Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εύα Καϊλή: Οι δικηγόροι της απαντούν στον εισαγγελέα Βρυξελλών - «Δεν της επέτρεψαν να δει την κόρη της ούτε μια φορά»

Εύα Καϊλή: Οι δικηγόροι της απαντούν στο...

Τονίζουν πως οι κανονισμοί των φυλακών επέτρεπαν στις μητέρες των οποίων τα παιδιά ήταν έως 3 ετών να μένουν μαζί τους αλλά αυτό δεν εφαρμόστηκε

«Ουδέποτε ζήτησε προνομιακή μεταχείριση, παρά μόνο τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών που προστατεύει η σύμβαση του ΟΗΕ» απαντούν οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή

Δηλώσεις έκανε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Βρυξελλών, Φρεντερίκ Βαν Λέου, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» όπου εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός στο ότι οι βελγικές αρχές φέρθηκαν με σκληρότητα.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί, Κριστόφ Μαρσάντ και Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Τον Δεκέμβριο του 2022, δεν της επέτρεψαν να δει το κοριτσάκι της, 22 μηνών τότε, ούτε μια φορά! Επίσης, ενώ οι κανονισμοί των φυλακών επέτρεπαν στις μητέρες των οποίων τα παιδιά ήταν έως 3 ετών να μένουν στη φυλακή μαζί τους, αρνήθηκαν στην κυρία Καϊλή αυτό το δικαίωμα».

Αναλυτικά η δήλωση των δικηγόρων της Εύας Καϊλή:

«Σε απάντηση της δημόσιας τοποθέτησης του αξιότιμου ομοσπονδιακού εισαγγελέα, κ. Φρεντερίκ Βαν Λέου, δηλώνουμε τα ακόλουθα: Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή ουδέποτε ζήτησε προνομιακή μεταχείριση κατά τη διάρκεια της προληπτικής κράτησής της στις φυλακές Χάρεν, παρά μόνο τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών που προστατεύει η σύμβαση του ΟΗΕ.

Η κυρία Εύα Καϊλή θα συνεχίσει να αγωνίζεται πολιτικά για την ισότητα των φύλων και την ανθρώπινη ισότητα χωρίς διακρίσεις και θα αναφερθεί στον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Τον Δεκέμβριο του 2022, δεν της επέτρεψαν να δει το κοριτσάκι της, 22 μηνών τότε, ούτε μια φορά! Επίσης, ενώ οι κανονισμοί των φυλακών επέτρεπαν στις μητέρες των οποίων τα παιδιά ήταν έως 3 ετών να μένουν στη φυλακή μαζί τους, αρνήθηκαν στην κυρία Καϊλή αυτό το δικαίωμα. Όχι μόνο δεν ζήτησε προνομιακή μεταχείριση, αλλά αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια την έντονα δυσμενή συμπεριφορά απέναντί της και δεν αποδίδει την ευθύνη στις φυλακές, αλλά σε όσους την είδαν ως τρόπαιο στις πολιτικές τους επιδιώξεις».

«Η θέση ενός παιδιού δεν είναι στη φυλακή» δηλώνει ο εισαγγελέας Βρυξελλών

Υπενθυμίζεται ότι ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Βρυξελλών, Φρεντερίκ Βαν Λέου, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός στο ότι οι βελγικές αρχές φέρθηκαν με σκληρότητα στην Εύα Καϊλή. «Η φυλάκιση μιας μητέρας είναι πάντα μια τραγωδία, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητη», ανέφερε, σχετικά με την προφυλάκισή της, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Le Soir».

Ο κ. Βαν Λέου ερωτήθηκε για το εάν η τετράμηνη προφυλάκιση της ευρωβουλευτή ήταν «αμείλικτη». «Δεν υπάρχει καμία σκληρότητα. Είναι αλήθεια ότι τέσσερις μήνες είναι πολύ, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι η έρευνα είναι δύσκολη και οι κατηγορίες -διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση- σοβαρές. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι εάν η προφυλάκιση αποφασιστεί από τον ανακριτή, η νομιμότητα της διατήρησης αυτής της κράτησης πρέπει να ελεγχθεί από αρκετούς δικαστές: την εισαγγελία, τον δικαστή του τμήματος του συμβουλίου εντός πέντε ημερών από την έκδοση εντάλματος σύλληψης και τέλος το Εφετείο, ενώπιον του κατηγορητηρίου, από άλλους τρεις δικαστές. Επομένως, ο νόμος παρέχει πολλές διασφαλίσεις για την αποφυγή αυθαίρετων κρατήσεων».

Ερωτηθείς σχετικά με τις συνεντεύξεις που έδωσε η κ. Καϊλή το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Liberation, στην El Mundo και στην Corriere della Serra, όπου μιλάει για κακομεταχείριση στη φυλακή, δυσκολία πρόσβασης σε δικηγόρο μετά τη σύλληψή της και για «αδικαιολόγητη» προφυλάκιση, ο εισαγγελέας Βαν Λέου αρκέστηκε να πει ότι αν δώσει απαντήσεις «θα ήταν παραβίαση του απορρήτου της έρευνας και του τεκμηρίου της αθωότητας» και ότι «τα αποδεικτικά στοιχεία θα προσκομιστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω».

Σχετικά με τις δηλώσεις της κ. Καϊλή ότι δεν της επέτρεπαν να βλέπει συχνά το παιδί της όταν βρισκόταν στις φυλακές του Χάρεν, ο Βέλγος εισαγγελέας δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι αυτή δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά πρόσθεσε ότι έχει γίνει έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι τηρήθηκε η συνήθης διαδικασία, επιτρέποντας έναν ορισμένο αριθμό επισκέψεων. «Η κυρία Καϊλή ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε. Ωστόσο, γνωρίζω ότι οι ανακριτές ήταν ευαίσθητοι στο ζήτημά της. Ο εγκλεισμός μιας μητέρας είναι πάντα μια τραγωδία, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητος. Η θέση ενός παιδιού δεν είναι στη φυλακή. Πολλές φωνές έχουν υψωθεί κατά του εγκλεισμού της κυρίας Καϊλή, αλλά ποιός φωνάζει όταν για παράδειγμα μια τσιγγάνα μάνα με παιδιά μπαίνει στη φυλακή;», ανέφερε ο κ. Βαν Λέου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις