Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ: Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ξεκαθαρίζει το τοπίο

ΣΥΡΙΖΑ: Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμμ...

Το επόμενο βήμα

Υπό άλλες συνθήκες μία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αποτελούσε ένα τυπικό κομματικό γεγονός.

Με δεδομένη την αιφνιδιαστική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία λίγες ημέρες πριν, η αυριανή μεσημεριανή σύγκλιση του οργάνου προσλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικό και ίσως και κρίσιμο χαρακτήρα. Όχι μόνο γιατί θα καθορίσει τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν αλλά επί της ουσίας θα καταλήξει  και στον χρόνο εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι βέβαιο ότι η συνεδρίαση της πολυμελούς Πολιτικής Γραμματείας θα καταλήξει σε συμφωνίες. Κάθε πλευρά εξετάζει τα δεδομένα, επιζητεί χρόνο για να ξεδιπλώσει τους σχεδιασμούς τους αλλά και να καταλήξει στο πρόσωπο που θα στηρίξει στη μάχη της διαδοχής. Κανένα κεντρικό στέλεχος της Κουμουνδούρου από εκείνα που θεωρούνται ως πιθανά να διεκδικήσουν την ηγεσία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Με εξαίρεση ένα πρόσωπο εκτός ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που εμφανιζόταν ως επίδοξος διεκδικητής της αρχηγίας και δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται. 

Το αμέσως επόμενο βήμα αφορά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Τρίτη -έμεινε τελικώς με 47 βουλευτές έπειτα από καραμπόλες εδρών ανά την Επικράτεια- η οποία αναμένεται να  αναδείξει και τον ή την πρόεδρο της. Οι πληροφορίες εμφανίζουν ως επικρατέστερη για τη συγκεκριμένη θέση την κ. Όλγα Γεροβασίλη και απομένει να φανεί εάν και η ίδια επιθυμεί να διεκδικήσει τον συγκεκριμένο ρόλο και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Πέρα από  την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έχει προκαθοριστεί και σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθώς είναι το αρμόδιο όργανο για να επικυρώσει τις αποφάσεις. Υπάρχουν σκέψεις για συνεδρίαση ακόμη και στα μέσα της εβδομάδας καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι μάλλον απαγορευτικό δεδομένου ότι έως το Σάββατο θα διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Εάν έως τότε  δεν έχει συνεδριάσει το όργανο ενδέχεται  η Κεντρική Επιτροπή να μεταφερθεί για το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουλίου.

Πάντως, το μεγαλύτερο «αγκάθι» φαίνεται πως είναι το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές για την εκλογή νέου Προέδρου. Οι επιμέρους τάσεις έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και ζητούν πίστωση  προκειμένου να «ωριμάσουν» οι όποιες υποψηφιότητες. Αναπτύσσεται επίσης ένας έντονος προβληματισμός για την πιθανότητα οι διαδικασίες να έχουν μικρή συμμετοχή των μελών και λόγω απογοήτευσης και λόγω θέρους, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τη συνολική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που βρίσκεται σε σημείο καμπής. Το Μάιο του 2022 είχαν προσέλθει στις εσωκομματικές κάλπες περί τα 170.000 μέλη επομένως αναπόφευκτα θα γίνουν συγκλίσεις. Από την άλλη βεβαίως θα πρέπει σε άμεσο χρόνο να έχει επιλεγεί το πρόσωπο  που θα κάνει εισηγήσεις αναφορικά με τις επιλογές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο πρόεδρος που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ. Τίποτα δεν έχει κριθεί καθώς κάποια στελέχη που εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική λύση έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή καθήκοντα προέδρου να ασκεί ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και αμέσως μετά να γίνει και έκτακτο συνέδριο και εκλογή της νέας ηγεσίας.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις