Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φωτιές: Καλύτερη εικόνα στην Πάρνηθα αλλά με επικίνδυνες αναζωπυρώσεις - Μάχη με τις φλόγες σε Έβρο και Βοιωτία

Φωτιές: Καλύτερη εικόνα στην Πάρνηθα αλλ...

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» καθώς γνωρίζουν πως οποιαδήποτε ισχυρή ριπή ανέμου, μπορεί να «ξαναγεννήσει» τον πύρινο εφιάλτη

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στα πύρινα μέτωπα που τις τελευταίες ημέρες έχουν κάψει τεράστιες εκτάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Ωστόσο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» καθώς γνωρίζουν πως οποιαδήποτε ισχυρή ριπή ανέμου, μπορεί να «ξαναγεννήσει» τον πύρινο εφιάλτη.

Η φωτιά στην Πάρνηθα παρουσιάζει πολύ βελτιωμένη εικόνα, όπως τονίζουν οι Αρχές, όμως οι Πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μεγάλη μάχη ώστε να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζεται για τυχόν αναζωπυρώσεις νοτιοδυτικά της Πάρνηθας, στο ρέμα της Γιαννούλας και στο Φρούριο της Φυλής. Πρέπει όμως να τονιστεί πως και το βράδυ της Τετάρτης η εικόνα έμοιαζε πολύ βελτιωμένη, όμως γύρω στις 4:00 τα ξημερώματα η κατάσταση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να ζητηθεί από κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σε Έβρο και Ροδόπη, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις στη Δαδιά, στην Αισύνη και στο Σουφλί αντιμετωπίζονται ακόμη και αργά το βράδυ, αν και τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει να επιχειρούν από τη στιγμή που «χάθηκε» το τελευταίο φως της μέρας.

Στη Βοιωτία υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην Υλίκη, στην περιοχή της Ζάλτσας, αλλά και στο Στείρι στο Δίστομο Βοιωτίας και στο Κυριάκι, αλλά καθώς οι άνεμοι έχουν σε μεγάλο βαθμό κοπάσει, η εικόνα είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με λίγες ώρες νωρίτερα.

Έβρος: Η χειρότερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 20 χρόνων – Στάχτη πάνω από 720.000 στρέμματα
Σε 720.000 υπολογίζει τα καμένα στρέμματα στον Έβρο το meteo.gr, το οποίο χαρακτηρίζει τη φωτιά, ως τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 20 χρόνων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το meteo αναφέρει πως «νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύουν τη δασική πυρκαγιά στον Έβρο ως την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 720.000 στρέμματα».

«Υιοθετώντας τον ορισμό μιας μέγα-πυρκαγιάς ως μιας πυρκαγιάς που ξεπερνά σε έκταση τα 100.000 στρέμματα, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) παρουσιάζει στο χάρτη της Εικόνας 1 τις μέγα-πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα από το 2002 έως και το 2023. Πρόκειται για συνολικά 16 μέγα-πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαψαν περισσότερα από 4.200.000 στρέμματα, ουσιαστικά από το 2007 και έπειτα. Μεταξύ αυτών, η δασική πυρκαγιά στον Έβρο αναγνωρίζεται πλέον ως η μεγαλύτερη σε έκταση μέγα-πυρκαγιά των τελευταίων 21 ετών στην Ελλάδα».

Βοιωτία: Βελτιωμένη η κατάσταση αλλά παραμένει μεγάλη η ανησυχία για τον Ελικώνα
Δύο πύρινα μέτωπα τα οποία βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, εξακολουθούν να καίνε την Βοιωτία απειλώντας το δάσος του Ελικώνα. Το δεύτερο πολύ επικίνδυνο μέτωπο της πυρκαγιάς ξέσπασε γύρω στις 14:00 και μέσα σε ελάχιστα λεπτά, διέσχισε με μεγάλη ένταση σημαντική απόσταση, καίγοντας δασική έκταση με αποτέλεσμα να φτάσει κοντά στον Κορινθιακό κόλπο.

Όπως μετέδωσε το OPEN  μέχρι και αργά το απόγευμα της Πέμπτης το μέτωπο δεν είχε σβήσει όμως είχε κάψει τεράστια έκταση πρασίνου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, το μέτωπο έχει σχετικά περιοριστεί έπειτα από μία τιτάνια μάχη τεσσάρων και πλέον ωρών. Την πυρκαγιά περιόρισαν αποκλειστικά επίγεια μέσα καθώς τα εναέρια δεν μπορούσαν να συμβάλλουν εξαιτίας του πυκνού καπνού.

Καλύτερη εικόνα και στο άλλο μέτωπο τη φωτιάς
Λίγο βορειότερα, στο άλλο μέτωπο της φωτιάς που καίει ανάμεσα στο Στείρι και στο Κυριάκι, η κατάσταση είναι πολύ βελτιωμένη συγκριτικά με τις προηγούμενες ώρες καθώς οι άνεμοι σε μεγάλο βαθμό έχουν έχουν κοπάσει.

Ωστόσο, ψηλά στον Ελικώνα το μέτωπο δεν έχει σβήσει και απειλεί να περάσει στην πίσω πλευρά, δηλαδή στο πυκνό Ελατόδασος. Αν η φωτιά φτάσει εκεί τότε το έργο των Πυροσβεστών θα γίνει ακόμα δυσκολότερο και εκφράζονται φόβοι μήπως περάσει προς τον Παρνασσό. Σε αυτό το μέτωπο της φωτιάς επιχείρησαν εναέρια μέσα μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας.

Πυροσβεστική: 104 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια - 69 νέες δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες
Συνολικά 69 νέες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 104 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο». Ειδικότερα σύμφωνα με την Πυροσβεστική:

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής και στο Ρέμα της Γιαννούλας.
Στον Έβρο και στη Ροδόπη, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί.
Στη Βοιωτία, οι αναζωπυρώσεις είναι εντονότερες στην περιοχή Βάγια της Υλίκης, ανατολικότερα της περιοχής Ζάλτσα, καθώς και στις περιοχές Στείρι και Κυριάκι.
Σε όλες τις πυρκαγιές επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στο σύνδεσμο: https://bit.ly/3PjHTFn

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ανά την Επικράτεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, η πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμοδίων Αρχών.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις