Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αλήθεια ή μύθος το «μην κολυμπάς "φαγωμένος", περίμενε δυο ώρες»;

Αλήθεια ή μύθος το «μην κολυμπάς "φ...

Τι λέει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής και ο Ερυθρός Σταυρός

«Μην πέφτεις στη θάλασσα “φαγωμένος”», «κολύμπι τρεις ώρες μετά το φαγητό». Πρόκειται για κάποιες βαθιά «χαραγμένες» οδηγίες της μέσης ελληνικής οικογένειας. Είναι όμως αστικοί μύθοι ή αλήθεια;

Οι πνιγμοί στις θάλασσες -αλλά και στις πισίνες- αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, μια χώρα με σχεδόν 14.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον φετινό Ιούλιο καταγράφηκαν 69 θάνατοι από πνιγμούς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο χάνουν τις ζωές τους από πνιγμό 236.000 άνθρωποι. Εξ αυτών, οι 350 πνιγμοί καταγράφονται στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα γίνονται χιλιάδες διασώσεις λουόμενων.

Είναι επικίνδυνη η κολύμβηση μετά το φαγητό;
Οι θάνατοι από πνιγμό, ωστόσο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής (ILSF), μέχρι σήμερα δεν έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση φαγητού.

«Υπάρχει μια πάγια οδηγία ότι θα πρέπει να περιμένουμε μετά το φαγητό προτού κολυμπήσουμε. Συνήθως συστήνεται μια ώρα αναμονής. […] Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι άνθρωποι που τρώνε προτού κολυμπήσουν έχουν αυξημένο κίνδυνο για πνιγμό» έγραφε η ILSF στη σχετική της έκθεση του 2014.

Απαντώντας στο ερώτημα, η ILSF επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η λήψη τροφής πριν την κολύμβηση αυξάνει τον κίνδυνο για πνιγμό. Ενώ η κατανάλωση τροφής έχει συνδεθεί με ναυτία, εμετό, κοιλιακό πόνο, δεν έχει καταγραφεί η σύνδεση αυτών των συμπτωμάτων και του κινδύνου πνιγμού ούτε έχει μελετηθεί επαρκώς. Γι’ αυτόν τον λόγο, οδηγίες για ποσότητες, χρόνους και τύπους φαγητών για τη λήψη τροφής πριν από την κολύμβηση ή δραστηριότητες στο νερό δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα».

 

Στην ίδια έκθεση, όμως, τονίζει εκ νέου ότι «υπάρχει πολύ μικρή επιστημονική βιβλιογραφία ή και γενικές πληροφορίες για τις επιπτώσεις της λήψης τροφής προ της κολύμβησης. Οι δυο σχετικές έρευνες έγιναν τη δεκαετία του 1960 και έδειξαν ότι δεν υπήρχε επίδραση στην κολυμβητική απόδοση και ελάχιστες παρενέργειες σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μετά το γεύμα».

Γιατί οι ναυαγοσώστες επιμένουν στο «όχι κολύμβηση με γεμάτο στομάχι»
«Οι έρευνες που έχουν γίνει δυστυχώς είναι λίγες και δεν εστιάζουν στον γενικό πληθυσμό, αλλά σε αθλητές. Η ILSF, της οποίας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι πλήρες μέλος και ενστερνίζεται τις αποφάσεις της, λέει ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ερευνητικά η σύνδεση της θνησιμότητας με την κατανάλωση φαγητού.Εξακολουθεί να ισχύει σα σύσταση το να μην έχουμε γεμάτο -ή πλήρως άδειο, αλλά αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία- το στομάχι μας όταν κολυμπάμε ή κάνουμε οποιαδήποτε άσκηση. Αυτό που είναι πραγματικότητα είναι οι έρευνες που έχουν δείξει τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν έχουμε κάνει υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Ξέρουμε ότι ένας άνθρωπος που έχει κάνει μεγάλη κατανάλωση φαγητού πιθανώς να εμφανίσει τα συμπτώματα ζαλάδας, καούρες, αίσθημα κόπωσης και άλλα παράπλευρα συμπτώματα, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του» λέει ο Δημήτρης Χαλιώτης, εθελοντής ναυαγοσώστης – εκπαιδευτής, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Σχολής Ναυαγοσωστικής του Ερυθρού Σταυρού.

Κατά τον ίδιο «πρέπει, ωστόσο, να λάβουμε υπόψιν ότι οι πνιγμοί υποκαταγράφονται. Εκτιμάται ότι για κάθε έναν θάνατο από πνιγμό που δηλώνεται υπάρχουν ακόμη τρεις που δεν καταγράφονται. Αυτοί οι πνιγμοί, επομένως, διαφεύγουν της στατιστικής και ερευνητικής διαδικασίας. Άρα μιλάμε για φτωχά στοιχεία, φτωχό υλικό για να γίνει σοβαρή μελέτη πάνω στο θέμα».

ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις