Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

H «μάχη της ξηρασίας» πλήττει και τις πολυτελείς πισίνες στη Γαλλία

H «μάχη της ξηρασίας» πλήττει και τις πο...

Οι αγρότες και οι αμπελώνες μάχονται για το νερό

Η γεμάτη λουλούδια μεσαιωνική πόλη Callian, στην κορυφή του λόφου, πρώην σπίτι του αείμνηστου σχεδιαστή μόδας Christian Dior, έχει αποδειχθεί τόσο ελκυστική για τους πλούσιους εισοδηματίες που μαζί με τον πληθυσμό των 4.000 κατοίκων της, διαθέτει 1.000 ιδιωτικές πισίνες.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης της νότιας Γαλλίας, Φρανσουά Καβαλιέ, λέει ότι η ανάπτυξη εξοχικών και τουριστικών κατοικιών πρέπει να σταματήσει – διαφορετικά ο κίνδυνος ξηρασίας είναι τεράστιος.

«Πρέπει να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να έρθουν εδώ», είπε. «Αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα, αλλά προς το παρόν, θα ήταν ανεύθυνο να προσελκύσουμε ανθρώπους εδώ και μετά να μείνουμε χωρίς νερό», είπε στους Financial Times.

Ο ξηρός καιρός στην περιοχή έχει επηρεάσει την ευρύτερη επαρχία γύρω από το Fayence, όπου οι επισκέπτες συρρέουν εδώ και καιρό για να απολαύσουν ένα κομμάτι της τέχνης της Προβηγκίας.

Όπως γράφουν οι FT, η ξηρασία ανάγκασε τους δημάρχους εννέα πόλεων της περιοχής να λάβουν δραστικά μέτρα, όπως τον περιορισμό του νερού για τη διατήρηση των αποθεμάτων, ακόμη και την απαγόρευση κατασκευής νέων κατοικιών και πισινών για πέντε χρόνια.

Προβλήματα στον τουρισμό
Αυτά τα μέτρα έχουν ρίξει σκιά στη βασική τουριστική βιομηχανία της περιοχής, η οποία συντηρεί την οικονομία, αλλά βαραίνει τους λιγοστούς υδάτινους πόρους την πιο ζεστή εποχή του χρόνου. Αυτή η ένταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί μόνο καθώς το κλίμα θερμαίνεται.

Στις λοφώδεις πόλεις, με τη στάθμη του νερού στο κοντινό ποτάμι ήδη σε χαμηλά επίπεδα που δεν παρατηρούνται συνήθως μέχρι τον Ιούλιο, τα άτομα έχουν περιοριστεί στα 150 λίτρα νερού την ημέρα για να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις αποκοπές όταν ο τοπικός πληθυσμός διπλασιαστεί σε περίπου 60.000 το καλοκαίρι.

Ενώ τα εννέα χωριά του Fayence είναι ιδιαίτερα ευάλωτα χάρη στη γεωγραφία τους στην κορυφή του λόφου, ο ξηρός χειμώνας μετά την ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού άφησε το τόξο των πόλεων κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου από το Περπινιάν έως τη Νίκαια αντιμέτωπη με μία άνευ προηγούμενου κρίση νερού.

Οι αγρότες και οι αμπελώνες μάχονται για το νερό με τις κατασκηνώσεις, τα ξενοδοχεία και τα γήπεδα γκολφ που προσελκύουν τουρίστες. Οι Γάλλοι που ζουν εδώ μόνιμα γκρινιάζουν για τις πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες που καταναλώνουν πολύ περισσότερο νερό από τα συνηθισμένα σπίτια για να συντηρήσουν τους χώρους και τις πισίνες τους.

Πρόεδροι και βασιλιάδες
Ο δήμαρχος του Châteauneuf-Grasse κοντά στις Κάννες είπε στην εφημερίδα Liberation ότι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές νερού το περασμένο καλοκαίρι ήταν «VIP, συμπεριλαμβανομένων των πρωθυπουργών και των βασιλιάδων» – σε μια προφανή αναφορά στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον πρώην βασιλιά του Βελγίου, που έχουν σπίτια εκεί.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι τον αποκαλούν «πόλεμο για το νερό» της ίδιας της Γαλλίας. Ο Richard Evence, ο νομάρχης — ή εκπρόσωπος του κράτους — στην περιοχή Var, το θέτει πιο διπλωματικά: «Υπάρχουν συγκρούσεις σχετικά με τη χρήση».

Υπάρχουν πραγματικά ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτή η περιοχή της νότιας Γαλλίας, η οποία έχει βιώσει δεκαετίες έντονης πληθυσμιακής αύξησης, μπορεί να συνεχίσει στην ίδια αναπτυξιακή πορεία καθώς η κλιματική αλλαγή ωθεί τις θερμοκρασίες υψηλότερα.

Οι άνθρωποι μετακομίζουν εδώ για να επιτύχουν το όνειρο της ιδιοκτησίας ενός σπιτιού με πισίνα και κήπο για να απολαμβάνουν περισσότερες από 300 ημέρες ήλιου το χρόνο και η οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και τις κατασκευές.

Για να αντεπεξέλθουν, οι εννέα πόλεις προετοιμάζουν ένα σύστημα για την αποστολή ειδοποιήσεων γραπτών μηνυμάτων στους ανθρώπους για να τους προειδοποιήσουν εάν θα διακοπεί το νερό. Άλλοι περιορισμοί εφαρμόζονται σταδιακά, όπως η απαγόρευση του πλυσίματος των αυτοκινήτων και οι περιορισμοί στις ώρες που οι άνθρωποι μπορούν να ποτίζουν γκαζόν και κήπους.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις