Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Κάτια Γέρου: «Με τρομάζει όλη αυτή η έξαρση της βίας στα νέα παιδιά»- Έρχεται στην Πάτρα και μιλάει στο thebest

Κάτια Γέρου: «Με τρομάζει όλη αυτή η έξα...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Μοιράζεται τη σκηνή με τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Στην Πάτρα καταφθάνουν η Κάτια Γέρου και η Μαριλίτα Λαμπροπούλου καθώς θα παρουσιάσουν στην πόλη την παράσταση «Contractions – Όροι Συμβολαίου» του πολυβραβευμένου Mike Bartlett.

Στο γραφείο μιας πολυεθνικής εταιρίας δυο γυναίκες συνομιλούν. Διαπραγματεύονται τον όρο ενός συμβολαίου· εκείνον που απαγορεύει την ερωτική σχέση μεταξύ των υπαλλήλων. Είναι συνεργάτες, αυστηρά και μόνο συνεργάτες. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο έρωτας έρχεται και ταράζει τα νερά;

Λίγο πριν ανέβει στην σκηνή η Κάτια Γέρου μίλησε στον thebest.gr για το έργο, για τη συνεργασία της με την Μαριλίτα Λαμπροπούλου, για την κοινωνία σήμερα, για όσα την τρομάζουν αλλά και για την ελπίδα που υπάρχει στην τέχνη. 

Δεν υπήρξα αυτό που λένε καριερίστα, δεν κυνήγησα ρόλους. Επεδίωξα να είμαι με σημαντικούς ανθρώπους ναι, σε αξιοπρεπείς δουλειές, τίποτε άλλο.

-Σε λίγες μέρες θα παρουσιάσετε στην Πάτρα την παράσταση «Contractions». Ποια είναι η σχέση με την πόλη και το κοινό της;

Ερχόμαστε την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 για να παίξουμε την παράστασή μας στο «Γραμμές Τέχνης» όπως ξέρετε! Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από την Πάτρα. Έχω πολλούς φίλους εδώ. ‘Έχω κάνει ωραίες συνεργασίες και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σας, παραστάσεις που άρεσαν πολύ στον κόσμο και σε μας. Όσο για το κοινό είναι πράγματι από εκείνα που ξέρουν και αγαπούν το καλό θέατρο!

 -Τι είναι αυτό που σας «κεντρίζει»  και τι σας «αγγίζει» περισσότερο σε αυτό το έργο;

Πολλά, γιατί είναι ένα πνευματώδες έργο. Είναι ένα κείμενο σύγχρονο που καθρεφτίζει την πραγματικότητα και όσα ζήσαμε, ή ζούμε με λίγη υπερβολή και δεν ξέρουμε αν μελλοντικά θα είναι πραγματικότητα αυτά που τώρα φαίνονται υπερβολικά.

-Ποια είναι τα ερωτήματα που κατά τη γνώμη σας δημιουργούνται στο θεατή κατά τη διάρκεια της παράστασης;

Έχει συνεχείς ανατροπές και εξελίξεις το έργο. Σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς και μετά το πέρας της παράστασης. Βρίσκεις κοινά στοιχεία σε εσένα, στους γνωστούς σου, στους συγγενείς σου. Για αυτό και το έργο είναι τόσο πετυχημένο.

-Μοιράζεστε τη σκηνή με τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Πώς είναι αυτή η συνύπαρξη;

Ιδανική θα τη χαρακτήριζα. Από τις πιο αρμονικές συνευρέσεις, απ’ όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι στο χώρο και που δεν είναι και λίγα. Ήταν κάτι που το θέλαμε καιρό και βρέθηκε η κατάλληλη στιγμή και το ιδανικό έργο.

-Τι είναι αυτό που αναζητάτε γενικότερα από τις δουλειές σας, ειδικά όσο περνούν τα χρόνια;

Ιδανικές συνεργασίες, αυτό θεωρώ πως είναι το ζητούμενό μου, αυτήν την περίοδο, καλά έργα υπάρχουν καλοί συνοδοιπόροι είναι το πιο δύσκολο θεωρώ. 

-Μεταξύ άλλων το «Contractions», θέτει κι ένα ερώτημα σχετικά με το τι  είναι διατεθειμένος να θυσιάσει κανείς στο βωμό της επαγγελματικής του καριέρας. Ποιες θα λέγατε ότι ήταν οι δικές σας «θυσίες» στην επαγγελματική σας διαδρομή;

 Έχετε απόλυτο δίκιο, όμως η ερώτηση νιώθω πως δε με αφορά. Δεν υπήρξα αυτό που λένε καριερίστα, δεν κυνήγησα ρόλους. Επεδίωξα να είμαι με σημαντικούς ανθρώπους ναι, σε αξιοπρεπείς δουλειές, τίποτε άλλο.

Με τρομάζει όλη αυτή η έξαρση της βίας κυρίως που βλέπω να κλιμακώνεται και στα νέα παιδιά

-Συζητάμε λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Ποιες είναι οι σκέψεις σας παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις;

Πολλές φυσικά, όπως των περισσοτέρων μας. Όσων ενδιαφέρονται ουσιαστικά και πραγματικά για αυτήν τη χώρα, πρέπει να σκεφτούν και να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν για το καλό της με το χέρι στην καρδιά και όχι στο προσωπικό όφελος!

-Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα ως κοινωνία; Τι σας τρομάζει περισσότερο ;

Πολλά, όλη αυτή η έξαρση της βίας κυρίως που βλέπω να κλιμακώνεται και στα νέα παιδιά. Πρέπει να φροντίσουμε τα παιδιά μας να τα καθοδηγήσουμε σωστά, να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τον πλησίον μας.

Πού πιστεύετε ότι υπάρχει «φως» και ελπίδα μέσα σε όλες τις δυσκολίες που ζούμε;

Στην τέχνη, όσο μας αφήνουν να την προσφέρουμε, να δημιουργούμε και στους νέους ανθρώπους.

-Τι υπάρχει στα μελλοντικά σας σχέδια;

Θέατρο θέλω να πιστεύω. Συζητάμε πολύ έντονα να κάνουμε επανάληψη το καλοκαίρι τη «Μήδεια» με το Νίκο Νίκα και από φθινόπωρο να συνεχίσουμε για δεύτερη σεζόν με τη Μαριλίτα το “Contractions”! Να είμαι γερή, να δουλεύω!

 

«Contractions - Όροι συμβολαίου» του Μάικ Μπάρτλετ
 
 Το έργο του πολυβραβευμένου βρετανού συγγραφέα Μάικ Μπάρτλετ, “CONTRACTIONS”, αποτελεί τόπο συνάντησης για δύο εξαιρετικές ηθοποιούς, την Κάτια Γέρου και την Μαριλίτα Λαμπροπούλου και φιλοξενείται στην Πάτρα και στο θέατρο ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΕΧΝΗΣ, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5/2023 στις 21:30 και το ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5/2023 στις 21:00. Η σκηνοθετική ματιά του Βασίλη Μαυρογεωργίου προσεγγίζει μέσα σε αυτό το σατιρικό θρίλερ τη σύνδεση ανάμεσα στις σχέσεις εργασίας και τις ερωτικές σχέσεις. Πώς οι όροι ενός συμβολαίου μπορούν να αποτελέσουν απειλή για ό,τι δίνει νόημα στη ζωή;

Στο γραφείο μιας πολυεθνικής εταιρίας δυο γυναίκες συνομιλούν. Διαπραγματεύονται τον όρο ενός συμβολαίου• εκείνον που απαγορεύει την ερωτική σχέση μεταξύ των υπαλλήλων. Είναι συνεργάτες, αυστηρά και μόνο συνεργάτες. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο έρωτας έρχεται και ταράζει τα νερά; Όταν δύο συνεργάτες έρχονται κοντά και αθετούν αυτόν τον όρο στο συμβόλαιό τους; Μπορεί κανείς σε μια σύμβαση να θέσει τις προϋποθέσεις οι οποίες τακτοποιούν υποχρεώσεις και δικαιώματα, ο έρωτας όμως είναι εκ φύσεως μια αχαλίνωτη δύναμη. Είναι ο αστάθμητος παράγοντας αυτής της συνάρτησης. Δεν μπαίνει σε καλούπια. Δεν ελέγχεται.

Δεν συμμορφώνεται. Κάτω από ένα πέπλο ευγένειας και καθωσπρεπισμού η διαπραγμάτευση γίνεται όλο και πιο σκληρή. Σε ένα δυστοπικό μέλλον, το οποίο ίσως να μην απέχει ιδιαίτερα από το παρόν, μέσα σε ένα κλίμα ανταγωνισμού και φόβου που είθισται να καλλιεργούν οι πολυεθνικές στους εργαζομένους τους, με βασικό κίνητρο το χρήμα και την ανέλιξη, ο κίνδυνος κρύβεται στις λεπτομέρειες, στα ψιλά γράμματα ενός συμβολαίου. Η εργασία γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας του ατόμου. Τι είναι διατεθειμένος να θυσιάσει κανείς στο βωμό της επαγγελματικής του καριέρας; Τα όρια μεταξύ συνειδητής επιλογής και χειραγώγησης θολώνουν. Μπορεί τελικά ο άνθρωπος να αντισταθεί μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα όρων και κανόνων διατηρώντας ακέραιη την ταυτότητά του ή είναι καταδικασμένος να χάσει τον εαυτό του μέσα σ' αυτό το καφκικό περιβάλλον;

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Κείμενο: Μάικ Μπάρτλετ
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου Παγκουρέλη
Μουσική: Γιώργος Φουντούκος
Επιμέλεια σκηνικού - κοστουμιών: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Επιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλή Βοϊκλή
Παραγωγή: Λυκόφως & Zero Gravity
Διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Σταύρου
Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης

Παίζουν (αλφαβητικά): Κάτια Γέρου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου.

INFO:


Θέατρο ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΕΧΝΗΣ
Μαιζώνος 271 Πάτρα
Τηλέφωνα: 6937341717 & 2611811281

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή 21:30 & Σάββατο στις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 17 ευρώ
Μειωμένο: 14 ευρώ

Προπώληση
Εισιτηρίων (μέσω Viva):
Κανονικό: 16€
Μειωμένο: 13€.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture