Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάνος Δημάκης: Το «Γεράκι» έρχεται αύριο στην Πάτρα με το νέο του βιβλίο και μιλάει στο thebest

Πάνος Δημάκης: Το «Γεράκι» έρχεται αύριο...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι κρύβεται πίσω από τον «φωτεινό παντογνώστη» του Chase; Η αγάπη για τη γλώσσα και τις γνώσεις που του έχουν αποφέρει πολλές χιλιάδες ευρώ μέσα από τηλεπαιχνίδια στα οποία πήρε μέρος ως παίκτης!

Οι περισσότεροι τον έχουμε γνωρίσει ως «Γεράκι» μέσα από το τηλεπαιχνίδι «The Chase». Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι ο πολυπράγμων Πάνος Δημάκης έχει μία αξιοθαύμαστη διαδρομή, γεμάτη διάβασμα, γλώσσες και γνώσεις.  

Ο Πάνος Δημάκης μεγάλωσε στο Άστρος Αρκαδίας και από το 1995 ζει στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δούλεψε για 18 μήνες ως μεταφραστής στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Έχει μεταφράσει για τις Εκδόσεις Καζαντζάκη τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη («Ο καπετάν Μιχάλης» και «Ο Ανήφορος»), το δεύτερο μάλιστα σε πρώτη παγκόσμια μετάφραση, καθώς και αφηγήματα από τα αγγλικά και τα ιταλικά. Διατηρεί μεταφραστικό γραφείο, όπου ασχολείται κυρίως με οικονομικά και νομικά κείμενα ενώ διδάσκει εδώ και χρόνια επαγγελματικά αγγλικά και ισπανικά σε στελέχη πολυεθνικών εταιρειών. Εμφανίζεται στην επιτυχημένη εκπομπή του Mega “The Chase” ως το Γεράκι. Επίσης, είναι δημιουργός του podcast «Χίλιες και μια λέξεις» για την ελληνική γλώσσα. Εκτός από το «Ποτάμι των χιλίων τυφλών», έχει γράψει το λεξικό «Βερβενιώτικο ιδίωμα», το αγγλικό ετυμολογικό λεξικό «Etymoléxicon» και το μυθιστόρημα «Δεκαεπτά κλωστές».

Oι «Δεκαεπτά κλωστές», σε σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, θα μεταφερθούν στη μικρή οθόνη από την Cosmote TV, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια. Την παραγωγή έχει αναλάβει η Tanweer Productions και το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιείται στα Κύθηρα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023.

Το Σάββατο 10 Ιουνίου θα βρεθεί στην Πάτρα προκειμένου να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το Ποτάμι των χιλίων τυφλών» και αναμένεται κοσμοσυρροή μιας και το «Γεράκι» είναι ιδιαίτερα αγαπητό και στην Πάτρα.

Πάμε να γνωρίσουμε λοιπόν τον Πάνο Δημάκη  μέσα από την κλασική μέθοδο των ερωταπαντήσεων στην οποία ο ίδιος άλλωστε έχει επιδείξει θαυμαστές ικανότητες.

Άρχισα να την εξερευνώ σε μεγαλύτερη ηλικία και μου αρέσει πολύ. Μου άρεσε πολύ το Κάστρο, το Αρχαίο Ωδείο ενώ εξεπλάγην με την Μητρόπολη

Ποια είναι η σχέση σας με την Πάτρα;

Δεν έχω κάποιους δεσμούς με την Πάτρα όμως άρχισα να την εξερευνώ σε μεγαλύτερη ηλικία  και μου αρέσει πολύ. Μου άρεσε πολύ το Κάστρο, το Αρχαίο Ωδείο ενώ εξεπλάγην με την Μητρόπολη. Επειδή μου αρέσουν οι παλιότερες εκκλησίες πίστευα ότι δε θα με εντυπωσίαζε, όμως συνέβη το αντίθετο. Το αρχαιολογικό μουσείο επίσης μου άρεσε, μοντέρνο και τεραστίων διαστάσεων, βρήκα ότι είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το βιβλίο σας με μεταφέρει στην Αρκαδία που είναι και ο τόπος καταγωγής σας…

Ναι, η επιλογή δεν ήταν καθόλου τυχαία. Στο δεύτερο βιβλίο μου επέλεξα να γράψω αποκλειστικά μία μυθοπλασία και ήθελα να μιλήσω για τον τόπο μου ως σκηνικό και όχι ως το μοναδικό χώρο που θα μπορούσε να εκτυλιχθεί η συγκεκριμένη ιστορία. Το βιβλίο θίγει πράγματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο εδώ και χιλιετίες, εμφύλιες διαμάχες κ.λπ. Η Αρκαδία επιλέχθηκε επειδή ήθελα να καταδείξω τη τεράστια διαφορά που υπάρχει στη φύση σε αντίθεση με την οργανωμένη κοινωνία.

Γράφω σαν να υπάρχει μία κάμερα που κατεβαίνει από τα βουνά παρουσιάζοντας τη φύση και σιγά σιγά φτάνουμε στην οργανωμένη κοινωνία όπου πολλές φορές υπάρχουν μίση, ζήλιες, αντιπάθειες. Η Αρκαδία λοιπόν είναι περισσότερο ο καμβάς ως φύση και όχι ως κοινωνικό φαινόμενο.

Πώς εμπνευστήκατε την ηρωίδα του βιβλίου σας;

Δεν επέλεξα ως κεντρικό ήρωα μία γυναίκα επειδή θεωρώ ότι οι γυναίκες είναι φτιαγμένες γι΄ αυτά που κάνει ο κεντρικός ήρωας.

Η «Μάγδα» αντιπροσωπεύει πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ιστορίας που θεωρούν ότι η εξουσία τους ανήκει, ότι είναι κληρονομικό δικαίωμα ή ακόμα και θεϊκό. Θεωρούν ότι όλα τους αξίζουν, ότι μπορούν να έχουν τα πάντα. Κάπως έτσι εμπνεύστηκα τη «Μάγδα», από διάφορες προσωπικότητες της ιστορίας οι οποίες έχασαν τον έλεγχο, το όριο.

Με έναν τρόπο είναι πάντα επίκαιρη η ιστορία σας…

Θεωρώ πως ναι… Παρόλο που αναφέρεται στο παρελθόν, όποιος διαβάσει το βιβλίο καταλαβαίνει ότι τα προβλήματα δεν έχουν αλλάξει. Είτε έχω μία αληθινή ιστορία είτε μία μυθοπλασία θέλω να αναδεικνύω φαινόμενα που είναι πάντα επίκαιρα, δεν αλλάζουν και τα αναγνωρίζει και ο αναγνώστης.

Στο βιβλίο βλέπουμε να γίνεται ένα δημοψήφισμα και μαζί όλες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας κατά τη διάρκεια μία προεκλογικής περιόδου, είτε στο πώς συμπεριφέρονται οι ίδιοι οι πολίτες είτε οι «άρχοντες» και όσοι βρίσκονται γύρω από  αυτούς.

Από παλιά μου άρεσε να μαθαίνω μία γλώσσα όχι «απομνημονευτικά» και χρησιμοθηρικά, αλλά για να μπορώ να μιλήσω. Ήθελα να μπορώ να διαβάσω λογοτεχνία και να συνομιλήσω με τους ανθρώπους

Έχετε ασχοληθεί πάρα πολύ τη Γλώσσα, τι σας κεντρίζει σε αυτή;

Με κεντρίζει η Γλώσσα ως φαινόμενο. Με ενδιαφέρει σε κάθε περίπτωση να μπω στο υπόστρωμα. Από παλιά μου άρεσε να μαθαίνω μία γλώσσα όχι «απομνημονευτικά»  και χρησιμοθηρικά, αλλά για να μπορώ να μιλήσω. Ήθελα να μπορώ να διαβάσω λογοτεχνία και να συνομιλήσω με τους ανθρώπους. Θεωρώ ότι η Γλώσσα είναι το όργανο με το οποίο εκφραζόμαστε, ονειρευόμαστε, κάνουμε σχέδια. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ύπαρξης μας. Όσο μεγαλώνω μου αρέσει να μπαίνω και σε νέες κουλτούρες. Το δεύτερο λεξικό μου είναι ένα ετυμολογικό λεξικό της αγγλικής. Το podcast που κάνω, και πάει καλά,  είναι επίσης σχετικό με την ετυμολογία της ελληνικής γλώσσας. Θέλω να δείξω στους Έλληνες ότι όντως μπορούν να είναι περήφανοι για τη Γλώσσα τους. Πολλές φορές περηφανευόμαστε λίγο «κούφια» χωρίς να ξέρουμε πολλά πράγματα γι΄αυτό. Το podcast στοχεύει σε αυτό και αποκαλύπτεται ένας νέος κόσμος. Πολλές φορές δεν περιμένεις το πώς έχει προκύψει μία λέξη και ποια είναι η ιστορία από πίσω της.

Περιμένατε ότι το podcast θα είχε αυτή την ανταπόκριση;

Δεν το περίμενα με την έννοια ότι υπάρχουν πάρα πολλά podcast, είναι ένα νέο μέσο που έχει γίνει δημοφιλές. Το παρουσιάζω και με χιούμορ και νομίζω ότι βοηθάει αυτό. Η ουσία είναι ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται γιατί καταλαβαίνει ότι όντως υπάρχει μία τεράστια ιστορία πίσω από τη Γλώσσα μας. Καταλαβαίνουν νομίζω οι ακροατές ότι όντως αξίζει να τη μελετάμε. Μπορεί στην πορεία των χρόνων κάποιες λέξεις να χάνονται, όμως όπως συνηθίζω να λέω η Γλώσσα είναι ένα ποτάμι. Συνεχώς εμπλουτίζεται, εξελίσσεται, όμως όσο και να μας στεναχωρεί κάποια πράγματα χάνονται.

Είναι εντυπωσιακή και η ενασχόληση σας με τον Νίκο Καζαντζάκη…

Τον αγαπώ από πολύ μικρή ηλικία. Είμαι τυχερός γιατί δούλεψα στις εκδόσεις «Καζαντζάκη» για πολλά χρόνια και ακόμα συνεργάζομαι. Μεγάλη σύμπτωση ότι το νέο μου βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα» που πλέον εκδίδουν στα ελληνικά του έργο του.

Μίλησε κατευθείαν στη ψυχή μου όπως μίλησε και στις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Κάνει ψυχογραφήματα, έχει συγκλονιστική Γλώσσα, εξυμνεί την ελληνική ιστορία ενώ είναι έντονο και το θρησκευτικό στοιχείο. Το αγαπημένο μου έργο του είναι το «Ο Χριστός ξαναστρώνεται». Με εμπνέει πάντα ο Νίκος Καζαντζάκης.  

 

Δεν με ανάγκασε κανείς, αλλά έχω αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου στο διάβασμα και το να ακούς κάποιον να προσπαθεί με μία ευκολία να το καταρρίψει, σε στενοχωρεί

Καταφέρατε κάτι που πολλοί συγγράφεις περιμένουν για πολλά χρόνια, τη μεταφορά βιβλίου σας στη μικρή οθόνη…

Πρόκειται για μεγάλη τύχη. Με το πρώτο μου βιβλίο ήρθε τηλεοπτική σειρά με εκπληκτικούς ανθρώπους, τη Μιρέλλα Παπαοικονόμου, το Σωτήρη Τσαφούλια, με μία μεγάλη παραγωγή.

Το σκέφτομαι πολλές φορές και δε πιστεύω ότι συμβαίνει. Είναι τρομερό να βλέπω τους χαρακτήρες μου να ζωντανεύουν, να παίρνουν σάρκα και οστά από πολύ αγαπημένους ηθοποιούς.  

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι σας ξέρουν «ως Γεράκι»… πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας μετά το “The Chase”;

Συγγραφέας έγινα πριν πέντε χρόνια, μέχρι τότε έκανα αυτό που κάνω και σήμερα. Δεν έχω σταματήσει να έχω τους μαθητές, απλά είναι λιγότεροι καθώς δεν υπάρχει ο ίδιος χρόνος. Πριν κάποια χρόνια ούτε βιβλία έγραφα ούτε στην τηλεόραση υπήρχα. Η ζωή μου δεν έχει αλλάξει τόσο στην καθημερινότητα όμως είναι μία απίστευτη εμπειρία.

Δε με αναγνωρίζουν εύκολα στο δρόμο, πολλοί λένε ότι δε μοιάζω με αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση καθώς εκεί φοράω κουστούμι. Ακούω συχνά ότι στην τηλεόραση φαίνομαι και μεγαλύτερος σε ηλικία.  Είμαι όμως ένας εξερευνητής που γυρίζει χωριουδάκια, γεφύρια, μοναστήρια, κάστρα. Οι περισσότεροι δεν περιμένουν να με συναντήσουν σε τέτοια μέρη όμως όταν με αναγνωρίσουν η αγάπη του κόσμου είναι απίστευτη. Υπάρχει μία στήριξη που απολαμβάνω, είμαι ευγνώμων γι΄αυτό…

Υπάρχει κόσμος που όταν σας συναντά εκφράζει απορία ή ακόμα και δυσπιστία σχετικά με το παιχνίδι και τις γνώσεις που φαίνεται ότι έχετε;

Συνέχεια. Πριν δύο βδομάδες πήγα σε ένα σχολείο στα Κύθηρα και το πρώτο που ρώτησαν ήταν αυτό, «είναι στημένο;», «σας λένε τις απαντήσεις;». Το ακούω συχνά και με πειράζει γιατί εγώ ξέρω τι έχω κάνει για να έχω αυτές τι γνώσεις, το διάβασμα. Δεν με ανάγκασε κανείς, αλλά έχω αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου στο διάβασμα και το να ακούς κάποιον να προσπαθεί με μία ευκολία να το καταρρίψει, σε στενοχωρεί. Όσο περνάει ο καιρός, το συνηθίζω, το ακούω απλά και δεν προσπαθώ να εξηγήσω πολύ. Όσο το κάνω, αισθάνομαι ότι νομίζουν ότι υπερασπίζομαι ένα ψέμα.

Όμως μας διάλεξαν αφού περάσαμε από πάρα πολλά τεστ. Αν δει κάποιος το ιστορικό μου, θα δει ότι έχω κερδίσει πολλές χιλιάδες ευρώ σε τηλεπαιχνίδια. Έχω πάρει σπίτι από αυτά.

Νομίζω αν μιλήσει κάποιος μαζί μου καταλαβαίνει ότι είμαι κοινωνικός και θεωρώ ότι έχω και χιούμορ. Γρήγορα καταλαβαίνουν ότι δε θα βάλω τεστ γνώσεων, οι άλλοι μου βάζουν

Μέσα σε όλα αυτά, μένει προσωπικός χρόνος;

Αν και δε με πιστεύουν όταν το λέω, έχω ελεύθερο χρόνο. Έχω πολλές δουλειές όμως μπορώ τα ρυθμίζω όλα. Δεν έχω επαγγελματικό άγχος, εγώ το άγχος που έχουν όλοι οι άνθρωποι για τα οικονομικά τους γιατί έχω περάσει αρκετά δύσκολα, όμως δεν έχω ψυχολογικό άγχος. Έχω πάντα μία θετική διάθεση και αισιοδοξία θα βρω χρόνο για χόμπι, για ταξίδια, για τους ανθρώπους μου. Για παράδειγμα με αφορμή την παρουσίαση στην Πάτρα, θα δω και τη Ναύπακτο. ‘Έχω απωθημένο που δεν έχω πάει μέχρι τώρα, θα συνεχίσω προς Γαλαξίδι και θα έχω το laptop να δουλέψω κιόλας στη βεράντα. Πέρα από το παιχνίδι, οι δουλειές μου γίνονται με ένα υπολογιστή. Θεωρώ απαραίτητο για τη ψυχική μου υγεία να βρισκω χρόνο για τον εαυτό μου. Όλοι πρέπει να το κάνουμε ακόμα και όταν εργαζόμαστε σε ένα γραφείο.

Όταν κάνετε πλέον νέες γνωριμίες αισθάνεστε ότι ίσως οι γνώσεις σας δημιουργούν ένα άγχος ή «φόβο» ;

Πρόσφατα μία φίλη μου μού έλεγε ότι ο άντρας της με συμπαθεί πολύ αλλά είναι «μαζεμένος» γιατί φοβάται μήπως εκτεθεί κατά κάποιο τρόπο.

Δεν υπάρχει λόγος, μου αρέσει να μιλάω για οποιοδήποτε θέμα, μέχρι να κάνω και «κουτσομπολιό», να μιλήσω με χαρά για τη μεγαλύτερη χαζομάρα. Έχω μεγαλώσει σε χωριό και λατρεύω τη ζωή στην επαρχία ενώ αγαπώ και η ζωή της μεγάλης πόλης. Μπορώ να μιλήσω για οτιδήποτε. Νομίζω αν μιλήσει κάποιος μαζί μου καταλαβαίνει ότι είμαι κοινωνικός και θεωρώ ότι έχω και χιούμορ. Γρήγορα καταλαβαίνουν ότι δε θα βάλω τεστ γνώσεων, οι άλλοι μου βάζουν.

Ποια είναι η σχέση σας με τα social media;

Ασχολούμαι παραπάνω απ’ όσο θα ήθελα. Βοηθάνε πολύ στην προώθηση όμως. Τα αγαπώ αλλά θεωρώ ότι θα έπρεπε να μένω λιγότερη ώρα στο Instagram. Είναι ωστόσο ώρα χαλάρωσης αυτή που απλά χαζεύεις. Δεν αγαπώ το tik tok, το θεωρώ  χάσιμο χρόνου.

***********************

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το βιβλιοπωλείο Γωνιά του βιβλίου - Παπαχρίστου διοργανώνουν  την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πάνου Δημάκη το Σάββατο 10 Ιουνίου και ώρα 19.30 στο Café Due Piani, Αγίου Νικολάου 47 Πάτρα.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, διευθύντρια σύνταξης στο thebest.gr και συγγραφέας.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Μαρία Καραμπούλη – Ευφραιμίδη, πολιτισμολόγος.

Μετά την παρουσίαση, ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

«Το Ποτάμι των χιλίων τυφλών»

Ένα έργο για τη διαφθορά της εξουσίας, τους έρωτες, τα μίση και τα πάθη που διαχρονικά κυριαρχούν σε ανθρώπους και κοινωνίες….

Σε μια φανταστική ορεινή κωμόπολη της Αρκαδίας η Μάγδα Ζεΐρη, γυναίκα του τέως δημάρχου, διατηρεί την ισχύ της, ασκώντας κύρος με την επιβλητική της φυσιογνωμία.

Παράλληλα, αναπολεί τις στιγμές δόξας και μεγαλείου, απολαμβάνοντας τον θαυμασμό μεγάλης μερίδας του τοπικού πληθυσμού.
Όμως, όσο τα χρόνια περνούν, η διαρκώς αμείωτη αίσθηση που έχει για τον εαυτό της ως τοποτηρητή της ηθικής καθώς και η βαθιά πεποίθησή της ότι βρίσκεται πάνω από όλους τους άλλους τής δίνουν την εντύπωση ότι η κοινωνία στην οποία ζει δεν της αξίζει, με αποτέλεσμα να παγώνει σιγά σιγά η καρδιά της.
Έτσι, η Μάγδα, θέλοντας να ελέγχει τους ανθρώπους, ξεκινά να υφαίνει έναν δηλητηριώδη ιστό, στα δίχτυα του οποίου θα παγιδευτεί όλη η κωμόπολη.
Εντέλει διχάζοντάς τη σε έναν μικρό εμφύλιο, όπου ξυπνούν τα πάθη και οι έχθρες που ήταν βαθιά κρυμμένα μέσα στις ψυχές των ανθρώπων.
Το Ποτάμι των χιλίων τυφλών είναι ένα έργο για τη διαφθορά της εξουσίας, τους έρωτες, τα μίση και τα πάθη που διαχρονικά κυριαρχούν σε ανθρώπους και κοινωνίες.

Με λογοτεχνική δεινότητα και διεισδυτική ματιά, μας δείχνει ότι η ανθρώπινη φύση πάντα επιβεβαιώνει τις υψηλότερες και τραγικότερες προσδοκίες...
Είναι πιο εύκολο να μισείς απ' ό,τι να αγαπάς;
Η εξουσία είναι τόσο ισχυρό ναρκωτικό;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture