Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Στους δρόμους για την Εργατική Πρωτομαγιά- Συγκέντρωση και πορεία- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πάτρα:  Στους δρόμους για την Εργατική Π...

Η Πάτρα τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά

Την Εργατική Πρωτομαγιά τιμά και η Πάτρα σήμερα. Στις 10.30 το πρωί ξεκίνησε η συγκέντρωση σωματείων, συλλόγων και συνδικάτων έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και στη συνέχεια ακολούθησε η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

 

Ποια είναι η ιστορία της πρώτης ελληνικής Εργατικής Πρωτομαγιάς

Είναι παράδοξο αλλά η πρώτη απεργία στον σημερινό ελλαδικό χώρο παρακινημένη από το πνεύμα της εξέγερσης του Σικάγο, έγινε στη Δράμα όταν ακόμη ήταν σε οθωμανικά χέρια, το 1888.

Πρωτοστάτησαν οι καπνεργάτες και οι τσιγαράδες (οι εργάτες που κατασκεύαζαν τα χειροποίητα τσιγάρα) με κύριο αίτημά τους, όχι την καθιέρωση του οκταώρου, αλλά του δεκαώρου, καθώς τότε δούλευαν 12 με 13 ώρες τη μέρα και μάλλον οι οκτώ ώρες θα φαίνονταν ως μία πολύ τολμηρή και εκτός πραγματικότητας διεκδίκηση.

Ήδη από το 1884, οι καπνεργάτες (Έλληνες, Οθωμανοί και Εβραίοι στην πλειοψηφία τους) είχαν αρχίσει να οργανώνονται λόγω των πολύ δύσκολων συνθηκών που επικρατούσαν, κερδίζοντας τη συμπάθεια και των άλλων επαγγελματιών, καθώς γνώριζαν ότι αν έχαναν εκείνοι την αγοραστική τους δύναμη, θα ζημιώνονταν όλοι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις