Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τιμάται το σαββατοκύριακο 15 και 16/7 στα Καλάβρυτα η μνήμη του δημοσιογράφου Ηρακλή Πετιμεζά

Τιμάται το σαββατοκύριακο 15 και 16/7 στ...

Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια απ’ το θάνατο του - Τις εκδηλώσεις πραγματοποιούν ο Δήμος Καλαβρύτων και η ΕΣΗΕΑ

Τη μνήμη μιας εμβληματικής και διακεκριμένης προσωπικότητας της ελληνικής δημοσιογραφίας τιμούν αυτό το σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου 2023 ο Δήμος Καλαβρύτων και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Όπως κάθε χρόνο οι δυο φορείς, μαζί με το Μορφωτικό ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης για τον Ηρακλή Ν. Πετιμεζά. Φέτος δε συμπληρώνονται 25 χρόνια απ’ το θάνατο του. 

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, με προβολή βίντεο για τον Ηρακλή Πετιμεζά και χαιρετισμούς απ’ τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και τον Αντώνη Πετμεζά, ανιψιό του Ηρακλή Πετιμεζά.

Στη συνέχεια θ’ ακολουθήσει η απονομή βραβείων σε αριστούχους απόφοιτους μαθητές του Γενικού και Τεχνικού -Επαγγελματικού Λυκείου Καλαβρύτων απ’ την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Γιώργο Γαβαλά.

Θ’ ακολουθήσει Μουσική Βραδιά με έντεχνη και παραδοσιακή μουσική. Συμμετέχουν οι Αναστασία και η Ηλιάνα Φεργαδιώτη, ο Αναστάσης Παπασταθόπουλος, ο Χάρης Καψοκέφαλος, ο Αντώνης Γκινοσάτης, ο Νίκος Γεωργακόπουλος και ο Δημήτρης Ζήσιμος.

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ

Την επόμενη μέρα, την Κυριακή 16 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων, στις 9.30 π.μ., θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο μνήμα του Ηρακλή Πετιμεζά.

Ο Ηρακλής Πετιμεζάς έφυγε απ’ τη ζωή στις 15 Ιουλίου 1998, σε ηλικία 95 ετών. Κι όπως έχει πει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος «ήταν ο δημοσιογράφος, ο συγγραφέας, ο πολιτικός και μαζί ο ευεργέτης του τόπου του που άφησε πίσω του μια βαριά κληρονομιά και παρακαταθήκη. Και ένα παράδειγμα ζωής που χαρακτηρίστηκε από λεβεντιά, περηφάνια, γενναιότητα, γενναιοψυχία, συνέπεια και πίστη στο καθήκον».

Ο Ηρακλής Πετιμεζάς ήταν γόνος της μεγάλης οικογένειας των Αγωνιστών του 1821. Γεννήθηκε το 1903. Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΕΔΕΣ. Το 1942 συγκρότησε την ομάδα «Νικήτας». Τον Μάρτιο του 1944 συνελήφθη και βασανίστηκε απ’ τις δυνάμεις Κατοχής.

Μετά την απελευθέρωση τοποθετήθηκε πρώτος Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, ενώ από τις 22 Νοεμβρίου 1945 έως τις 7 Μαρτίου 1946 διετέλεσε Υπουργός Τύπου και Πληροφοριών στην κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες. Σπουδαίο υπήρξε και το συγγραφικό του έργο, με δημοσιεύσεις πολιτικών και κοινωνικών μελετών. Έγινε μέλος της ΕΣΗΕΑ με την πτώση της Χούντας και είχε τιμηθεί με το βρετανικό μετάλλιο ανδρείας και άλλες διακρίσεις.

Μετά τον θάνατό του στις 15 Ιουλίου 1998, η κινητή και ακίνητη περιουσία του περιήλθε στην ΕΣΗΕΑ και στον Δήμο Καλαβρύτων. Επιπλέον, το πλούσιο προσωπικό και οικογενειακό του αρχείο παραχωρήθηκε στην ΕΣΗΕΑ, στο Μουσείο Μπενάκη και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις