπουδαστικές ταινίες των τελευταίων ετών, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Etiuda & Anima της Κρακοβίας και με την υποστήριξης της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα.

Ταινίες Μεγάλου Μήκους & Διεθνές Πανόραμα

Η φετινή διοργάνωση, και φέτος, παρουσιάζει τις 10 καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών. Εκτός από την ταινία έναρξης (Nayola του José Miguel Ribeiro), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη βραβευμένη με Goya γαλλο-ισπανική ταινία «Unicorn Wars» του Alberto Vázquez σε πανελλαδική πρεμιέρα, το «Mironins», μια ταινία που ζωντανεύει έργα του διάσημου Ισπανού ζωγράφου Joan Miró, τη σουρεαλιστική «La Otra Forma» του Diego Felipe Guzman από την Κολομβία και τη νέα ταινία του προτεινόμενου για Όσκαρ Alê Abreu, «Perlimps», σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας για παιδιά και νέους και το Chaniartoon.

Το ταξίδι στον μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων συνεχίζεται με τη βραβευμένη μεγάλου μήκους ταινία «Titina» της Νορβηγίδας Kajsa Næss, που περιγράφει τις περιπέτειες του Umberto Nobile και της σκυλίτσας του στην εξερεύνηση του αρκτικού κύκλου αλλά και την ταινία «The Inventor», του βραβευμένου με Όσκαρ Jim Capobianco που αφηγείται τη ζωή του μεγάλου εφευρέτη και καλλιτέχνη Leonardo Da Vinci, με τις φωνές των μεγάλων σταρ Marion Cotillard, Stephen Fry και Daisy Ridley.

Ακόμη, θα παρακολουθήσουμε το «Sirocco and the Kingdom of the Winds», σε παραγωγή του πολυβραβευμένου Γάλλου ιδρυτή της θρυλικής Sacré Bleu, Ron Dyens, όπως επίσης και την ταινία - ωδή στη φύση, υποψήφια για Όσκαρ που απέσπασε φέτος το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Annecy, «Four souls of Coyote».

Πρωτότυπα και ρηξικέλευθα από τεχνικής ή σκηνοθετικής άποψης έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη περιλαμβάνονται στο Διεθνές Πανόραμα μέσα από 24 ταινίες που προβάλλουν κατά κύριο λόγο κοινωνικά θέματα, όπως τα δικαιώματα των γυναικών στην Ιορδανία και στο Αζερμπαϊτζάν και την κλιματική κρίση. Ανάμεσα σε αυτές και η νέα ταινία της Πολωνής Paulina Ziółkowska, «What's Bugging You?», όπως επίσης και το «Pour Generation» του θρυλικού για τα βίντεο του στο MTV σκηνοθέτη Patrick Smith.

Διαγωνιστικά Τμήματα

Εκατόν εβδομήντα (170) ταινίες πλαισιώνουν φέτος τα 8 διαγωνιστικά τμήματα του Animasyros. Το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει φέτος 34 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες την υποψήφια για Όσκαρ και πολυβραβευμένη πορτογαλική ταινία «Ice Merchants» του João Gonzalez και την επίσης υποψήφια για Όσκαρ «My year of dicks» της Sara Gunnarsdóttir, το «I'm Hip» του θρυλικού σκηνοθέτη της Disney John Musker, το βραβευμένο με Goya καλύτερης μικρού μήκους animation ταινίας «Roped» της Carmen Córdoba González και τη μοναδική ελληνική παρουσία στην κατηγορία, η νέα ταινία της Ειρήνης Βιανέλλη, «Ready».

Το Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα αποτελείται από 16 ταινίες καταξιωμένων και ανερχόμενων δημιουργών, ενώ η διαγωνιστική ενότητα AnimaPride αναδεικνύει μέσα από 22 ταινίες σημαντικές πτυχές του LGBTQI+ κινήματος.

Το παιδικό πρόγραμμα K.ID.S αποτελείται από 25 ταινίες, οι οποίες αναδεικνύουν μηνύματα που αφορούν στο περιβάλλον, τη διαφορετικότητα, την ενσυναίσθηση, τη φιλία και τις οικογενειακές σχέσεις. Τέλος, στο πλαίσιο του #thisisEU - Ευρωπαϊκές αξίες, θα προβληθούν έξι ταινίες σχετικής θεματικής.

Με στοιχεία από το ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture