Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ένα διαφορετικό μάθημα ιστορίας στο 9ο γυμνάσιο- ΦΩΤΟ

Πάτρα: Ένα διαφορετικό μάθημα ιστορίας σ...

Εμφύλιο Διχασμό του 1915

Ένα διαφορετικό μάθημα ιστορίας πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του 9ου Γυμνασίου της Πάτρας.

Όσοι παρέστησαν στην εκδήλωση διδάχθηκαν την ενότητα που αφορά τον Εμφύλιο Διχασμό του 1915 με βιωματικό τρόπο.

Δραματοποιήθηκαν με τρεις σκηνές τα γεγονότα εκείνα που συγκλόνισαν τότε την χώρα μας. Ο κόσμος στην Αθήνα χωρισμένος σε Βενιζελικούς και Βασιλικούς, η Πηνελόπη Δέλτα και  ο Ίων Δραγούμης συναντιούνται τυχαία και κρίνουν ο καθένας από την πλευρά του τις εξελίξεις, στρατιωτικοί που μένουν πιστοί στο Στέμμα και άλλοι που φεύγουν για την Θεσσαλονίκη για να προσχωρήσουν στην Άμυνα.

Στη συνέχεια ακολούθησε Ιστορική Αντιλογία που σαν σύγχρονος δημοσιογράφος συντόνισε η Ιστορία. Τον Λόγο εκπροσώπησαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, Ο Παύλος Κουντουριώτης και ο Εμμανουήλ Μπενάκης. Τον Αντίλογο εκπροσώπησαν ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, ο Δημήτριος Γούναρης και ο Ιωάννης Μεταξάς.

Η παράσταση αυτή αφορούσε εναλλακτικό μαθητοκεντρικό τρόπο διδασκαλίας της 32ης Ενότητας «Η Ελλάδα στον Α Παγκόσμιο πόλεμο – Ο Εθνικός Διχασμός» της Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου.

Βασικός σκοπός είναι:

Να γνωρίσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, αλλά και

ü  Να καλλιεργήσουν την ιστορική τους συνείδηση, αντιλαμβανόμενοι  τις συμπεριφορές και τα κίνητρα των ανθρώπων που σχετίστηκαν με αυτό.

ü  Να κατανοήσουν βαθύτερα τις θέσεις του Βενιζέλου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α, έτσι ώστε η συμμετοχή στο μάθημα να μην περιορίζεται στην στείρα αποστήθιση ιστορικών γνώσεων.

ü  Να μαθαίνουν την ιστορία «συμμετέχοντας» οι ίδιοι στα γεγονότα.

ü  Να μπαίνουν στη θέση του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Βασιλιά Κωνσταντίνου, του Παύλου Κουντουριώτη, του Εμμανουήλ Μπενάκη, του Δημητρίου Γούναρη, του Ιωάννη Μεταξά, στη θέση της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη, αλλά και στη θέση στρατιωτών και ανθρώπων του λαού, δραματοποιώντας ένα γεγονός  το οποίο σημάδεψε την πορεία της χώρας μας μέχρι σήμερα.

Τα κείμενα του Λόγου Αντίλογου τα έγραψα προσπαθώντας να φανταστώ τι σκέφτονταν οι άνθρωποι  αυτοί των οποίων οι αποφάσεις οδήγησαν τη χώρα μας στον Εθνικό Διχασμό.

Ελένη Γ. Καδά

                        

  Μουσική επιμέλεια: Ελπίδα Νούσα

 Συμμετείχαν οι μαθητές: Ανδριάνα Παπαρρηγοπούλου, Ιωάννα Ξούλου, Ιωάννα Προσαλέντη, Άννα Τζαβάρα, Χρύσα Τζόλα, Νίκος Δημητρόπουλος, Κωνσταντίνος Αντύπας, Βασιλική Φωτοπούλου, Μιχαήλ Ξενούλης, Χαράλαμπος Κωνσταντόπουλος, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Νικολία Αδαμοπούλου, Ορέστης Κορτότσι, Δανιήλ Διονυσόπουλος, Γιάννης Γεωργακόπουλος, Κωνσταντίνος Γκοτζής, Βασιλική Σπηλιωτοπούλου, Μαρία Παναγοπούλου, Αναστασία Πεσματζόγλου, Σάρα Τσιούνι, Αλέξης Χατζήπαπας, Άγγελος Ρουγκάλας, Χρυσούλα Χρηστίδη,  Ευγενία Παναγιωταροπούλου, Βασιλική Μπαϋλού.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις