Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πολωνία: Μέλη της Wagner αναπτύσσονται κοντά στα σύνορά μας - Τι φοβάται η Βαρσοβία

Πολωνία: Μέλη της Wagner αναπτύσσονται κ...

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής είναι η Πολωνία λόγω της παρουσίας της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner στα σύνορά της.  

 Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNNi επικαλούμενο τον Πολωνό πρωθυπουργό περισσότεροι από 100 μέλη της Wagner κατευθύνονται σην λεπτή συνοριακή γραμμή ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι θα μπορούν να προσπαθήσουν να τα περάσουν προσποιούμενοι τους μετανάστες.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε το Σάββατο (19/7) ότι η κυβέρνησή του έλαβε πληροφόρηση ότι ήταν σε κοντινή απόσταση από την πόλη Γκροντνό μία πόλη στη Λευκοφωσία και τον διάδρομος Σουβάλκι.

 Χιλιάδες μέλη της Wagner φέρονται να έχουν καταφύγει τη Λευκορωσία μετά την αποτυχημένη ανταρσία Πριγκόζιν.

 Ο Πολωνός πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία για να κατηγορήσει τη Λευκορωσία, σημαντικό σύμμαχο της Ρωσίας ότι στέλνει μετανάστες προς τα δυτικά σε μία προσπάθεια να κατακλύσει τα σύνορα και τις δυνάμεις που υπάρχουν εκεί με σκοπό την αποσταθεροποίηση.

«Πιθανότατα θα είναι μεταμφιεσμένοι ως Λευκορώσοι διασυνοριακοί φύλακες και θα βοηθήσουν μετανάστες να μπουν στην Πολωνία, να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, ενώ πιθανότατα θα προσπαθήσουν να παρουσιαστούν ως μετανάστες».

Μέχρι τώρα, υποστηρίζει, έχουν γίνει 16.000 προσπάθειες από μετανάστες να περάσουν παράνομα τα σύνορα προερχόμενοι από τη Λευκορωσία.

Ο λόγος της παρουσίας της Wagner στο Γκροντνό δεν είναι γνωστός, ωστόσο η ανάπτυξη φιλικών προς τη Ρωσία δυνάμεων στο διάδρομο Σουβάλκι μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ.

 Αναλυτές φοβούνταν στις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία ότι το Κρεμλίνο θα έβαζε στο στόχαστρο τον διάδρομο Σουβάλκι σε μία προσπάθεια να προστατέψει το Καλίνινγκραντ, τη μοναδική ρωσική περιοχή που περιβάλλεται από ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Λουκασένκο φέρεται να έχει ζητήσει από τη Wagner να βοηθήσει την εκπαίδευση του στρατού του.

 Σε πρόσφατη σύνοδο ο Λουκασένκο φέρεται να αστειεύτηκε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι οι μαχητές της Wagner έχουν αρχίσει να τον στρεσάρουν επειδή θέλουν να πάνε δυστικά «σε εκδρομή».

Η Πολωνία υποστηρίζει ότι τα σύνορά της είναι ασφαλή προχωρώντας την ενίσχυση των δυνάμεών της.

Αν και μόλις με 100 χιλιόμετρα μήκος ο διάδρομος Σουβάλκι είναι στατηγικά σημαντικά για το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία καθώς συνδέει την τελευταία και κατ’ επέκταση τη Ρωσία με το Καλίνινγκραντ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις