Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δημήτρης Καλογερόπουλος: «Θα σπάσει η “κατάρα” του πρώην Δήμου Αιγίου, νυν Αιγιαλείας»- Μιλάει στο thebest εφ΄όλης της εκλογικής ύλης

Δημήτρης Καλογερόπουλος: «Θα σπάσει η “κ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Δηλώνει πιστός εραστής της Αυτοδιοίκησης από το 1994 και πανέτοιμος για μια νέα νίκη

Είναι ο υποψήφιος δήμαρχος με το μεγαλύτερο ψηφοδέλτιο στην περιοχή της Αχαΐας (408 υποψήφιοι σύμβουλοι) αλλά και ο πλέον έμπειρος περί τα αυτοδιοικητικά ζητήματα, τα οποία γνωρίζει όπως την παλάμη του χεριού του.

Πολλοί λένε ότι ο δήμαρχος της Αιγιάλειας και εκ νέου υποψήφιος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, είναι «γάτα» στα ζητήματα της διαχείρισης των προβλημάτων αλλά και στα ζητήματα της κάλπης. 

Η αλήθεια είναι ότι επί των ημερών του έγιναν πολλά βήματα, κάποια εκ των οποίων έφεραν την Αιγιάλεια στην πρωτοπορία σε σχέση με άλλους δήμους της Αχαΐας και όχι μόνο.

Έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ανοίγουμε μαζί του την ατζέντα του -γειτονικού της Πάτρας- δήμου, ο οποίος είθισται να μας δίνει πολύ «θερμές» εκδοχές προεκλογικών περιόδων.

«Έχω τη βεβαιότητα ότι η “κατάρα” του πρώην Δήμου Αιγίου και νυν Αιγιαλείας θα σπάσει τον Οκτώβριο με τη συμβολή των συμπολιτών μας», μου λέει ενώ δηλώνει ερωτευμένος με την Αυτοδιοίκηση διαχρονικά, πιστά και σταθερά από το 1994 έως σήμερα.

 -Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου-

Κύριε Δήμαρχε, ένα μήνα περίπου πριν από τις εκλογές, πώς βλέπετε το προεκλογικό τοπίο στην Αιγιάλεια; Σας προβληματίζουν οι υποψηφιότητες που έχετε «απέναντι;»

 Έχω ζήσει αρκετά προεκλογικά τοπία κατά τη διάρκεια της πολυετούς πορείας μου στην αυτοδιοίκηση και θα έλεγα ότι το σημερινό είναι περίπου ίδιο με όσα έχω ζήσει.  Πάντα υπολογίζω και σέβομαι τους «αντίπαλούς» μου υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχω συμμετάσχει έως τώρα. Εκτιμώ όμως ότι δική μου δουλειά ως δημάρχου στην παρούσα φάση είναι να συνεχίζω το δημοτικό μου έργο -που δεν πρέπει να σταματήσει- και παράλληλα να διαμορφώνω τη δική μου προεκλογική πορεία, να οργανώνω το πρόγραμμα, τις περιοδείες, την καθημερινότητα και εν τέλει, όπως συνηθίζω κάθε φορά, να απευθύνομαι στον τελικό κριτή που είναι ο λαός.

Με ποιο κριτήριο καταρτίσατε το ψηφοδέλτιό σας; Ποια είναι η στόχευσή σας;

Βασικό και μοναδικό κριτήριο της κατάρτισης του ψηφοδελτίου μας ήταν το ανθρώπινο δυναμικό που το απαρτίζει και το στελεχώνει, σε ένα πλαίσιο σύμπνοιας, συνεννόησης και αλληλοκατανόησης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει και να διασφαλίσουμε καλά αποτελέσματα για την επόμενη πενταετία. Οι άνθρωποί μας έχουν οργανωθεί σε ομάδες εργασίας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις εξειδικεύσεις τους, καταγράφουν ανάγκες και ιδέες ώστε να είμαστε έτοιμοι, να μη χαθεί ούτε μία πολύτιμη ημέρα για το έργο μας, που έχει τελικό αποδέκτη τον δημότη.

Πώς σχολιάζετε τα δημοκοπικά στοιχεία που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας για την Αιγιάλεια;

Έχω γίνει κι εγώ «κοινωνός» πληροφοριών και έχω διαβάσει δημοσιεύματα περί δημοσκοπήσεων. Παρότι όμως μας «δείχνουν» να υπερτερούμε σε σχέση με άλλους υποψηφίους, δεν έχω τα απαραίτητα δεδομένα να ασκήσω κριτική γιατί πολύ απλά τις έχουν παραγγείλει άλλες παρατάξεις. Χαίρομαι που υπάρχει αναγνώριση ότι ο συνδυασμός μας πρωταγωνιστεί στην πορεία προς τις κάλπες.  Αλλά έχουμε δρόμο ακόμα.

Ποια μηνύματα λαμβάνετε από την κοινωνία;

Πριν ξεκινήσω την πορεία μου για την κάθοδο σε αυτές τις εκλογές προσπάθησα να αναγνώσω, όσο αυτό ήταν δυνατόν, την πρόθεση και την τυχόν συγκατάθεση της κοινωνίας για την ενδεχόμενη κάθοδό μου. Διαπίστωσα ότι υπήρχε θετική ανταπόκριση κι αφού το συζήτησα με τους συνεργάτες μου, σήμερα είμαστε ξανά ενώπιον των πολιτών της Αιγιάλειας για να μας κρίνει. Ευελπιστώ ότι αυτό που ακτινογραφήσαμε στην πρόθεση των δημοτών θα μετατραπεί σε νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά κάθε Αιγιαλέα που συμπορεύτηκε και συμπορεύεται μαζί μας σε αυτό το ταξίδι, αυτό μας δίνει μεγάλη δύναμη, καθώς επίσης και τους πολλούς συνεργάτες μου και τους συνυποψηφίους, οι οποίοι θα είναι η μεγάλη δύναμη του αύριο στη διοίκηση του Δήμου.

Η Αιγιάλεια επί της θητείας σας έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο. Για ποια έργα είστε περισσότερο υπερήφανος και ποια θεωρείτε κομβικής σημασίας  για το μέλλον της περιοχής;

Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Είναι πράγματι πολλά και σημαντικά τα έργα, είτε θεωρούνται «μεγάλα» είτε λύνουν μικροπροβλήματα της καθημερινότητας του δημότη. Βεβαίως νιώθουμε περήφανοι για τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως αυτά που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων.

 Ποιες τομές εκτιμάτε ότι επιτύχατε στο επίπεδο της διοίκησης του Δήμου;

*Διπλασιάσαμε το ποσοστό ανακύκλωσης, καθαρίσαμε τον Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Τέμενη, διασφαλίσαμε την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων που θα μειώσουν δραματικά τον όγκο των απορριμμάτων, εξασφαλίσαμε την αποκομιδή και εναπόθεση απορριμμάτων σε νόμιμους χώρους για τα επόμενα δύο χρόνια με μεγάλη μείωση κόστους κατά 75% σε σχέση με ό,τι παραλάβαμε, χάρη στις προσωπικές μας επαφές και γνωριμίες.

*Άλλο σπουδαίο έργο που θα επηρεάσει το μέλλον της περιοχής μας είναι το διυλιστήριο ύδατος του ποταμού Σελινούντα, που θα φέρει σταδιακά την κατάργηση του 80% των γεωτρήσεων με ό,τι αυτό σημαίνει περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά για το σύνολο του Δήμου.

*Προχωράμε στην κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας λυματολάσπης, ολοκληρώνουμε τα εσωτερικά δίκτυα του αποχετευτικού συστήματος στην παραλιακή ζώνη της Αιγιάλειας, σχεδιάζοντας ταυτόχρονα ανάλογη υποδομή για το ορεινό μέτωπο, ενώ προχωρά και η κατασκευή της σύνδεσης στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό και των κοινοτήτων Τέμενης-Βαλιμιτίκων-Διγελιωτίκων.

*Αναφορικά με την αξιοποίηση της λιμενικής ζώνης Αιγίου, είμαστε το τελικό στάδιο πριν τη δημοπράτηση της κατασκευής μαρίνας στην αρχή της παραλίας Αλυκής και στην εκπόνηση master plan.

*Έχει ήδη ανατεθεί στο ΤΕΕ η εκπόνηση μελέτης για το γενικό πολεοδομικό σχέδιο σε όλη την Αιγιάλεια.

*Μειώσαμε μεσοσταθμικά το κοστολόγιο κατανάλωσης νερού στο Αίγιο κατά 10% και κατά 15% στις ορεινές κοινότητες.

*Σχεδιάζουμε έργα εξωραϊσμού και διαμόρφωσης ελκυστικών χώρων αναψυχής, παιδικές χαρές, πεζοδρομήσεις, διανοίξεις δρόμων. Μεγάλος μας στόχος η βελτίωση του δικτύου αστικής και αγροτικής οδοποιίας που παραλάβαμε σε τραγική κατάσταση.

*Πολύ σημαντική η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, έχει γίνει η αρχή με το κτιριακό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Αιγίου.

*Προωθήσαμε αίτημα για τη χρηματοδότηση Δομής για γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και πολλαπλών διακρίσεων.

 Εκσυγχρονίσαμε τη διοίκηση του δήμου έτσι ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όπως ζητά και όπως δικαιούται. Ο Δήμος μας είναι ο 2ος στη χώρα, μετά τον Δήμο Αθηναίων, στην ταχύτητα και ποιότητα εξυπηρέτησης μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών της ιστοσελίδας του Δήμου. Στελεχώσαμε τη Δημοτική Αστυνομία και εγκρίθηκαν επιπλέον 12 θέσεις αστυνομικών. Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη φροντίδα ανήμπορων συμπολιτών με κάθε τρόπο, με ευαισθησία και διακριτικότητα. Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω κορωνοϊού, αντιμετωπίσαμε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες τα πρωτόγνωρα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ξέρουμε ότι απομένουν πολλά ακόμα να κάνουμε, δώσαμε όμως σαφή δείγματα  για το τι μπορούμε να κάνουμε και γι’αυτό ζητάμε την έγκριση των συμπολιτών μας για να συνεχίσουμε σε καλύτερες συνθήκες το έργο μας, που θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Ας ληφθεί υπόψιν ότι είχαμε και τα εμπόδια της έλλειψης πλειοψηφίας, μιας και 8 φορές η αντιπολίτευση δεν ψήφισε τον όποιο δικό της προϋπολογισμό. Τα καταφέραμε όμως και έτσι. Στην ερχόμενη πενταετία που θα υπάρχει πλειοψηφία, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και σε συντομότερο χρόνο.

Σε κάθε προεκλογική περίοδο είθισται σε προγραμματικό επίπεδο να τίθενται από την πλευρά των υποψηφίων οι στόχοι για την επόμενη ημέρα.. Ποια είναι με βάση το δικό σας αξιολογικό κριτήριο η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα για την Αιγιάλεια;

Κρίνω αξιοσημείωτο ότι σχεδόν το σύνολο του προγράμματός μας του 2019 υλοποιήθηκε και είμαι σίγουρος ότι σε πέντε χρόνια θα επαναλάβουμε την ίδια φράση, ότι δηλαδή το σημερινό πρόγραμμά μας θα έχει υλοποιηθεί. Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος μας, σε ένα πλαίσιο που οι πολίτες θα ζουν σε ένα ευχάριστο και λειτουργικό περιβάλλον, με καίριες περιβαλλοντικές και οικολογικές παρεμβάσεις, ενώ η επισκεψιμότητα σίγουρα θα αυξηθεί αφού θα έχουμε ολοκληρώσει τις απαραίτητες υποδομές. Στοχεύουμε βεβαίως να δώσουμε επιπλέον κίνητρα μετεγκατάστασης περισσότερων πολιτών στην περιοχή μας, έχοντας δημιουργήσει τα κατάλληλα δεδομένα. Επιθυμούμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο την επιχειρηματικότητα και την πρωτογενή παραγωγή, μιας και έχουμε ήδη δρομολογήσει και θα ολοκληρώσουμε έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων στην άρδευση και δημιουργώντας καλύτερες προσβάσεις στις καλλιέργειες μέσω της βελτιωμένης αγροτικής οδοποιίας.

12 χρόνια στο Δήμο Συμπολιτείας. Μια 4ετία αντιπολίτευση στην Αιγιάλεια και μια δημοτική θητεία ως Δήμαρχος Αιγιαλείας και παράλληλα θητεία στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Όσο καλά αισθάνεστε ότι γνωρίζετε πια την Αυτοδιοίκηση και πόσο «ερωτευμένος» εξακολουθείτε να είστε μαζί της;

Χωρίς αμφιβολία διαθέτουμε μια πολύ μεγάλη γνώση και εμπειρία των θεμάτων της αυτοδιοίκησης. Ο έρωτάς μου αυτός είναι πραγματικά διαχρονικός, πιστός και σταθερός από το 1994 και μετά. Βέβαια αξιώθηκα σε εθνικό επίπεδο να γίνει γνωστή η Αιγιάλεια, αφού ως Δημήτρης Καλογερόπουλος έχω εκλεγεί και στην διοίκηση της ΚΕΔΕ και σήμερα είμαι πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η ταπεινότητά μου έχει τύχει διαχρονικής αναγνώρισης και αυτό βοηθάει την πόλη μου και την περιοχή μας, ενισχύοντας το κύρος και την αξιοπιστία του δήμου μας. Είναι σημαντικό η εμπειρία αυτή να συνεχιστεί να αξιοποιείται σε μια δεύτερη δημοτική θητεία, προκειμένου να ολοκληρώσουμε το έργο μας και με τις γνώσεις και των επαφών και των προσωπικών μας σχέσεων σε όλη τη χώρα και βέβαια δεν πρέπει να συνεχιστεί η «κατάρα» του πρώην Δήμου Αιγίου και νυν Αιγιαλείας της μη εκλογής για δεύτερη θητεία, από το 1974 έως σήμερα, για δημοτική αρχή. Δεν μπορεί όλοι οι δήμαρχοι στο Αίγιο να ήταν άχρηστοι. Κάτι άλλο συμβαίνει. Ένα σημαντικό που διαμόρφωσε αυτή την «κατάρα» είναι ο έντονος παραγοντισμός που διαπιστωμένα διέτρεχε τη σπονδυλική στήλη του τότε Δήμου Αιγίου και νυν Αιγιάλειας, η σύγχυση μεταξύ δημοκρατίας και εκβιασμού από εκάστοτε συνεργάτες, με αποτέλεσμα να μην έχουν πλειοψηφία και να γνωρίζουν χάσιμο κύρους ώστε να επανεκλεγούν. Έχω τη βεβαιότητα ότι αυτή η «κατάρα» θα σπάσει τον Οκτώβριο με τη συμβολή των συμπολιτών μας.

Πώς βλέπετε την προεκλογική αναμέτρηση στην Αιγιάλεια και το κλίμα που επικρατεί;

Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και είναι λογικό. Όλοι θέλουν προφανώς να πετύχουν τους στόχους τους. Ελπίζω ότι θα κινηθεί η εκλογική διαδικασία σε ένα επωφελές κλίμα, μέσα σε κόσμιο και πολιτισμένο πλαίσιο, οι δε συμπεριφορές μας προεκλογικά θα αξιολογηθούν από τους πολίτες, διότι δημόσιο αξίωμα σημαίνει πάνω από όλα ήθος και πολιτισμένη συμπεριφορά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις