Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πριγκόζιν: Γιατί δεν έχουν πειστεί όλοι ότι σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα

Πριγκόζιν: Γιατί δεν έχουν πειστεί όλοι ...

Όλο και πληθαίνουν οι θεωρίες ότι ο ιδρυτής της Wagner δεν είναι στην πραγματικότητα νεκρός

Η είδηση του θανάτου του Γεβγκένι Πριγκόζιν σε αεροπορικό δυστύχημα την Τετάρτη έγινε πρώτο θέμα παγκοσμίως και μονοπώλησε το ενδιαφέρον στα social media, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ιδρυτής της μισθοφορικής ομάδας Wagner δεν είναι στην πραγματικότητα νεκρός.

Το 2019, ο Πριγκόζιν αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκε μετά από συντριβή αεροσκάφους An-72 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η πρεσβεία ανέφερε ότι δύο Ρώσοι επέβαιναν στο αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε επίσης μέλη του προεδρικού επιτελείου της ΛΔΚ. Ο αρχηγός της Wagner εμφανίστηκε τρεις μέρες αργότερα, ωστόσο, οι αναφορές για τον θάνατό του είχαν διαδοθεί ευρέως.

Όταν το τζετ του Πριγκόζιν συνετρίβη την Τετάρτη σε μια πιθανή πολιτική δολοφονία, υπήρχε και πάλι ένας αέρας αμφιβολίας ή δισταγμού.

«Υπήρχε μια τεράστια διστακτικότητα στα πρώτα δημοσιεύματα», έγραψε ο Keir Giles, ανώτερος σύμβουλος στο πρόγραμμα Ρωσίας και Ευρασίας στο Chatham House. «Ανακοινώθηκε ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ένας επιβάτης με το όνομα Γεβγκένι Πριγκόζιν. Αλλά είναι επίσης γνωστό ότι πολλά άτομα έχουν αλλάξει το όνομά τους σε Γεβγκένι Πριγκόζιν, ως μέρος των προσπαθειών του να κρατήσει κρυφά τα ταξίδια του. Έτσι, μέχρι να μάθουμε με βεβαιότητα ότι είναι ο σωστός Πριγκόζιν, ας μην εκπλαγούμε αν εμφανιστεί σύντομα σε ένα νέο βίντεο από την Αφρική".

Αφότου ο Πριγκόζιν ξεκίνησε την αποτυχημένη στρατιωτική του εξέγερση εναντίον του Κρεμλίνου τον Ιούνιο, Ρώσοι ερευνητές διέρρευσαν έγγραφα από το σπίτι του που έδειχναν ότι είχε επιπλέον διαβατήρια για πιθανούς σωσίες που ταξίδευαν με το όνομά του. Υπήρχαν επίσης φωτογραφίες του με διάφορες μεταμφιέσεις, όπως μακριά γένια, γυαλιά ηλίου και ξένες στρατιωτικές στολές.

Να σημειωθεί ότι ο Πριγκόζιν έχει διατελέσει πράκτορας του χάους και troll των ΜΜΕ, ενθαρρύνοντας τις θεωρίες συνωμοσίας. Τα μέσα ενημέρωσης της Fontanka ανέφεραν την Πέμπτη ότι το σώμα του Πριγκόζιν  μπορεί να είχε παραμορφωθεί πολύ από τη συντριβή και την φωτιά που ακολούθησε, για να αναγνωριστεί με κανονικές μεθόδους.

«Και για να εξαφανιστεί για πάντα, έχοντας πάρει ένα από τα πολλά εφεδρικά του διαβατήρια, ένα καμένο αεροπλάνο είναι ένας καλός τρόπος για να το κάνει», έγραψε ένας εξέχων Ρώσος πολιτικός επιστήμονας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κανάλια στο Telegram κοντά στην Wagner δήλωσαν γρήγορα ότι το αεροπλάνο είχε καταρριφθεί από πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε από τον ρωσικό στρατό. Να σημειωθεί ότι το σενάριο αυτό θεωρεί ως πιο πιθανό και η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Reuters.

Το Tsargrad, ένα σκληροπυρηνικό συντηρητικό πρακτορείο ειδήσεων, είπε ότι το αεροσκάφος του Πριγκόζιν μπορεί να ανατινάχθηκε από μια συσκευή που βρισκόταν στο αεροσκάφος, κάτι που θα διεύρυνε τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από τη συντριβή.

Ο Alexey Venediktov, πρώην επικεφαλής του ραδιοφωνικού σταθμού Echo of Moscow, έγραψε ότι ενώ ο Πριγκόζιν θα ήταν εύκολο να εντοπιστεί να μπαίνει στο αεροδρόμιο Vnukovo-3 και να πηγαίνει στον διάδρομο, ήταν πιθανό να είχε μπει σε ένα δεύτερο αεροπλάνο που απογειώθηκε την ίδια μέρα.

Δημοσίευσε επίσης μια δημοσκόπηση που έδειξε ότι σχεδόν το 60% των αναγνωστών πίστευε ότι το αεροπλάνο του Πριγκόζιν είτε καταρρίφθηκε είτε ανατινάχθηκε από συσκευή που βρισκόταν στο αεροσκάφος και το 17% πίστευε ότι είχε σκηνοθετήσει τον θάνατό του. Μόνο το 1% πίστευε ότι το αεροπορικό δυστύχημα έτυχε.

Αυτοί που φαίνονται πιο πεπεισμένοι για τον θάνατο του Πριγκόζιν είναι οι δικοί του σύμμαχοι και μερικά από τα σχετικά κανάλια μέσων ενημέρωσης του.

«Ο Πριγκόζιν πέθανε ως αποτέλεσμα των ενεργειών των προδοτών της Ρωσίας», έγραψε το Grey Zone, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης κοντά στην Wagner. «Αλλά ακόμα και στην κόλαση, θα είναι ο καλύτερος! Δόξα στη Ρωσία!».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις